Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  07.09.2014 10:31:50

Už to začalo (2)

Jsme si vědomi toho, že se během posledních několika týdnů četná rizika zvýšila. eurozóně připomněl pád Banco Espirito Santo potenciál bankovního sektoru být poslem špatných zpráv, obzvláště před výsledky hodnocení kvality aktiv v říjnu. Také na Středním východě vzrostlo geopolitické napětí, ačkoliv ceny energií se zatím nezměnily. Eskalace napětí mezi Ukrajinou a Ruskem pokračuje a zavedení sankcí třetí úrovně vůči Rusku nás vedlo ke snížení odhadů růstu HDP v eurozóněroce 2014 na pouhých 0,9%. Následky budou nejspíše přetrvávat dlouhou dobu a spolu se zpomalením obchodu pravděpodobně ještě více poznamenají vyhlídky jejího růstu.

Nekonečné dluhové dilema Argentiny a z toho vyplývající default po maratonu vyjednávání s hold-out investory měly za následek selhání snahy udržet sentiment investorů vůči emerging markets. Celkové toky portfolií nerezidentů do rozvíjejících se ekonomik směřovaly v červenci nadále na sever, podporujíc tak expanzi úvěrů, jak je patrné ze zjednodušování podmínek k získání půjček.

Výnosy z bunds budou po delší dobu nižší

Oproti našim očekáváním zůstávají výnosy dluhopisů extrémně nízké. Příčin, jež zatěžují výnosy amerických treasuries a německých bunds je několik. Posílené forward guidance (nástroj centrálních bank dávající najevo jejich plánovanou měnovou politiku) snížilo nejistotu ohledně budoucích úrokových měr a tím pádem i trvání rizikové prémie. Zároveň rostoucí přebytky běžných účtů asijských zemí nadále podporují silnou poptávku po bezpečných a likvidních aktivech. Aby toho nebylo málo, Fed i přes lepší makroekonomické údaje drží úrokové míry nízké. Navzdory tomu, že se „inflace posunula blíže směrem k dlouhodobému cíli Výboru“, FOMC (rozhodovací orgán Fedu) zopakoval svůj pevný úmysl držet mezibankovní úrokovou míru na historickém minimu po nějakou dobu i po tom, co program nákupu aktiv skončí. Přesto nadále očekáváme výnosy treasuries na konci roku mírně pod 3% vzhledem k pokračujícímu ekonomické expanzi a velkému růstu zaměstnanosti.

Ačkoliv se držíme našeho cíle pro treasuries v konci roku, rozhodli jsme se snížit náš odhad výnosů německých pokladničních poukázek na 1,25%. Faktorů, typických pro Evropu, které zatěžují německou výnosovou křivku, je několik. Nižší očekávané zotavení je způsobeno Rusko-Ukrajinskou krizí a starosti způsobuje také nedostatek hybnosti ekonomiky ve Francii a Itálii. Inflace se snížila rychleji, než se od konce roku 2013 předpokládalo a nyní očekáváme, že se bude držet okolo 0,5%, bránící tak jakémukoliv cenovému šoku komodit. V důsledku toho roste očekávání trhů rozsáhlého kvantitativního uvolňování Evropskou centrální bankou (a z něj vyplývající nákup státních dluhopisů všech členů eurozóny počínaje bunds) v budoucnu.

V tomto ohledu nedávný postup ECB vysílá jasný signál, že úrokové míry budou delší dobu nižší a že je připravena jít v tomto směru dále. Následkem toho nejspíše poroste mezera mezi bunds a treasuries, což povede k rozšíření jejich spreadu za hodnoty z roku 1999. Tato situace potvrzuje naše očekávání, že v příštích šesti měsících bunds předčí treasuries ačkoliv upřednostňujeme spready nabízené periferními dluhopisy.

Spolu s úzkými spready a celkovým defenzivním postojem bychom zbavování se amerických high yields kvalifikovali jako krok správným směrem, přestože jsou základy amerických podniků dobré a mají tendenci se zlepšovat.

Zároveň si myslíme, že dlouhodobé úvěry přestaly být z důvodu honby za výnosem na nějakou dobu zajímavé. Z toho důvodu se začneme u této třídy aktiv více soustředit na likviditu od chvíle, kdy výnosy s dlouhou dobou splatnosti vzrostou v očekávání vyšších sazeb Fedu. Proto navrhujeme ještě více zkrátit splatnost a upřednostňovat Evropu před Spojenými státy.

Snižování rizika u akcií

Z kombinace výše zmíněných rizik vyplývá, že části z nich je potřeba se zbavit. Neprůhledný bankovní sektor eurozóny může stále skrývat nepěkná překvapení a spolu s napětím mezi Ruskem a Ukrajinou nejspíše ještě více poznamená evropský růst a tím i trhy. Snížili jsme proto náš odhad růstu zisků eurozónyroce 2014 na přibližně 10%. Argentina a Střední východ pouze přispívají k celkové negativní náladě.

Měli bychom se obávat dopadu zvyšujícího se rizika dřívějšího navýšení sazeb Fedu na akcie? V tuto chvíli nejspíše ne. Zaprvé, i pokud bude trh nadále cenově odrážet první zvýšení ve třetím čtvrtletí roku 2015, neočekáváme, že by Fed zvýšil úrokové sazby dříve než v polovině roku 2015. Pokud si vzpomeneme na podobné scénáře monetární politiky v historii, tj. dlouhá období vyčkávání před začátkem cyklu utahování, akciové trhy vykazovaly před utahovací fází vždy dobrou návratnost. Zatím je příliš brzy bít na poplach. Zadruhé, s ohledem na nízký počáteční bod, monetární politika se bude přizpůsobovat, i pokud se dlouhodobé výnosy zvýší, což by mělo omezit tlak na snižování hodnocení akcií (Obrázek 2).

Zatřetí, rozhodnutí Fedu zvýšit úrokové míry je podmíněno zlepšujícím se trhem práce a ekonomické činnosti, což je ve výsledku dobrá zpráva pro zisky společností. Nadále proto zastáváme názor, že příjmy v roce 2014 porostou v pásmu 5-10%.

Je důležité si ale uvědomit, že utahující se trh práce by v příštím roce mohl vést k většímu růstu mezd, čímž by snižoval americké marže a tím i hodnotu akcií firem, zatímco růst Číny ve středním období zvýhodňuje trhy rozvíjející se Asie. I když se podaří produkční náklady v eurozóně udržet, je tento trh příčinou našich největších obav. Rostoucí nejistota týkající se růstu zvyšuje riziko odchodu zahraničních investorů a tím vystavení trhu ještě většímu tlaku. To je také důvod, proč doporučujeme snížit podíl akcií v portfoliích na underweight.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky    

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.07.2023Začalo to už ve třináctém století... (video) Patria (Patria Finance)
18.02.2021Ať tu školu už otevřou, protože to je 100 a 1 Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
04.09.2014Už to začalo (1) Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688