Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.09.2014 17:44:36

3 signály od akciového čaroděje, že trhy čeká výprodej

Americké akciové indexy se sice vrátily k rekordům, investor Mark D. Cook, známý jako akciový čaroděj, však vidí tři jasné signály, které ukazují na konec býčího trhu. Býci si podle něj pouze kupují čas, jen o tom nevědí.

1. Cookův indikátor CCT se rozchází s trhem nejvíce v historii

Od roku 1986 předpovídá Cook pomocí vlastního indikátoru Cook Cumulative Tick (CCT) vývoj na trzích. Cook vlastně sleduje množství uzavřených obchodů na Wall Street a posuzuje, zda byla nákupní cena vyšší, či nižší než cena původní. Čím vyšší ukazatel je, tím více by měly akcie posilovat.

Ukazatel varoval Cooka před pády trhů v letech 1987, 2000 i 2007. S jeho pomocí předpověděl také začátek býčího trhu v roce 2009. "Je to podobné jako s koňskou silou - čím více jí uvolníte, tím více ceny akcelerují. Čím více šlapete na plyn, tím rychleji auto přidává. Jenže teď se stalo, že šlapete na brzdu, ale auto zrychluje. To nemůže skončit dobře," říká Cook. Podle něj totiž od května panuje na trhu situace, kdy by dle CCT měly ceny klesat, jenže dále rostou.

To se stalo v minulosti jen dvakrát - v letech 2000 a 2007. Podle Cooka tak trh jedná nelogicky. "Je to, jako kdybyste vyšli ven, pršelo, ale zároveň svítilo slunce," říká.

2. Trh má za sebou více než dva roky bez 10% korekce

Absence rozumných korekcí je významnou odchylkou od normálu. Americké akcie se propadly o více než 10 % naposledy v létě 2012. Od té doby byly všechny poklesy jen v řádech jednotek procent. Historie přitom říká, že abnormálně krátké korekce vždy předcházejí velké korekci o více než 20 %.

Korekce vytvářejí zdravější trh. Čím je trh unavenější, tím je návrat na vrchol bolestnější. Při krátkých korekcích medvědi posilují. Každý býk by měl uvítat dvojcifernou korekci.

3. Tržní cyklus dospěl do fáze změny

Býčí trh vždy nakonec skončí. Čím delší je, tím strmější je následný pád. Býčí trh v letech 1982 až 1987 vygeneroval růst cen akcií o 200 %. Akcie byly v 80. letech zdaleka nejoblíbenějším aktivem. Od srpna do prosince 1987 se však trh zřítil o 35 %. Tento býčí trh trval 5 let, podobně jako býčí trh mezi lety 2002 a 2007, který taktéž vyústil v korekci hlubší než 35 %.

Současný růst mezi lety 2009 a 2014 je jedním z nejdelších býčích trhů vůbec. Trvá více než 5 let a trh za tu dobu vyrostl téměř o 200 %. To by měli moudří investoři mít na paměti.

 

   3 klíče k investování do energetických akcií 3 klíče k investování do energetických akcií

Akcie energetik nabízejí atraktivní, avšak značně volatilní výnosy. Jak mezi nimi najít nejlepší tituly? Tajemství úspěchu výběru jednotlivých energetických akcií je podobné investování v sektoru spotřebního nezbytného zboží - vyplatí se zacílit na kvalitu a hodnotu.

   Týden na trzích podle burzovních grafů: Připravují se býci na nejsilnější kvartál roku? Týden na trzích podle burzovních grafů: Připravují se býci na nejsilnější kvartál roku?

Index S&P 500 díky pátečnímu růstu přidal za celý týden 0,21 %. Od úterý do čtvrtka intradenně vystoupal na historická maxima a v pátek na nich uzavřel. Objem obchodů byl navíc v pátek po dlouhé době alespoň mírně nadprůměrný. Tím by přešlapování na místě mohlo být u konce.

  Korekce se blíží, varuje burzovní veterán Korekce se blíží, varuje burzovní veterán

Miliardář Sam Zell věří, že je korekce na akciovém trhu na dohled. Je ale čekání na pokles trhu ideální strategií pro ty, kdo zatím do akcií neinvestovali?

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688