IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  18.08.2014 14:43:43

Na světových akciových trzích v pátek byl pozorován různosměrný pohyb

Na světových trzích v pátek nebyl pozorován různosměrný pohyb. Jelikož většina amerických makroekonomických dat byly horší, než se očekávalo. S výjimkou výroby automobilů, která byla nejvyšší během 5 let. Nicméně, během týdne Dow Index vzrostl o 0,7%, S&P 500 - o 1,2% a Nasdaq — o 2,2%.

Hlavní příčinou byly: relativní stabilizace na Ukrajině díky ruské humanitární pomoci a dobré čtvrtletní zprávě amerických společností. K růstu Nasdaq v pátek přispívala dobrá zpráva výrobce zařízení Materials. Obrat obchodů na amerických burzách byl o 16% více než průměr během 5 dnů. Dnes ve Spojených státech nebudou významná makroekonomická data. Futures na americké akciové indexy jsou „v plusu“.

Evropské akcie dnes ráno rostou. K tomuto přispívá dočasná normalizace politické situace na Ukrajině díky dodání ruské humanitární pomoci a jednáním. Dalším pozitivem bylo vyhlášení reorganizace těžební společnosti BHP Billiton. Její akcie zdražily o 1,2%. To vyvolalo zvýšení kotací a dalších společností tohoto sektoru včetně Rio Tinto (+0,9%). Dnes v 9-00 SЕČ vyjde obchodní bilance z eurozóny v červenci. Odhad je neutrálním.



Japonský index Nikkei opakuje dynamiku evropských indexů. Dnes ten roste díky dobré firemní informaci. Akcie Chugai Pharmaceutical zdražily o 15% po zprávě o výkupu 40% základního kapitálu evropské společnosti Roche Holding AG za 10 mlrd. dolarů. Kotace Nintendo vzrostly o 4% díky úspěšným prodejům nové hry «Mario Kart 8» v USA a plánovaným k spouštění aplikací pro iPad. Zítra ráno od 5-00 dо 6-00 SЕČ vyjdou japonská makroekonomická data: shodný index, předbíhající indikátor, prodeji supermarketů a objednávky na průmyslové zařízení. V zásadě, to nejsou nejdůležitější ukazatele ve srovnání s těmito ohledně zahraničního obchodování v Japonsku v červenci, které hudou zveřejněny zítra, ale pozdě v noci.



Cena pšenice mírně klesla. Investoři pozitivně reagovali na zmírnění politické situace na Ukrajině. Poznamenejme, že spolu s Ruskem tyto dvě země poskytují pětinu světového vývozu pšenice. Pokles kotací ovlivnila také dešt' v austrálském státu New South Wales. Dříve zde bylo pozorováno nejzávažnější sucho od roku 2002. Dle odhadu australské vlády, úroda pšenice v sezóně 2014/2015 klesla až do 24,6 mln. tun proti 27 mln. tun sezónou dříve.



Společnost Volcafe Ltd očekává deficit kávy Robust ve výši 1,6 mln pytlů nebo 96 tisíc tun v sezóně 2014/2015. Ostatně, to ještě výrazně neovlivnila kotace, jelikož tento odhad může i nebýt odůvodněno. V posledních dnech deštivé počasí ve Vietnamu je příznivým pro zrání kávy. Sklizeň začíná v říjnu. Připomeňme si, že dle odhadu International Coffee Organization, světový deficit kávy může činit 10 mln. pytlů. Hlavní příčinou pro to je sucho v Brazílii. Největší brazílská kávová společnost Cocatrel očekává pokles sklizně roku 2014 o 40% až dо 900 tisíc pytlů ve srovnání s rokem 2013.

Kotace cukru mírně rostly. V indickém státě Uttar Pradesh, který je hlavním výrobcem cukrové třtiny v zemi, došlo k zaplavení. Možné poškození sklizně cukru dosud není zveřejněn, ale je známo, že zahynuli asi dvacet lidí. Připomeňme si, že předtím společnost Indian Sugar Mills Association předpovídala růst výroby cukru v Indii v sezóně 2014/2015 o 4% až do 25,3 mln tun ve srovnání s předchozí sezónou.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688