Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  04.09.2014 11:36:01

Už to začalo (1)

Červenec přinesl várku v celku pozitivních odhadů růstu ve druhém čtvrtletí. Spojené státy hlásí přírůstky větší, než očekávaly, meziročně o 4% vyšší, a hodnocení prvního čtvrtletí se zlepšilo na – 2,1% z téměř -2,9%. Tato hybnost byla způsobena domácím soukromým sektorem, obzvláště spotřebou domácností a růstem podnikových investic, zatímco velký import měl na svědomí prohloubení deficitu obchodní bilance.

Čína jako první velká ekonomika, která zveřejnila údaje o HDP, hlásila ve čtvrtletí přírůstek 2%, což předčilo očekávání. Růstu pomohlo oživení v průmyslových odvětvích. Trend potvrzuje, že vhodné půjčování strádajícímu trhu nemovitostí a dřívější uskutečnění plánovaných výdajů ve veřejném sektoru se začínají vyplácet. Znovu rozjetí se Číny by mělo začít pomáhat rozvíjejícím se ekonomikám, které s ní obchodují.

Podobný obrázek se složil i ve Spojeném království, kde HDP čtvrtletně vzrostl o 0,8%, pokračující tak v rapidní expanzi z počátku roku 2013. Šest let od krize se tak ekonomice konečně podařilo překonat svůj vrchol před krizí z roku 2008.

Bohužel ale neočekáváme, že všechny ostatní ekonomiky budou hlásit podobně povzbudivé zprávy. Máme tím na mysli například záporný růstNěmecku, částečně spojený s odezvou na silný start v začátku roku. Nevýrazný a možná i záporný růst můžeme také pravděpodobně očekávat ve Francii.

V čele světového zotavení vidíme USA, i když růstový trend bude asi trochu nižší než v předchozích několika měsících. Vypadá to, že se rozdíl s eurozónou bude i nadále prohlubovat, protože v oblasti předpokládáme pomalý avšak stabilní růst, spíše než rychlost a dynamiku. Japonsko by se po předchozím poklesu ve druhém čtvrtletí mělo navrátit ke středně rychlé expanzi v druhé polovině roku. Návrat dynamiky pocítily také emerging markets (EM), přispívající tak k celkovému růstu optimismu. Podobně i indexy nákupních manažerů (PMI) byly při měsíčním srovnání v červenci silnější, což znamená, že můžeme očekávat růst výroby.

Centrální banky vyčkávají

Nehledě na povzbudivé zprávy jsme za posledních několik týdnů byli v monetární politice bank svědky pouze nemnoha změn. Po červencovém setkání se prohlášení Fedu o hodnocení ekonomiky změnilo pouze nepatrně, konstatující pokles rizika ztráty hodnoty investice kvůli inflaci a znatelné zlepšení situace na trhu práce. Nicméně kromě dalšího snížení vládních nákupů na 25mld. USD za měsíc (QE v říjnu skončí), postoj k úrokovým mírám zůstává stejný. V podobně vyčkávací pozici je iECB, nehledě na nové cyklické minimum inflace (0,4% meziročně) v eurozóně v červenci. V září očekáváme dosažení nejnižšího bodu, a tudíž se dá předpokládat nárůst tlaku na ECB. Říjen se nejspíše ukáže být rozhodujícím kvůli kombinaci velmi nízké inflace, prvních TLTRO (série cílených dlouhodobějších refinančních operací) a výsledků komplexního hodnocení. Přesto si myslíme, že za daných podmínek nebude moct centrální banka podniknout nezbytné kroky dříve než na konci roku, protože bude chtít vědět, jak dopadnou první TLTRO před tím, než se rozhodne co dál.

Monetární politika v rozvíjejících se ekonomikách se snaží udržet nízké úrokové míry, obzvláště v rozvojové Evropě. Očekáváme pokračování v monetární politice uvolňování, zatímco budou inflační tlaky pod kontrolou do té doby, než dojde k obratu s tím, jak se přiblíží první zvyšování úrokových měr na vyspělých trzích. Během poslední doby vyvolala silná čísla z USA obavy ohledně křehké pětky (IDR, INR, ZAR, BRL a TRY), což ale podle nás nemá vztah k nárůstu geopolitického rizika nebo situaci v Argentině. Naopak je to počátek období, kdy se investoři budou zaměřovat spíše na alfu (návratnost) než na betu (volatilitu) a budou více rozlišovat jednotlivé emerging markets. Bude to obdoba špatné nálady, jež EM zažily po květnu 2013.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky     

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.


Přečtěte si také:

27.07.2023Začalo to už ve třináctém století... (video) Patria (Patria Finance)
18.02.2021Ať tu školu už otevřou, protože to je 100 a 1 Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
07.09.2014Už to začalo (2) Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688