Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  02.09.2014 12:17:26

IPO Alibaba se blíží! Bude největším IPO historie?

Jestli byl loni Wall Street vzhůru nohama kvůli IPO Twitter, letos je stejný efekt u akcií Alibaba. Ještě se nestalo, aby takový rozruch vyvolala čínská společnost vstupující na americkou burzu. Proč je IPO Alibaba tak očekávané? Co bychom o Alibaba měli vědět? Kdo za společností stojí?

Největší ecommerce společnost světa?

Alibaba je pro Čínu stejným fenoménem jako pro Západní svět Google nebo Facebook. Krom svého futureskního sídla v Hangzhou udivuje všechny svými čísly. Odhaduje se, že v minulém roce proběhly na Alibaba obchody v hodnotě $245 miliard. Pro srovnání eBay reportoval $76,5 miliard a Amazon $100 miliard. Na Alibaba proběhly v roce 2013 obchody v hodnotě o 40 % větší než je kombinovaný objem eBay a Amazon! 

Rychlý růst dokresluje více než 60% růst tržeb v roce 2013, které vzrostly na $7,95 miliard. Profit z toho činil $3,56 miliardy, což vytváří vysoké marže.

Stránky jejich webů navštíví každý den 100 milionů lidí a probíhá na nich 80 % veškerých online obchodů v Číně.

Krom online tržišť Taobao, Tmall, AliExpress a dalších se Alibaba výrazně věnuje také online paymentu prostřednictvím služby AliPay, která provádí polovinu čínských online plateb, a cloud computingu v Alibaba Cloud Computing. Alibaba je zkrátka všude, kde je velký potenciál a svou sílu navyšuje zejména častými partnerstvími se špičkami v daném oboru, což umožňuje rychlý růst jejich služeb.

Alibaba IPO - srovnání s Amazon, Google, eBay

 

Kdo za Alibaba stojí?

Jack Ma! Učitel angličtiny z Hangzhou, který v roce 1995 založil čínskou verzi žlutých stránek, která byla první čínskou internetovou společností. V roce 1999 založil Alibaba Group. Dnes je nejbohatším člověkem v Číně s jměním dosahujícím $21,8 miliard.  Mimo jiné je také prvním čínským podnikatelem, který se objevil na hlavní stránce magazínu Forbes. V roce 2013 Jack Ma odstoupil z funkce CEO Alibaba Group a zůstal ve společnosti působit jako Executive Chairman. Nyní Jack Ma vlastní 8,8 % společnosti.

Americký internetový gigant Yahoo  vlastní v Alibaba 23% podíl. Během posledního roku, co se navýšilo povědomí o Alibaba, akcie Yahoo vzrostly o 39 %. Právě podíl v Alibaba je nejhodnotnější částí společnosti a také podle mnohých analytiků tou částí, která ji drží nad vodou. V roce 2012 navíc Alibaba za $7 miliard koupila zpět 20% podíl od Yahoo.

Ještě větší podíl drží v Alibaba japonská telekomunikační společnost SoftBank. Její zakladatel Masayoshi Son před 14 lety investoval do Jacka Ma $20 milionů a dnes je jeho 37 % podíl v Alibaba oceňován mezi $30 - $70 miliardama.

IPO Alibaba

Vypadá to, že dlouho očekávané IPO Alibaba proběhne již v září. Několikrát posunutý termín začátku procesu by měl začít 8. září a samotné akcie Alibaba by měly na trh být uvedeny 18. nebo 19. září.

IPO Alibaba je široce sledováno kvůli své velikosti. Poté co kvůli problémům s vlastnickou strukturou odmítla hongkongská burza emitovat akcie, IPO se přemístilo na NYSE. Podle očekávání by mělo jít o největší primární úpis od uvedení Facebooku na trhu v roce 2012. Očekává se, že IPO Alibaba by mohlo atakovat $20 miliardovou hranici a stát se největším úpisem v americké historii. Doposud bylo největším vstupem na burzu IPO Visa v roce 2008 v hodnotě $19,65 miliard.

Společnost by měla být oceněna okolo $150 miliard. Nedávný koncenzus odhadů na Bloomberg však by $198 miliard.

Dříve se dokonce objevovaly spekulace, že by se mohlo stát historicky největším primárním úpisem a překonat čínské IPO Agricultural Bank of China z roku 2010.

Ještě si tedy budeme muset počkat, jestli se Alibaba stane největším IPO v historii amerických trhů. Nepochybně se ale již stalo nejdiskutovanějším IPO roku 2014.

Alibaba IPO - Největší IPO historie

 

Autorem je Jonáš Mlýnek






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688