BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.09.2014 11:57:14

Dnes nás čekají data z trhu práce USA i Kanady; analýza USD/CAD, NZD/USD, AUD/USD

Hlavní události dnešního dne budou datatrhu práce USA. V 14:30 je publikován počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti (NFP), míra nezaměstnanosti a průměrné hodinové výdělky, které jsou stejně důležité jako předchozí dva ukazatelé. Na růst mezd resp. mzdovou inflaci jako důkaz oživení trhu práce upozorňuje i samotná šéfka Fedu Janet Yellen. Americký dolar včera vystoupal na nová letošní maxima vůči JPY, CHF, EUR a GBP. Důvodem však nebylo dění v USA, ale nečekaná rozhodnutí ze strany Evropské centrální banky (ECB). V reakci na zasedání ECB euro oslabilo, a tedy dolar výrazně posílil na všech frontách. EUR/USD se včera propadl o 1,6 procenta, což je největší denní ztráta za poslední tři roky. USD vůči jenu v noci  dosáhl hodnoty 105,70, což je nejvíce za posledních 6 let. Budou-li dnešní datatrhu práce USA v souladu s očekáváními, tak ve srovnání s včerejšími pohyby může být dnešní reakce trhu zanedbatelná. Oslabení USD by přicházelo v úvahu jenom, kdyby čísla nečekaně klesla pod kulaté a psychologické číslo 200 000. Jinak má americký dolar díky poslední sérii makroekonomických dat našlápnuto pokračovat v pohybu nahoru. Sektor služeb (PMI) včera dosáhl nejvyšších hodnot za 6 a půl roku.

ECB včera snížila základní úrokovou sazbu o 10 bazických bodů, tedy z 0,15 procenta na 0,05 procenta. ECB také snížila depozitní sazbu na minus 0,2 procenta z dosavadních minus 0,1 procenta. Krajní zápůjční sazbu, za niž si od ECB komerční banky půjčují nouzové úvěry, snížila na 0,30 procenta. Podle slov Nowotneho z ECB, banka snížila sazby hlavně s cílem oslabení eura. Mario Draghi rovněž naznačil, že banka po tomto kroku neuvažuje o dalším snížení sazeb. Prezident ECB včera dodržel slib z Jackson Hole, když oznámil, že ECB začne v říjnu nakupovat krytá aktiva (tzv. ABS). Objem QE zatím není znám. Mario Draghi však uvedl, že centrální banka plánuje navýšit svoji bilanci na úroveň z roku 2012, což indikuje nárůst bilance o 50 procent, nebo QE v objemu až 1 bilión eur. Na příštím zasedání 2. října budou oznámené podrobnosti evropského programu kvantitativního uvolňování. Ten se od toho amerického bude lišit hlavně tím, že centrální banka nebude nakupovat státní dluhopisy, což dělá Fed, ale bude od komerčních bank odkupovat kryté soukromé bankovní úvěry. Hlavním cílem programu QE je zakotvit inflační očekávání a zabránit tak dalšímu zpomalení růstu cenové hladiny. Banka rovněž cílí na oživení ekonomiky tím, že programy QE i TLTRO by zpřístupnily úvěry pro podniky a rozproudily půjčky. Měnové politiky vyspělých zemí se tak postupně začínají vyvíjet různým směrem. Zatímco v USA a Británii očekáváme utahování monetární politiky v podobě zvýšení úrokových sazeb, eurozóna a Japonsko pumpují peníze. Rozhodnutí ECB nebylo jednomyslné.

ECB včera rovněž snížila výhled růstu HDP a inflace pro letošní rok.
Obě o 0,1 procenta. HDP by měl letos posílit o 0,9 procenta a cenová hladina by se měla zvednout o 0,6 procenta. Směrem dolů byl revidován i výhled pro oba ukazatele pro rok 2015. Euro se v reakci na kroky banky propadlo pod hranici 1,30 vůči USD, neboli na 14měsíční minima. Akciové indexy posílily, výnosy ze státních dluhopisů zemí eurozóny klesly. Německé, francouzské, nizozemské a rakouské se dokonce nacházejí v negativním teritoriu. Hranice 1,30 by se nyní mohla stát pro měnový pár silnou rezistencí a další cíl hlavního měnového páru se rýsuje u hladiny 1,2750.

Včera rovněž zasedala britská centrální banka (BoE). Ta ponechala svoji monetární politiku beze změny. Nicméně libra hlavně po zasedání ECB oslabovala. Důvodem je nejen nejistota ohledně výsledku skotského referenda o nezávislosti, ale i předpoklady, že BoE kvůli nejnovějším krokům ECB odloží své rozhodnutí o zvýšení úrokové sazby. EUR/GBP se totiž obchoduje na 6letých minimech, což pro tamní exportéry a negativní obchodní bilanci není dobré.

Dnes nás čekají důležitá dataKanady ve 14:30, což spolu s americkými daty může způsobit hezkou volatilitu na USD/CAD. V 14:30 jsou publikována datatrhu práce a v 16:00 index nákupních manažerů (PMI) od společnosti IVEY. USD/CAD v zásadě prvně reaguje na americká data, a pak se spožděním na ta kanadská.

Dnes spolu jednají ukrajinský prezident a pro-ruský separatisti. Rebelové uvedli, že jsou připraveni podepsat mírovou dohodu, pokud bude Ukrajina schopna pro ně najít politické řešení. Mezitím probíhá v anglickém Walesu schůzka zemí NATO, jejichž představitelé právě jednají o situaci na Ukrajině.

Makrokalendář pro dnešní den:


USD/CAD se již měsíc pohybuje v obdélníku, pod kterým  poslední dny nedokázal uzavřít, o čemž svědčí dlouhé knoty svíček. Sice nás dnes čeká série důležitých dat jak z USA, tak i z Kanady, technika se přiklání k posílení USD/CAD.Silnou podporu lze vidět i v několika klouzavých průměrech pod svíčkama.

NZD/USD se jasně pohybuje v klesajícím kanálu. Nicméně na 4hodinovém grafu se vytváří býčí divergence na obou oscilátorech. Jako vhodná investiční strategie se proto jeví, počkat si na návrat a otestování hodnoty předchozího supportu 0,8357, který je totožný s Fibonacciho hladinou 61,80 (rostoucího pohybu únor – červenec 2014) a poblíž této hodnoty hledat místo na vstup do krátké pozice.

Australský dolar je jedna z mála měn, která je rezistentní vůči silnému americkému dolaru. AUD/USD momentálně překonává rostoucí trendovou linii a ze spodu mu tvoří podporu klouzavé průměry. Uzavření dnešní denní i týdenní svíčky nad horní hranou klesajícího kanálu (hnědě), podle všeho dodá  AUD další sílu k růstu. Kvalitnějším potvrzením dalšího růstu by bylo uzavření dnešní svíčky nad předchozími maximy 0,9375. Prvním cílem by v takovémto případě byla hodnota 0,9400  a pak 0,9445.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688