BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.08.2014 12:12:14

Nízká inflace v eurozóně zvyšuje sázky na zásah ECB příští týden, AUD u letošních maxim, udrží se u nich i po datech HDP a zasedání RBA? Analýza FTSE 100, GBP/AUD, CAD/CHF

Americký akciový trh si ve čtvrtek oddechnul a uzavřel v průměru 0,2 procenta ve ztrátě. Index S&P 500 skončil čtvrteční obchodní seanci pod hodnotou 2 000 bodů. Investoři raději vybírají zisky kvůli obavám z eskalace napětí na Ukrajině. Nicméně výraznějšímu propadu akciových indexů včera zabránila skvělá makroekonomická dataUSA. Druhé měření HDP za 2. čtvrtletí 2014 odhalilo 4,2 procentní růst (q/q) hospodářství. První měření poukázalo „jenom" na 4 procentní růst HDP. Počet rozjednaných prodejů domů v červenci posílil o 3,3 procenta, tedy na 11měsíční maxima a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl o 1 000 na 298 000. Mírně negativně následně obchodovala v pátek i Asie, kde japonský Nikkei uzavřel 0,23 procenta v mínusu.

Podle Severoatlantické aliance je na Ukrajině zhruba tisícovka ruských vojáků, kteří pomáhají separatistům. Rusko jim poskytuje výcvik, zbraně, finance. Kvůli situaci na Ukrajině se včera mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN a dnes se chystá schůzka NATO. V září přijede Porošenko do Bílého domu za Obamou. Obama prý o vývoji situace na Ukrajině mluvil již s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. O dalších možných sankcích budou spojenci jednat příští týden na summitu NATO ve Walesu. Možnost vojenské reakce na Rusko Obama za Spojené státy vyloučil. O víkendu se setkávají lídři EU, kde se rovněž očekává diskuze ohledně vývoje situace na Ukrajině.

V noci byla zveřejněna série makroekonomických datJaponskaJádrová inflace dosáhla v červenci podle očekávání 3,3 procentního meziročního růstu. Pozitivně překvapily maloobchodní prodeje. Na druhé straně zklamáním byly nízké útraty domácností. Ty v červenci meziročně klesly až o 5,9 procenta, přičemž se očekával pokles jen ve výši 2,7 procenta. Špatných výsledků dosáhla i průmyslová produkce, která v červenci meziměsíčně posílila jenom o 0,2 procenta, což je o 1 procento pod očekáváními trhu. Negativní výsledek přinesl trh práce, kde míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla z 3,7 na 3,8 procenta, což podkopalo teorii japonské centrální banky (BoJ), která očekávala, že domácí trh práce bude pod tlakem, což následně povede k růstu mezd. Mzdy jsou pak klíčem k posílení domácí spotřeby a nákupního apetitu, který je nyní ochromen vyšší sazbou DPH. Japonský jen zůstal v noci téměř beze změny, když horší makroekonomická data hrála proti němu, avšak na druhé straně ho investoři nakupují kvůli jeho statutu „bezpečného přístavu".

V 11:00 byla zveřejněna data inflaceeurozóny. Index CPI v srpnu dosáhl podle očekávání 0,3 procentního růstu. Ve srovnání s předchozím měsícem tak opět klesl. Očekávání, že ECB příští týden na svém zasedání zasáhne, stoupají. Někteří analytici dokonce očekávají příští týden snížení úrokových sazeb. Euro dnešním dnem končí druhý ztrátový měsíc v řadě kvůli napětí na Ukrajině a nadějím na uvolnění monetární politikyeurozóně. Rovněž klesají výnosy ze státních dluhopisů, čímž se investiceeurozóně stávají méně atraktivní. Euro v červenci ztratilo 2,2 procenta, v srpnu zatím ztrácí 1,6 procenta. Euro se vůči CHF propadlo na 1,2050, přičemž švýcarská centrální banka slibuje podporu u hranice 1,20.

Australský dolar má za sebou úspěšný měsíc, v němž si vůči USD polepšil o 0,7 procenta. V pásmu 0,92 - 0,95 se AUD/USD obchoduje většinu letošního roku. AUD je na letošních maximech vůči JPY, EUR, NZD a GBP. AUD je zatím odolný vůči rostoucímu napětí na Ukrajině a klesajícím cenám železné rudy. Nicméně příští středu budou zveřejněna data HDP, která by mohla být zklamáním. V úterý zasedá australská centrální bank (RBA), jejíž guvernér Stevens rád slovně intervenuje vůči silné domácí měně. Jako celkem bezpečný obchod se nyní jeví prodej AUD vůči USD kolem hodnot 0,9370 – 0,9380 se stopem kousek nad 0,9400. Naopak NZD v noci ztrácel kvůli horším výsledkům podnikatelské důvěry. NZD může být v polovině září pod prodejním tlakem kvůli parlamentním volbám. Ty se konají 20. září.

Měnový pár CAD/CHF se letos v březnu odrazil od svého dna. Aktuálně se obchoduje nad červencovými maximy (zeleně) . Nyní před ním stojí už jenom hodnota 0,8447 – maximum  z 23.12.2013 (modře). Po jejím překonání je pravděpodobné, že by se CAD/CHF mohl podívat k úrovni ze začátku letošního roku 0,8527.

Ačkoliv měnový pár GBP/AUD překonal hladinu supportu na úrovni 1,7730: Avšak díky býčí divergenci na oscilátoru MACD 4hodinového grafu se opět dostal nad ní. Divergence by mohla měnový pár dovést ke kulatému číslu 1,7800.

Britský akciový index FTSE 100 dnes nebyl schopen překonat středeční maxima a dostát se nad úroveň 6 828 bodů. Díky medvědí divergenci na MACD 4hodinového grafu by se index mohl podívat na jih a vyplnit alespoň pondělní GAP.

  • Makrokalendář
     
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688