IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  25.08.2014 14:21:44

Evropské a akciové trhy dnes mírně rostou

Světové akciové indexy v pátek klesly z politických důvodů. Ruský automobilový konvoj s humanitární pomocí vyšel na jihovýchod Ukrajiny bez čekání na úplný souhlas s oficiálními ukrajinskými orgány. Investoři se obávali ozbrojené provokace ukrajinských vojenských a eskalace konfliktu. Ale o víkendu nic moc nestalo, humanitární pomoc byla doručena.

Evropské a asijské akciové trhy dnes úspěšně rostou. Futures na americké akciové indexy se nacházejí „v plusu“. V pátek se konalo vystoupení hlavy Fedu Janet Yellenové. Účastníci trhu považovali to za krok pro zpřísnění peněžní politiky. Přitom to se tak brzy nestane, takže někteří investoři pokračují v nákupu akcií. Jejich aktivita je nízká. Obrat obchodů na amerických burzách v pátek byl o 20% níže průměru během 5 dnů a činil 4,1 mlrd. akcií. Jako obvykle růst sazeb vede k poklesu, a ne k růstu kotací. Předpokládá se, že program kvantitativního uvolňování bude dokončen v říjnu tohoto roku a v polovině roku 2015 může vzniknout první zvýšení amerických úrokových sazeb. Vzhledem k tomu pokračovalo posílení amerického dolaru. Pokud jde o stavu americké ekonomiky, Janet Yellenové prohlásila, že ta se úspěšně obnovuje a podotknula pozitivní tendence na trhu práce. Dnes v 14-00 SЕČ ve Spojených státech vyjdou data ohledně prodejů nových domů v červenci. Odhad je pozitivním. Kromě toho budou zveřejněny méně důležité ekonomické ukazatele.



Hlava ECB Mario Draghi v pátek podotknula slabost evropské ekonomiky a nutnost její stimulace negativními sazbami a emisí eura (TLTRO) v budoucnu. Kurz jediné měny klesl. Poznamenejme, že inflace od října roku 2009 v EU v červenci klesla na minimum a činila 0,4%. Tím se zvyšuje riziko deflace a je hlavním argumentem ve prospěch emise eura. Dle názoru evropské centrální banky, inflace má být blízká 2%, ale ne více. Kotace evropských akcií rostou v očekávání přílivu likvidity. Dnes v 8-00 SЕČ vyjdou několik přediktivních indexů německé ekonomiky (IFO). Očekává se, že tyto budou negativními z důvodu vlivu situace na Ukrajině a anti-ruských sankcí



Jak se očekávalo, japonský jen spolu s eurem a jinými měnami pokračoval své oslabení proti americkému dolaru. Dnes ten klesl na 7měsíční minimum. Tím se zvyšuje příjem japonských vývozců a přispívá k růstu jejich akcií. Akciový index Nikkei mírně zvýšil. K jejímu silnému růstu zabranily silné deště v západní části Japonska. Tyto mohou způsobit značné škody na ekonomiku země, pokud se stanou příčinou povodní. Na rozdíl od svých kolegů z Fedu a ECB, hlava japonské banky Haruhiko Kuroda řekl, že k růstu objemů stimulace ekonomiky (peněžní emise) může dojít během krátké doby. Poznamenal pozitivní faktor poklesu nezaměstnanosti do 3,7%.

Kotace cukru klesly, protože vyšlo najevo, že objem čistých pozic k prodeji (net short) za týden zvýšil na burze ICE o 31% a dosáhl maximální úrovně během 6 měsíců. To bylo zaznamenáno od CFTC.



Kukuřice a sója zlevnily. Poradenská společnost Pro Farmer publikovala svůj zemědělský odhad. Tento rok sklizeň kukuřice ve Spojených státech očekává se ve výši 14,09 mlrd. bushlů a úrodnost — 167,4 bushlů na akr. Poznamenejme, že oficiální odhad USDA o kukuřici je menší a činí 14,032 mlrd bushlů, výnosnost - 167,4 bushlů na akr. Sklizeň sójy ve Spojených státech, dle názoru Pro Farmer, může činit 3,812 mlrd bushlů při výnosnosti 45,35 bushlů na akr. Je to trochu méně, než oficiální odhad. Považujeme, že negativnější dynamika kotací sójy ve srovnání s kukuřicí může být podmíněna zvýšeným podílem geneticky modifikovaných bobů. Poznamenejme růst kotací pšenice na pozadí politické nestability na Ukrajině - jedním z největších světových vývozců.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688