STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  28.08.2014 16:00:38

30 let starý experiment: Lze naučit obchodování za 14 dní?

Autor: Ing. Jan Budík, Ph.D. 

Píše se začátek roku 1983, kdy se v té době legendární obchodníci Richard Dennis a William Eckhardt vsadili, zda je možné vychovat nové obchodníky tak, že jim předají přesná pravidla svého obchodního systému. Richard se přikláněl k variantě, že lze takto obchodníky vychovat, zatímco William tvrdil, že to nelze. Výběr lidí do toho testu nebyl zcela náhodný, ale potenciální obchodníci museli vyplnit test, který se zaměřoval na jejich určité vlastnosti a zkušenosti. Závěrečné resumé bylo přijetí 14-ti lidí, kterým byla během 14-ti denní intenzivní výuky předána veškerá pravidla, dle kterých Richard a William vydělali miliony dolarů. Současně bylo smluvně ošetřeno to, že dalších šest let nesmí obchodníci tyto pravidla zveřejnit z důvodu možného oslabení jejich funkčnosti.

Ve své podstatě šlo o psychologický test – šlo o to zjistit, zda dokáže více lidí obchodovat úplně stejně, pokud mají k dispozici totožná pravidla.

Na výsledky testu nebylo třeba moc dlouho čekat. První obchod byl chvíli po ukončení instruktážního dvou-týdne na únorovém topném oleji 1984. Strategie byla založená na sledování trendů při průrazu střednědobého maxima. Na obrázku je vidět vstup do nákupní pozice přesně podle definovaných pravidel, nicméně tento obchod otevřelo z celé skupiny pouze několik obchodníků


Důvodem nebylo nic jiného, než čistá psychologie obchodování, se kterou má určitě zkušenosti každý začínající obchodník. Strach ze ztráty zabránil většině obchodníků otevřít obchod i přes to, že byli seznámeni s pravidly milionářů, kteří je sami využívali.

Výsledkem testu bylo to, že někteří obchodníci vydělali miliony dolarů a někteří zjistili, že nejsou schopni se emocionálně ovládnout a dodržovat i jednoduchá pravidla pod stresem.

Můj názor na tvrzení Richarda a Williama leží někde uprostřed. Pro stabilní generování zisků a dlouhodobé přežití v tak vysoce konkurenčním prostředí, jimiž finanční trhy bezpodmínečně jsou, je nezbytné dodržovat předem definovaná pravidla. Tato pravidla mohou vycházet buď z analýzy technické (http://stox.cz/vzdelavani/technicka-analyza) nebo z analýzy fundamentální (http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/analyza-fundamentalnich-dat). Je ale nutno dodat, že je třeba samotná pravidla alespoň částečně časem modifikovat a upravovat aktuálním tržním podmínkám. Osobně bych nepracoval s obchodním modelem, který dnes vytvořím a budu spoléhat na jeho funkčnost dalších 20 let. Trhy jsou silně dynamické prostředí, které ovlivňuje nejen masa lidí, ale i například technologie, pomocí kterých obchodníci nakupují nebo prodávají na burze.

 Psychologie dodržování pravidel v praxi

Jako první příklad uvedu equity obchodního systému. Vžijte se do role obchodníka, který začal obchodovat s těžce vydělanými 25 000 USD a jeho účet se během prvního měsíce choval následovně:


Pokračovali byste v obchodování?

 Jako druhý příklad uvedu obchodníka, který začal se stejnou částkou, ale jeho účet se začal vyvíjet následovně:


Zde se nemusím ptát, jestli byste v obchodování pokračovali nebo ne.

Realitou ale je, že obě situace jsou pouze dílčí součástí celkového vývoje a jsou výsledkem konzistentního dodržování pravidel. Je nezbytné se na obchodování dívat v dlouhodobém měřítku. 

CELKOVÝ VÝVOJ EQUITY KŘIVKY ZA POSLEDNÍCH 10 MĚSÍCŮ NALEZNETE ZDE:

http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/30-let-stary-experiment-lze-naucit-obchodovani-za-14-dni

 

Dodržování obchodních pravidel je dle mého názoru nezbytné pro přežití situací, kdy dochází ke kontinuálnímu poklesu účtu (viz. pokles u prvního příkladu o -9%). Pouhým předáním pravidel lze naučit obchodovat laika za 14 dní, ale pouze na omezenou dobu a pouze v případě, že budou pravidla konzistentně dodržována. Zásah zkušeného obchodníka je vždy nezbytný pro dlouhodobé přežití na finančních trzích.

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688