Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  25.08.2014 10:24:21

Pegas Nonwovens: Predikce výsledků hospodaření za 2Q 2014

 

Pegas Nonwovens zveřejní své výsledky hospodaření za druhý kvartál letošního roku ve čtvrtek 28. července, a to ještě před začátkem obchodování na pražské burze

 

Očekáváme, že výsledky nebudou tak silné jako za první kvartál, kdy byly pozitivně ovlivněny vyprodáním části zásob hotových výrobků. Nyní se musí úrovně zásob doplnit, což naopak neblaze dopadne na provozní úroveň hospodaření. Jinými slovy provozní marže pravděpodobně na mezikvartální bázi oslabí.

 

Již během prvního čtvrtletí jely linky Pegas Nonwonvens na 100 % své výrobní kapacity, a tak nepředpokládáme, že by mohlo dojít za 2Q k nějak citelnějšímu nárůstu výroby. Očekáváme tak stabilní úroveň produkce kolem 25 tisíc tun. V ročním srovnání však dojde k 15% nárůstu výroby vzhledem k již plnému vytížení egyptské výrobní linky.

 

Celkové výnosy společnosti by vzhledem k absenci prodejů skladových zásob měly v mezikvartálním srovnání mírně oslabit, a to o odhadovaných 5 % na 55,9 mil. EUR. U provozních nákladů předpokládáme také mírné snížení oproti 1Q na 45 mil. EUR. Faktorem stojícím za tímto vývojem je pravděpodobný pokles nákladů na materiál.

 

Vzhledem k tomu, že pokles provozních nákladů bude dle našich odhadů zaostávat za poklesem výnosů, očekáváme nižší marže EBITDA, než jakých bylo dosaženo v 1Q 2014. Námi předpokládaná úroveň je 19,4 %, což implikuje EBITDA na 10,8 mil. EUR.

 

Odpisy se vzhledem k aktivizování egyptských aktiv v meziročním srovnání silně navýší (tak jako během 1Q), a to o odhadovaných 26 % na 3,6 mil. EUR.

 

Očekávaný růst provozního zisku o 16 % y/y na 7,2 mil. EUR je plně v souladu s navýšením výroby, nicméně růst nebude tak výrazný jako v mimořádně silném prvním kvartále. Obdobná situace je přitom i u čistého zisku, jež by se měl navýšit o 18 % y/y na 4,4 mil. EUR.

 

Pokud se potvrdí naše očekávání, pak se za 1H zvýší EBITDA o 20,5 % y/y, což je na vrcholu managementem plánovaného růstu na celý rok (cíl zvýšit celoroční EBITDA o 12-22 %). Předpokládáme, že vedení bude prozatím konzervativní a celoroční cíl nebude nikterak upravovat směrem vzhůru. K tomu by se mohlo případně odhodlat až v případě pozitivních výsledků za 3Q. 

 

Kompletní predikce ke stažení zde. zde. (533,28 KB)

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688