Ceny evropského plynu ve stínu ruského monopolu

  Eurostat provedl svůj výzkum pro rok 2013 na dvou úrovních. Prvním je absolutní porovnání, tj. srovnání cen zemního plynu v eurech. Tato čísla Eurostat následně převedl na standard kupní síly, který pomíjí finanční rozdíly mezi státy a přináší tak reálnější pohled na věc.

Ve srovnání v absolutních číslech, tj. v eurech, byla průměrná cena za megawatthodinu kolem 65 eur. Česká republika si nestála špatně, oproti průměru měla plyn o cca 5 eur levnější. Ještě lépe na tom však byli naši dva sousedi, Slovensko ušetřilo 14 eur oproti průměru a Polsko dokonce 16 eur. Nejdražší plyn měli Švédové za 122 eur, naopak Rumuni nemuseli s plynem vůbec šetřit, platili pouhých 29 eur za MWh.

Zdroj: Eurostat. Úprava tabulky: Ušetřeno.cz. Ceny plynu jsou uvedeny včetně různých daní a poplatků. Zahrnují neregulované i regulované složky ceny za plyn (poplatky za distribuci a další služby), tedy konečnou cenu, kterou zaplatí domácnost. Ceny odpovídají spotřebě středně velké evropské domácnosti mezi 5,56 MWh až 55,6 MWh.

 

Stejně jako v průzkumu vývoje cen elektřiny převedl Eurostat ceny v eurech na standard kupní síly (PPS) a nabídl tak relevantní data. PPS maže rozdíly mezi státy, jako je výše mezd nebo životní úroveň, a přepočítává peněžní hodnotu na zboží a služby. Za jednotku PPS je možné koupit si stejný produkt nebo službu ve všech porovnávaných zemích. S pozicemi států tento převod pořádně zahýbal.

Česká republika – 9. nejdražší plyn v Evropě

České republice je plyn hojně využívanou surovinou. Dovozci jsou si toho dobře vědomi a ceny plynu drží poměrně vysoko. Proto se Česká republika umístila na 9. příčce nejdražšího plynu v Evropě. Zhruba 70% plynu sem proudí z ruského plynového monopolu jménem Gazprom, zbylých 30% od norských producentů.

Zdroj: Eurostat. Úprava tabulky: Ušetřeno.cz. Ceny plynu jsou uvedeny včetně různých daní a poplatků. Zahrnují neregulované i regulované složky ceny za plyn (poplatky za distribuci a další služby), tedy konečnou cenu, kterou zaplatí domácnost. Ceny odpovídají spotřebě středně velké evropské domácnosti mezi 5,56 MWh až 55,6 MWh.

Nejdráže topí v Bulharsku, nejlevněji v Lucembursku

Ceny plynu v Bulharsku patří k nejvyšším na celém světě. 98% plynu pochází z importu, naprostá většina z Ruska. Cena plynu je zde o 300% vyšší než na světových trzích. Důvodem je převis poptávky nad dodávkou. Bulharsko se proto snaží přijít na jiné možnosti, jak plyn získat. Jednu z největších, těžbu břidlicového plynu, však místní vláda v roce 2012 zakázala. Sníže cen je tedy zřejmě v nedohlednu.

Přestože Lucembursko je 100% dovozcem plynu, tamější ceny jsou nejnižší  vůbec. Hlavním důvodem je uplatňování snížené sazby DPH ve výši 6 % na jeho cenu. Lucembursko je navíc napojeno na 3 různé plynovody, což zajišťuje stabilitu dodávek.

 

A prognóza do budoucna?

Otázky ohledně vývoje trhu se zemním plynem se vynořily zejména ve spojení konfliktu Rusko x Ukrajina. Při uzavření ukrajinského plynovodu by se dodávka z Ruska do Evropy snížila o 40 %, kterou by Rusko nedokázalo skrze své ostatní plynovody pokrýt. Také z toho důvodu buduje nejdražší plynovod South Stream, po jehož zprovoznění bude schopno pokrýt poptávku i bez ukrajinského plynovodu. Uvedení do provozu se plánuje na rok 2018.

Řada evropských státu se rozhodla této plynové závislosti na Rusku alespoň částečně zbavit. Sedm zemí, Německo, Dánsko, Belgie, Řecko, Portugalsko, Irsko a Lucembursko, prosazují propojení evropských trhů s plynem a podporu obnovitelných zdrojů. Chtějí tím dodávku z Ruska snížit až o 40%. Další země, jako je Polsko nebo Dánsko, se chtějí zaměřit na těžbu břidlicového plynu na vlastním území. Česká republika však žádné takové plány nemá, snížení cen plynu se proto nejspíše nedá očekávat.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko