Realitní trh potřebuje změny: akademie předbíhá legislativu

Ministerstvo pro místní rozvoj si nechalo zpracovat analýzu realitního trhu, která se má stát podkladem pro úpravu regulace realitních makléřů. Hlavním důvodem je fakt, že profesi lze vykonávat jen na základě volné živnosti. Makléřem se tak může stát prakticky kdokoliv. Jednou z odpovědí na neutěšený stav tuzemského realitního trhu je také právě vznikající realitní akademie.

V České republice se profesí realitního makléře živí přibližně 25 tisíc lidí a jejich počet každým rokem výrazně narůstá. Hlavním důvodem je především fakt, že jí může vykonávat prakticky kdokoliv. Stačí k tomu čistý trestní rejstřík a ohlášení volné živnosti. To se ale odráží na kvalitě odvedených služeb a také ve vnímání veřejnosti. Na důvěryhodnosti profesi nepřidaly ani nedávné kauzy realitních společností Prolux Consulting, Century 21 či další. „Obecně špatné zkušenosti s profesí realitního makléře v České republice vedou k tomu, že je nyní v podstatě diskreditována. A protože se zatím zákon o realitním podnikání spíše odkládal, rozhodli jsme se založit realitní akademii, která bude mít za úkol vychovávat skutečné profesionály,” vysvětluje Václav Pelcl z realitní společnosti Comfort Residence

Zájemce o vzdělání v realitním oboru v rámci akademie absolvuje rekvalifikační kurz, který je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a po jeho úspěšném absolvování je připraven na chystanou novelizaci zákona a může užívat oborový titul.

“V kurzu nejde jen o pouhé splnění chystaných pravidel. Zájemci se naučí vše o technické znalosti staveb, jejich posuzování, dotačních programech, základy informací k projektové činnosti a další,” doplňuje Václav Pelcl z realitní společnosti Comfort Residence.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy