Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  21.08.2014 14:07:57

Jak si správně (ne)vybrat půjčku?

 

Takzvané krátkodobé půjčky na tuzemském trhu v posledních několika letech zdomácněly a využívá je stále více lidí. Není divu, podle nedávných výzkumů více než polovina z nás žije od výplatyvýplatě. Rychlá půjčka ale není všespásný nástroj a je třeba k ní přistupovat - stejně jako u jiných druhů úvěru - obezřetně. Jak správně postupovat?

  

1. Na co peníze potřebuji?

 

Rychlá půjčka je ideálním řešením ve chvíli, kdy vám schází pár tisíc do výplaty
a potřebujete vyřešit nenadálou situaci jako například rozbitý spotřebič v domácnosti, porouchané auto či nedoplatek na elektřinu. Pokud si ale chcete pořídit drahý telefon nebo vám chybějí peníze na dovolenou, poohlédněte se raději po spotřebitelských úvěrech.

  

Podle nedávného průzkumu společnosti Ferratum se s nečekanou situací setkala více než polovina oslovených respondentů. V takovém případě si oslovení respondenti vybírají na základě aktuální nabídky na trhu. Rozhoduje především rychlost, s jakou jsou schopni půjčku získat a následně náklady na její pořízení. U částek do 20 tisíc korun domácnost také příliš neřeší, zda si půjčí u banky či nebankovního subjektu.

  

2. Nevěřte nesplnitelnému

 

Často můžete narazit na poskytovatele rychlopůjček, kteří tvrdí, že půjčí komukoliv prakticky libovolnou sumu peněz. V takovém případě se mějte na pozoru. Odborníci doporučují upřednostňovat takové společnosti, které půjčují prověřeným zákazníkům a jen takové částky, o kterých jsou přesvědčeny, že je zákazník bude schopen splatit. Zaměřte se tedy především na mezinárodní, zavedené společnosti s delší historií. Ověřte si reference na internetu, pročtěte diskuse a nezapomeňte se na zkušenosti zeptat i známých a přátel.

  

3. Najděte někoho, kdo s vámi bude mluvit

 

Každý člověk má jiné potřeby a proto byste spíš než sjednávání rychlé půjčky přes anonymní webové stránky měli upřednostnit firmu, která vám nabídne možnost půjčku prodiskutovat. To samé platí v situaci, pokud vám přijde, že smlouva na půjčku je příliš komplikovaná nebo některým jejím částem nerozumíte a poskytovatel není schopen vám nejasnosti vysvětlit. Seriózní společnost nemá potřebu schovávat části smlouvy do hvězdiček, které ani s lupou nelze přečíst.

  

4. Vím, kolik zaplatím 

Solidní společnost by vám od začátku měla férově ukázat, kolik celkově za půjčku zaplatíte. Pokud si půjčuji například 8 tisíc korun na pár dní do výplaty, musím vědět, zda budu nakonec platit 8,5 tisíce nebo také 13 tisíc, jak se bohužel v některých případech může stát. „Seriózní společnost od začátku nabízí informaci o celkové částce k zaplacení. Klient tak rovnou ví, kolik bude muset zaplatit a kolik ho taková půjčka stojí,“ říká Gabriela Sikorová ze společnosti Ferratum, která se právě krátkodobými půjčkami zabývá.

 

5. Půjčka na půjčku je cesta do pekel!

 

Může se ale stát, že se před splacením dostanete do problémů a příjmy nejsou takové, jaké jste očekávali. Jak v takovém případě postupovat? „V první řadě je nutné okamžitě kontaktovat společnost, u které máte aktivní půjčku. Většinou se najde vhodné řešení a splátky se dají odsunout, je ale nutné situaci aktivně řešit,“ doplňuje Gabriela Sikorová. V žádném případě není dobrý nápad hledat východisko v další půjčce. Ostatně, žádná solidní společnost by vám ani takové řešení nedovolila.

 

 

Tomáš Hejda

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.10.2020Jak vybrat krbová kamna a správně je používat Jana Nováková (Hornbach)
07.10.2020Jak správně vybrat arašídové máslo? Táňa Lišková (Nutspread.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688