Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.09.2014 15:03:36

Proč je současný býčí trh blízko svého konce?

Každý býčí trh musí jednou skončit. Buď v tichosti, nebo s rachotem. Jen bohužel nikdo neví, kdy přesně. Při sledování toho nynějšího řada signálů naznačuje, že je jeho konec nebezpečně blízko a kontrolu nad Wall Street brzy přeberou medvědi.

1. Akciové rally dochází dech

Mnozí investoři se pro akciové investování opět zapálili, když akciový trh poskočil vzhůru. Pokud se ale na vývoj podíváte detailněji, pochopíte, že růst není tak silný, jak na první pohled působí. Ačkoli trh stoupl v prvním dnu rally o procento, objemy obchodů byly zanedbatelné. To poukazuje na to, že rally nebyla spuštěna nákupy mnoha institucí, ale jen několika velkých tržních hráčů. Silné rally založené na malém objemu obchodů většinou nemají dlouhého trvání. Aby mohl pokračovat býčí trh, muselo by být 400 ztracených bodů indexu Dow získáno zpět.

Rychlá a výrazná zotavení trhu jsou obvyklá, když se trh mění z býčího na medvědí. Během medvědího trhu nejsou výjimkou ani významné rally, je ale důležité, co po nich následuje. Například rally, která změní směr v rámci jednoho dne, je silný medvědí signál. Vychytralí obchodníci tak využívají rally na medvědím trhu k shortování.

2. Trh prorazil klíčové technické úrovně

Důležitou technickou hladinou je 200denní klouzavý průměr indexu Dow. Pokud index klesne pod 200denní klouzavý průměr, vede to institucionální investory k prodejům. Jiná technická úroveň, kterou techničtí analytici sledují, je 1 900 bodů na indexu S&P 500. Pokud je hladina proražena (a ne pouze na jeden den), může to být dalším znamením, že býčí trh ztrácí dech.

Mějte na paměti, že na těchto cenových úrovních existuje silná rezistence. Pokud dojde v budoucnu k výprodejům, nebuďte překvapení, pokud Fed začne na trhu opět zasahovat. Pokud by byl výprodej vážný, mohl by oznámit nový program (třeba QE4, ale bylo by to politicky velmi riskantní).

3. Indikátory šíře vykazují hlavní cenové divergence

Dvě měřítka tržní šíře, které lze sledovat, jsou CCT (Cook Cumulative Tick) a New-High/New-Low (NHNL). CCT již ukazuje značnou divergenci. Jeho tvůrce Mark D. Cook poznamenává, že tato divergence nemůže trvat navždy. Je to podobné, jako kdybyste pořád šlapali na plyn, aniž byste ho někdy uvolnili (někdy musí dojít benzín). Naposledy Cook takovouto extrémní divergenci pozoroval v letech 1987, 2000 a 2007.

Také NHNL vykazuje značnou divergenci. Přestože ceny akcií směřují vzhůru, stále méně titulů dosahuje 52týdenních maxim. Akcie, které rekordy lámou, jsou často neznámé menší firmy. Divergence je varovným signálem. Znamená to, že trh jde výše, ale předchozí vedoucí akcie se už růstu nezúčastňují.

4. Indikátory sentimentu reflektují uspokojení trhu

Dokonce i s nedávnými výprodeji jsou odborníci na finance extrémně optimističtí. Na druhé straně drobní investoři na optimismu oproti dřívějšku ubírají. Podle nedávného průzkumu AAII Allocation Survey klesly hotovostní pozice v červenci k 15,8 %, tedy na nejnižší úroveň od roku 1999. Ačkoli je investorům vštěpováno, že by měli nakupovat, když jsou trhy nízko, a prodávat, když jsou vysoko, dělají obvykle přesný opak.

VIX na hodnotě 14 není na historickém minimu, je ale na spodním okraji pásma (nízký VIX reflektuje uspokojení investorů z tržního vývoje, což představuje pro kontrariány medvědí signál).

Co si myslí býci

Mnozí tržní experti nyní věří, že je růst trhu nezastavitelný. Je pravdou, že index Dow ignoruje všechny výše uvedené varovné signály a opět se blíží hranici 17 tisíc bodů.

Vzhledem k tomu, že trh roste bez významnější korekce, zvyšuje se jeho rizikovost. Tři roky jsme tu neměli korekci o 10 a více procent, což je hodně neobvyklé. Dokonce i s 40bodovým "výpraskem" během posledních dvou týdnů se index S&P 500 drží na vlas od historických maxim. Od minim z března 2009 trh vzrostl o více než 180 %. To vše naplňuje definici bubliny, která se stále zvětšuje.

Zpátky do reality

Býčí trhy vždy skončí, a to navzdory největším snahám Fedu, finančních médií a Wall Street o opak. Protože ale trhy nemají ve zvyku jít dolů pokaždé přímo, může výměna býků za medvědy trvat týdny nebo měsíce.

Sledujte, co se stane, když index S&P 500 spadne v jednom dni při silných objemech obchodů o 50 až 75 bodů. Pak bude jasné, že býčí trh "mele z posledního".

   Máme důkaz: Centrální banky úmyslně hýbou s cenami akcií Máme důkaz: Centrální banky úmyslně hýbou s cenami akcií

Spolu s tím, jak na americké burze v posledních 6 měsících výrazně klesly objemy obchodů, je stále jasnější jedna věc - drobní, ale už i institucionální investoři mizí z trhu. Jejich místo zaujímají noví hráči - centrální banky.

  Bob Doll: Akcie letos investorům vyrazily dech. A to ještě není konec roku Bob Doll: Akcie letos investorům vyrazily dech. A to ještě není konec roku

Americkým akciím se i letos daří. To, co zatím předvedly, čekal v lednu málokdo, řekl v polovině srpna v investičním pořadu WealthTrack Bob Doll, hlavní investiční stratég Nuveen Asset Management. Dosavadní tempo růstu cen akcií prý překvapilo i jeho, přestože byl na začátku roku velkým optimistou.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688