Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  08.09.2014 07:59:00

Euro se propadlo po čtvrtečním zasedání ECB


Až do čtvrtečního zasedání ECB byl kurz hlavního měnového páru víceméně beze změn. Po překvapivém snížení úrokových sazeb a oznámení dalších opatření se kurz eura proti dolaru propadnul o necelé dva centy a usadil se pod hladinou 1,30 USD/EUR. Dnes ráno se obchoduje dokonce za 1,294 USD/EUR.
 
Data zveřejněná minulý týden potvrdila, že Spojené státy prožívají silné oživení. Index ISM zaznamenal výrazný růst a podnikové objednávky přidaly meziměsíčně dokonce 10,5 %. Mírně zklamaly pouze údaje z trhu práce. V srpnu přibylo pouze 142 tis. nových pracovních míst, což je méně než očekávaných 230 tis. pozic. Evropská ekonomika je na tom však hůře. Německý hospodářský růst byl potvrzen na -0,2 % q/q v druhém čtvrtletí. Dobrou zprávu přinesla pouze německá průmyslová výroba, která v červenci přidala 1,9 % m/m.
 
Na horší ekonomický vývoj v eurozóně reagovala ve čtvrtek ECB dalším snížením úrokových sazeb a rozjezdem programu odkupu aktiv. Současná nízká inflace (za srpen 0,3 %) a hrozba vzestupu deflačních rizik ale přiměla centrální bankéře zasáhnout. Klíčové sazby ECB byly sníženy o 10 bb, depozitní sazba tak činí  0,20 %, reposazba 0,05 %. Zároveň šéf ECB uvedl, že se jednalo o poslední podobnou akci, technicky již další snížení sazeb není možné. Draghi zároveň dodal, že ECB je v případě potřeby připravena použít všechna nekonvenční opatření, aby odvrátila hrozbu, že inflace v eurozóně zůstane příliš dlouho na nízké úrovni. Kromě snížení sazeb ECB oznámila program nákupu cenných papírů jištěných aktivy (ABS) a zajištěných dluhopisů (Covered Bonds). Detaily ohledně této akce by měly být oznámeny na dalším zasedání 2. října a již v říjnu by měl být program spuštěn.
 
Tento týden je kalendář ekonomických událostí o něco méně zajímavý. Ze Spojených států budeme čekat hlavně na výsledky srpnových maloobchodních tržeb, které by po dvou slabších měsících měly vykázat meziměsíční růst o 0,9 %. Prodejům v maloobchodě pomáhá lepší situace na trhu práce a rostoucí spotřebitelská důvěra. Navíc nově zveřejněná data naznačují, že i údaje za červen a červenec mohly projít revizí směrem k vyšším růstům.
 
V Evropě nás bude nejvíce zajímat německý zahraniční obchod, o jehož výsledcích za červenec se dozvíme ještě dnes ráno. Podle ekonomů SG by se měla zrychlit exportní dynamika, zatímco importy by měly růst pouze marginálně, což zajišťuje solidní přebytek bilance obchodu. V pátek pak budou zveřejněny statistiky průmyslové produkce v eurozóně za červenec. Vzhledem k již zveřejněným údajům z Německa, ekonomové SG očekávají meziměsíční růst o silných 0,8 %.
 
Mimo zveřejnění ekonomických dat budeme také sledovat další dvě klíčové události v Evropě. Jean-Claude Juncker představí složení nové evropské komise. Předpokládá se, že zavede také pozici místopředsedů komise, což by znamenalo výraznou změnu ve fungování evropské exekutivy. V pátek se sejde euroskupina, aby projednala další pokračování v přípravě bankovní unie a makroekonomický výhled včetně vývoje veřejných financí. Hlavní pozornost bude upřena na aktualizaci řeckého a kyperského ozdravného programu.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688