Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  04.09.2014 10:02:39

Krize na Ukrajině pomohla cenám pšenice a evropského plynu, naopak kovům se nedaří

Průmyslové kovy trpí v důsledku eskalace ukrajinské krizeRopná produkceLibyi stoupá, situace je však i nadále nestabilní. Ceny kávy Arabiky odrážejí očekávaný nedostatek úrody v Brazílii.

Poslední srpnový týden byl pro komodity ve znamení růstu. Podporu jim zajišťovaly neutuchající geopolitické obavy, jež souvisí s pokračující (a v současné době eskalující) krizí na Ukrajině. Celkově však srpnové zisky nestačily na to, aby odvrátily ztráty, které tuto třídu aktiv již druhý měsíc sužují. Ztráty hlásí jak energetický sektor, tak oblast průmyslových kovů.

V průběhu minulého týdne došlo opět k eskalaci krize na východě Ukrajiny.  To se následně promítlo do cen některých komodit, jako například pšenice, evropského plynu a mědi. Potenciální ohrožení dodávek plynu z Ruska a pšenice z oblasti Černého moře vyhnalo ceny těchto komodit nahoru, zatímco průmyslové kovy, v čele s mědí, utrpěly ztráty v souvislosti s možným poklesem poptávky a průmyslového růstu v důsledku uvalených sankcí.

hansen1

Stupňující se konflikt na Ukrajině dál otřásá komoditními trhy. Foto: AndreyKrev / iStock Editorial

Komoditní index Bloomberg vzrostl celkově o téměř 1 %, což představuje nejlepší týdenní výkon za více než dva měsíce. Většina sektorů zaznamenala růst, až na obiloviny, kde zisky u pšenice byly oslabeny pokračujícími ztrátami u sójových bobů a kukuřice.

hansen2

Hnacím motorem energetického sektoru byl americký zemní plyn, který získal podporu díky vlně horkého počasí na konci léta. Americká ropa WTI pak ve svém výkonu předběhla severomořskou ropu Brent vzhledem k tomu, že hospodářský růst v USA překonává původní odhady. Ropa Brent dál pokračovala v nastoupeném klesajícím trendu na poslední nárůst geopolitického napětí reagovala její cena jen minimálně. Zdá se, že pozornost investorů je i nadále zaměřena na současný stav nadbytku dodávek vyvolaný obnovením libyjské produkce a sníženou poptávkou po zahraniční ropě ze strany USA.

Obnovená produkce ropyLibyi zvedla celkovou produkci v zemích OPEC

Podle agentury Reuters se v srpnu zvýšila ropná produkce v zemích sdružených v rámci kartelu OPEC. To bylo vyvoláno zejména tím, že produkce v Libyi se vyšplhala na 665 000 barelů za den. To je přitom stále jen polovina toho, co Libye produkovala vloni, předtím než došlo ke stávce horníků, jež vedla k propadu produkce na pouhých 200 000 barelů za den. Současná situace však zatím nevyvolala žádnou reakci ze strany Saúdské Arábie. Svou produkci, jež se nyní blíží 9,8 miliónu barelů za den, nijak neomezila. Situace v Libyi zůstává i nadále chaotická a zdá se, že v otázce budoucí stability regionu zvolil trh vyčkávácí taktiku.

Rostoucí produkce v USA pomáhá kompenzovat nedostatek v důsledku narušených dodávek

Americká vládní agentura EIA (Energy Information Administration) vydala novou zprávu, ve které poukazuje na mimořádný nárůst produkce tekutých paliv v USA, jehož jsme byli během posledních několika let svědky. Zpráva rovněž popisuje, do jaké míry tato zvýšená produkce pomáhá kompenzovat neplánovaná narušení dodávek (k čemuž v současné době dochází v dosud nejvyšší míře od války mezi Irákem a Kuvajtem před 24 lety).

Zpráva podává velmi dobrý a jasný popis toho, co již víme. Konkrétně se to týká faktu, že ceny na ropných trzích jsou od roku 2011 méně citlivé na skutečná i potenciálně hrozící narušení dodávek. Ukázalo se to zejména v případě celé řady geopolitických událostí, ke kterým došlo od nástupu arabského jara, a po svržení režimu Muammara Kaddáfího v Libyiroce 2011.

Níže uvedný graf zobrazuje pohyb cen ropy během klíčových geopolitických událostí, ke kterým došlo od roku 2011. Z grafu se dá vyčíst, že vrcholy se stávají méně a méně ostrými vzhledem k tomu, že velcí producenti jako například Saúdská Arábie jsou schopni pokrýt případný nedostatek, čímž přispívají k větší cenové stabilitě. Spekulativní obchodníci, jako jsou například hedgeové fondy, byli v reakci na pohyb těchto vrcholů nuceni opouštět ztrátové pozice. To bylo, alespoň až do současných výprodejů, hlavní příčinou cenových propadů.

hansen3

Ceny ropy dál pokračují v sestupném trendu

Ceny severomořské ropy Brent a zejména americké ropy WTI se po nedávném fiasku u spekulativních čistých dlouhých pozic nyní ustálily. Klíčovou hranici v hodnotě 100 dolarů za barel se ropě Brent zatím nepodařilo prorazit. Pozornost trhu se v nadcházejícím období bude na jedné straně upírat na podpůrné geopolitické zprávy, na druhé straně pak na pokles sezónní poptávky, jenž by mohl vést ke zvýšení dodávek do systému, který je již nyní přezásoben. Z toho důvodu se růstový potenciál na ropných trzích jeví jako omezený a cena futures kontraktů na ropu Brent s dodáním v říjnu (LCOV4) by mohla mít potíže výrazně překonat hranici 104,25 dolaru za barel.

hansen4

Zdroj: Saxo Bank

 Vzácné kovy se drží svého rozmezí

Zlato se poslední srpnový týden drželo nejužšího týdenního rozmezí za poslední dva měsíce. Na jedné straně stáli prodávající, kteří reagovali na negativní vliv silného, leč překoupeného, dolaru a datamerické ekonomiky, která si vede lépe, než se očekávalo. Na druhé straně pak byli nakupující, kteří se s ohledem na nejistou situaci na Ukrajině poohlíželi po bezpečném investičním přístavu. To celkově zapříčinilo relativně klidný týden, kdy nakupující nalezli klíčovou hranici podpory na hodnotě 1272 dolarů za unci a prodávající zase čekala hranice odporu na hodnotě 1296 dolarů za unci.

Stříbru se občas dařilo lépe než zlatu. To je známkou toho, že se převis čistých dlouhých pozic u futures kontraktů nyní snížil na takovou hladinu, která již tomuto kovu nezpůsobuje žádné vážnější obtíže (jak tomu donedávna bylo). Cenový obrat směrem dolů u průmyslových kovů však připravil stříbro o část podpory, kterou na počátku týdne čerpalo.

Ceny kávy Arabiky vyskočily nahoru v souvislosti s obavami ohledně povětrnostních podmínek v Brazílii. Vzhledem k tomu, že tato země přispívá do roční celosvětové produkce více než jednou třetinou, jakékoliv narušení dodávek by se významně odrazilo na hodnotě této komodity. Silná sucha v lednu a únoru způsobila cenový skok o 86 %. Od té doby se Arabika obchodovala rámci širokého rozmezí, přičemž tento týden její cena opět prudce vzrostla.

Tuto sezónu čeká Brazílii prudký pokles produkce a je možné, že v sezóně 2015/16 bude úroda ještě nižší. I přes dostačující krátkodobé dodávky je očekávání narůstající nerovnováhy mezi světovými dodávkami a poptávkou hlavní příčinou nedávné rally.

Ole S. Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688