BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.08.2014 11:27:14

A je to tady! Sympózium v Jackson Hole a nervozita ohledně projevů Janet Yellen a Maria Draghiho. Analýza BOSSA EUR a EUR/USD

Americký dolar se včera pohyboval blízko svých letošních maxim, přičemž se investoři báli poslat jej výše před dnešním proslovem šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellen. USD si tento týden již stihl připsat 0,9 procenta zisku, což je pro něj nejlepší týdenní výsledek od letošního ledna. Sílu mu dodaly výborné makroekonomické zprávy, zejména z trhu nemovitostí a informace, že Fed na svém posledním zasedání (29. - 30. 7. 2014) diskutoval o možnosti zvýšení úrokových sazeb. Navíc člen bankovní rady Plosser (FOMC) včera uvedl, že centrální banka by měla raději přistoupit dříve ke zvýšení základní úrokové sazby, než aby byla nucena zvedat sazby rychlým a skokovým tempem později. USD si tento týden velmi dobře vedl hlavně vůči japonskému jenu, u něhož stojí před hranicí odporu 104,13, což je dubnové maximum, jehož proražení by mu otevřelo cestu až k hodnotě 105,45, což je úroveň z letošního ledna.

Nyní je hlavní překážkou dalšího růstu USD Janet Yellen a její odpolední projev na sympóziu v Jackson Hole (16:00), na němž bude mluvit o americkém trhu práce. Pracovní trh je totiž hlavním tématem tohoto ekonomického fóra. Janet Yellen je známa tím, že neustále poukazuje na nedostatky oživení amerického trhu práce, a to i navzdory zlepšujícím se indikátorům z tohoto odvětví. Předchozí měsíc upozornila na závažné a nedostatečné využití lidských zdrojů, čemuž přirozeně přizpůsobuje i štědrou monetární politiku. Bude-li se Janet Yellen držet své rétoriky a opět poukáže na mdlý trh práce, pak dnes dolar pravděpodobně nenajde sílu k růstu. Korekce by však v takovémto případě mohla být mírná. Lze předpokládat, že pokles USD mnozí využijí k nákupu americké měny za levnější peníze. Avšak kdyby Janet Yellen nečekaně připustila zlepšující se situaci na trhu práce, pak by dolar mohl posílit.

Kromě dnešního projevu Janet Yellen visí nad aktuálním růstem amerického dolaru ještě další otazníky, a to v podobě dluhopisového a akciového trhu. Ty totiž na možnost brzkého zvýšení úrokových sazeb a utahování monetární politiky tento týden příliš nereagují. Akciový index S&P 500 včera uzavřel na nových historických maximech. Od magické hodnoty 2000 bodů ho tak dělí už jen 10 bodů. Dow Jones se rovněž obchoduje nad úrovní 17 000 bodů a je u maxim z letošního července. Technologický Nasdaq tento týden rovněž uzavřel na nových historických maximech a nad kulatým číslem 4 000 bodů. Takovýto vývoj akciového trhu neodpovídá tomu, že by trh očekával růst úrokových sazeb. Podobná situace je i na dluhopisovém trhu, kde výnosyamerických státních dluhopisů nereagují na očekávání růstu úrokových sazeb.

Euro si včera trochu oddechlo od výprodeje, když opustilo letošní minima vůči USD na úrovni 1,3242. EUR/USD včera posílilo na hodnotu 1,3283, a to hlavně díky poměrně solidním číslům indexů PMI. Evropské ukazatele indexů nákupních manažerů (PMI) zatím reagují nejméně citlivě na zhoršující se ekonomickou situaci ve společné měnové unii a nástrahy ekonomických sankcí. Dnes budou pro euro důležitá slova Maria Draghiho na konferenci v Jackson Hill (20:30). V  projevu bude klíčový jeho postoj k potenciálnímu kvantitativnímu uvolňování v eurozóně.

Makrokalendář na dnešní den:


Měnový index eura BOSSA EUR, který měří sílu eura vůči koši měn, tento týden prorazil důležité hladiny supportů v podobě Fibonacciho hladiny 23,6 a hnědé trendové linie, která ohraničovala dlouhodobý růstový trend eura (viz. týdenní graf). Nyní se euro podle všeho k těmto důležitým hodnotám vrací pro jejich opětovné otestování. Další odmítnutí pak bude pro euro znamenat postupné pokračování v modrém krátkodobějším klesajícím trendovém kanálu. Zelenou barvou je naznačená nejpravděpodobnější varianta vývoje. Nicméně vzhledem k důležitosti dnešních proslovů lze počít i s méně pravděpodobnými scénáři vyznačenými oranžově a červeně.

Euro se velmi dlouho pohybovalo v rostoucím trendovém kanálu, proto lze předpokládat, že jeho opuštění nebude tak jednoduché a podaří se mu to napoprvé. Ve smyslu této logiky by euro mohlo kanál alespoň jednou ještě testovat.

EUR/USD tento týden opustil konsolidační obdélník (zeleně), čímž prorazil hladinu supportu 1,3330 a následně i listopadová minima na úrovni 1,3300. Měnový pár zůstává nadále v klesajícím trendu. Nicméně je pravděpodobný návrat a opětovné testování obdélníku a hodnoty 1,3330, kde by se mohly otevírat krátké pozice. Avšak vše dnes bude podmíněno projevy Janet Yellen a Maria Draghiho.


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688