Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  22.08.2014 10:46:36

Bank of America už zaplatila třetinu českého HDP na pokutách

Bank of America se včera dohodla s americkým Department of Justice na vyrovnání obvinění týkajících se hypotečních produktů. Cena $16,65 miliard! Akcie Bank of America (BAC) po oznámení dohody vzrostly o 4 %.

Rekordní pokuta pro Bank of America

Tato rekordní pokuta byla druhému největšímu bankovnímu domu v USA uložena za prodeje zmanipulovaných hypotečních cenných papírů před pádem amerického hypotečního trhu na přelomu 2007 a 2008. Obvinění se vztahují na sekuritizaci hypoték v Countrywide Financial a Merrill Lynch. Bank of America tyto společnosti koupila v roce 2008. Podvodné machinace se sekuritizací se děly dříve než se společnosti staly součástí BoA. Regulátoři odhadují, že až 50 % hypotečních úvěrů banky je podezřelých.

Jedná se o třetí velkou pokutu pro bankovní průmysl spojenou s hypotečními produkty. Citigroup (C) musela zaplatit $7 miliard a JPMorgan (JPM) dokonce $13 miliard. Attorney General Eric Holder tentokrát zasáhl s rekordní pokutou a celkem již od bank získal $37 miliard.

Bank of America musí zaplatit $9,65 miliard v hotovosti a $7 miliard na odškodnění investorů. Zatím však nebylo specifikováno, jak velká část pokuty bude daňově uznatelným nákladem.

Bank of America zaplatila třetinu českého HDP na pokutách

Poslední rekordní pokuta však není zdaleka jedinou pokutou, kterou Bank of America zaplatila v souvislosti s hypotečními produkty. Série obvinění a vyrovnání se táhne už od roku 2010. Další velké vyrovnání proběhly v roce 2013, kdy BoA vyplatila Fannie Mae více než $10 miliard, a v březnu 2014, kdy regulátor Freddie Mac a Fannie Mae Federal Housing Finance Agency získal od BoA $9,3 miliard.

Bloomberg odhaduje celkovou cenu veřejně oznámených vyrovnání na $68 miliard, což odpovídá třetině celkové produkce českého hospodářství v roce 2013.

 

 Podrobnější přehled pokut, které Bank of America musela vyplatit je níže v tabulce od Bloomberg.
 

 

 

 

Akcie Bank of America rostou

CEO banky Bryan Moynihan na aktuální reagoval slovy, že tohle vyrovnání je v nejlepším zájmu akcionářů a že bance umožní zaměřit se na budoucnost. Akcionáři musí mít Moynihana zřejmě hodně v oblibě, jelikož akcie Bank of America přidaly v průběhu včerejšího obchodního dne 4,1 %. Asi nějak pozapomněli na to, že během jediného dne ztratili sumu rovnající se ekvivalentu 3 ročních zisků banky. Zřejmě už ani nepřekvapí, že počet kriminálních obvinění spojených s těmito hypotečními podvody se zatím neodlepil od nuly.

 

Zdroj grafů: Bloomberg

 
Pro více článků pokračujte na nově spuštěný Lynx blog s denními komentáři k tržnímu dění.

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako vedoucí organizační složky Lynx B.V. Již od studia na Vysoké škole ekonomické v Praze se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na region jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Absolvoval stáže v USA a v HK na Chinese University of Hong Kong. V současnosti studuje program CFA.

Logo LYNX Lynx je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 22 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. Lynx má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688