BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  05.09.2014 11:08:50

ECB - Mario Draghi naplnil čtyři z pěti očekávání

 Slova vyřčená včera po jednání ECB o měnové politice budou a musí být ještě podrobena důkladnému rozboru, ale podle našeho názoru se dá říci, že Draghi a ECB v podstatě dostáli rétorice, kterou šéf ECB vystupňoval na nedávném setkání v Jackson Hole. Pro nejbližší dny a týdny Draghi v podstatě naplnil a mírně předčil očekávání finančních trhů.

 

Jaká očekávání to byla?

1) nastavení úrokových sazeb.

Snížení úrokových sazeb nebylo analytiky tak široce očekáváno, předpokládali spíše zachování stavu. S postupujícím časem ale přibývalo stále více a více těch, kteří (ovlivnění předchozí Draghiho rétorikou a slabšími makrodaty) sázeli na pokles.

Přenastavení sazeb ECB o desetinu procenta níže, tedy hlavní úrokové sazby na 0,05% z 0,15% a sazby na depozitech na -0,20% z -0,10%, je spíše symbolické a v reálné ekonomice asi nemůže mít velký dopad (možná více depozitní sazba než hlavní sazba), ale právě pro svou symboliku splnilo dva účely:

a) může na čas hrát roli takové slovní intervence a

b) navíc to poskytlo Draghimu prostor k tomu, že mohl konkrétní představení programu podpory (QE) odložit až na říjen.

2) kvantitativní uvolňování (QE)

Po čtvrtečním jednání ECB je jasné, že podpůrné kroky budou a že budou spíše o něco dříve. Více nebylo řečeno, ale na spokojenost trhů to stačit může.

O tom, nakolik Draghi vyjeví plány o QE, zda se tak stane již nyní nebo později, se analytici na trhu přeli. Pro otevření tohoto finančního kanálu hovořila např. nízká inflace eurozóny (v srpnu klesla na 0,3% Y/Y) a nebezpečí deflace. Proti byla např. skutečnost, že účinek nových čtyřletých půjček bankám zatím není znám. Nakonec vyhrály vlastně obě názorové strany.

Jestliže prvotní očekávání, že na QE dojde, jsou splněna, posune se nyní diskuse o QE více do technické roviny ke spekulacím o jejich účinnosti ve vztahu k jejich objemu, konstrukci atd. To nás čeká již nyní , byť (jak bylo již řečeno) detaily ECB představí až po říjnovém jednání.

3) použití ABS

Otázky před jednáním ECB mohly být v tomto kontextu dvě:

a) zda neustoupí ECB od dříve deklarovaného plánu na oživení trhu s ABS a

b) jaká bude konstrukce takových instrumentů

V prvém případě odpověď zazněla, a to: ECB s ABS počítá.

Ve druhém případě můžeme zatím jen více či méně číst mezi řádky. Přesto lze odhadovat několik věcí:

- ECB spustí ABS podle našeho odhadu spíše až příští rok, až po uzavření zátěžových bankovních testů, detaily ale řekne na začátku října,

- Bylo řečeno, že podkladovými aktivy by měly být závazky nefinančního sektoru,

- Mezi ABS mnohou být i MBS (krytí hypotékami, nemovitostmi), ale již existujícími, ne novými, což by mělo bránit vzniku hypoteční a realitní bubliny; de lze mít trochu pochybnosti.

Čili celkově z tohoto tématu Draghi spíše prozatím vybruslil, tak trochu jako „chytrá horákyně“, a patrně na to konto uslyšíme více jeho kritiků.

4) Nákup zajištěných dluhopisů

Bude a bude se jednat o eurové dluhopisy vydávané finančními institucemi eurozóny od centrálních bank po menší úvěrové instituce. Otázkou zůstávají kritéria objemu a výběru takových dluhopisů určených k odkupu.

5) oslabení evropské měny

Mělo-li jednání ECB a vystoupení Dragiho oslabit euro, což je v tomto okamžiku i jeden ze střednědobých cílů ECB, pak se to bezprostředně po vyhlášení závěrů jednání a po tiskové konferenci podařilo a může trhy ovlivnit i v dalších týdnech.

Na konec ještě jedna poznámka. Je tu ještě jeden nový rys. Mnohem více než dříve lze vnímat Draghiho apel na změnu chování ve fiskální politice evropských zemí a výzva ke strukturálním reformám. To má svou logiku, neboť samy o sobě mohou opatření ECB vyznít naprázdno.

Jen, alespoň v tento okamžik, chvílemi není zcela jasné, na které části hřiště se míč nachází nebo bude nacházet (nejdéle až ECB svůj program nákupů skutečně spustí), zda u ECB nebo zda na kopačkách evropských vlád.

Text, graf a další komentáře k trhu lze nalézt na stránkách BH Securities www.bhs.cz 

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688