BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.09.2014 12:27:14

Co očekávat od čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky (ECB)? Na QE je ještě brzy!

Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB) přitahuje pozornost všech aktérů finančního trhu. ECB by měla podle většinového konsensu přijít s novým řešením, které nakopne evropské ekonomiky k růstu. Aktivita výrobního sektoru (index nákupních manažerů PMI) klesla v srpnu ve společné měnové unii na 13 měsíční minima. HDP v druhém čtvrtletí stagnovalo. Trnem v oku nejsou jenom jihoevropské státy, ale i dvě největší ekonomiky měnové unie. Francouzská levicová vláda zažívá krizi a Německo upadá do „deprese,“ alespoň co se podnikatelské morálky týče. Dokazují to nižší hodnoty indexů  ZEW, IFO i PMI. HDP Německa ve druhém čtvrtletí oslabilo o 0,2 procenta. Jako třešnička na dortu se tváří ukrajinská krize, jejíž dopad na ekonomiku nelze zcela odhadnout.

Nicméně ECB primárně sleduje vývoj inflace pomocí indexu spotřebitelských cen (CPI). Udržování stabilní cenové hladiny je totiž jejím hlavním cílem.Slabší ekonomická aktivita je až druhořadá. Na ni spíše upozorňují politické špičky. Inflace letos kontinuálně roste pomalejším tempem. Zatímco v lednu dosahovala 0,8 procentního meziročního růstu, v srpnu posílila už jenom o 0,3 procenta, což je od inflačního cíle ECB (2,0 procenta) velmi vzdálená hodnota. Dobrou zprávou ale je, že pomalejší růst cenové hladiny není primárně způsoben slabší domácí poptávkou, ale nižšími cenami jídla a energií, protože jádrová inflace se v srpnu udržela na úrovni meziročního růstu 0,9 procenta.

Pro ECB jsou v souvislosti s vývojem inflace důležitá inflační očekávání. Právě na ně ve svém projevu v Jackson Hole poukázal Mario Draghi. Ta klesla pod 2 procenta týden před tímto ekonomickým fórem. Nicméně po projevu Draghiho a příslibu centrální banky dělat vše pro udržení cenové hladiny, inflační očekávání opět stoupla na úroveň 2 procenta (inflační cíl ECB). Návrat inflačních očekávání zpátky ke 2 procentům a stabilní jádrová inflace jsou jedinými pozitivními zprávami pro eurozónu, které by mohly utlumit Draghiho rétoriku ve smyslu dalšího uvolňování měnové politiky.

Graf: Inflační očekávání v eurozóně vyjádřená pomocí 5letého inflačního swapu

Zdroj: Reuters
 

  • Co čekat od důležitého čtvrtečního mítinku?

Současná makroekonomická situace (slabý hospodářský růst a pomalý růst inflace) není podle všeho dlouhodobě udržitelná a je potřeba jednat. Z tohoto důvodu sázky na spuštění QE v eurozóně rostou. Tedy laicky řečeno tisknutí peněz, jež budou sloužit k nákupu aktiv (podle všeho ABS – asset backed securities). To by zlevnilo euro a nastartovalo exportéry k lepším výkonům. Na posledním zasedání ECB  Draghi uvedl, že banka zintenzivnila přípravné práce pro program kvantitativního uvolňování. Nyní je známo, že byl najat pro tento účel tým expertů ze společnosti Blackrock. Je velmi málo pravděpodobné, že by ECB ve čtvrtek spustila program QE, protože je na to příliš brzy z hlediska časových příprav. Avšak trhy reagují na jakýkoliv náznak jeho potenciálního uskutečnění v podobě prezentace bližších detailů programu, a to prodejem eura.

Jako nejreálnější výsledek čtvrtečního zasedání ECB se jeví přetřásání výhodnosti a optimalizace nových cílených půjčekTLTRO, jejichž první kolo by mělo odstartovat 18. září a druhé pak v prosinci. Celkový rozsah této akce je zatím dosti vágní a hovoří se o 450 až 850 miliardách eur. Obchodníci by měli počítat s nezvykle velkou volatilitou, jež si ráda hraje se stop - lossy traderů. Výsledkem tohoto zasedání by nemělo být nic zcela zásadního, ale také nic, co by mohlo dlouhodobě posílit euro. Silný výprodej by pak samozřejmě přinesla šokující dohoda o spuštění QE. Někteří spekulují o dalším snížení základní úrokové sazby o 10 bazických bodů, tedy z aktuální hodnoty 0,15 procenta na 0,05 procenta. Takovýto krok by byl pro euro negativní.

EUR/USD se dlouhodobě obchoduje v mírně rostoucím kanálu (hnědý). Trh by se měl v krátkodobém horizontu dočkat zásadního testu psychologické úrovně a kulatého čísla 1,30. Tato psychologická hladina je v souladu s Fibonacciho úrovní 50. Mírně divergující oscilátor MACD mluví pak v prospěch býků. Avšak prolomení takovéto silné podpory (1,300) by dopřálo medvědům nový důvod k prodeji eura. Opět se potvrzuje pravidlo, že trh se dostává ke klíčovým úrovním v dobách, kdy je potřeba udělat zásadní fundamentální rozhodnutí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688