BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.08.2014 14:27:14

HDP Japonska propadl nejvíce od zemětřesení, rostoucí spotřebitelská i podnikatelská nálada Austrálie signalizují oživení ekonomické aktivity v Q3; analýza AUD/USD

V noci byla zveřejněna data HDPJaponska. Hrubý domácí produkt (HDP) v druhém čtvrtletí mezikvartálně oslabil o 1,7 procenta, což bylo v souladu s očekáváními, proto byla reakce trhu (USD/JPY) na tato data poměrně nevýrazná. V meziročním srovnání vyznívají data HDP vyprodukovaného v měsících duben – červen 2014 ještě hůř, když poukazují na 6,8 procentní pokles, což je největší propad výkonu ekonomiky od března 2011, kdy zemi zasáhlo zemětřesení. Avšak i takto špatná čísla byla v souladu s očekáváním trhu, který odhadoval až 7,1 procentní meziroční pokles HDP. Hlavním důvodem takovýchto špatných výsledků bylo zvýšení sazby DPH v dubnu letošního roku z 5 na 8 procent. Domácí spotřeba tak byla vyhnána nahoru na začátku roku, kdy se nakupovalo za nižší sazbu a na jaře pak propadla o 5 procent. Domácí spotřeba se podílí na HDP 60 procenty. Japonská vláda zvýšila daň s cílem pomoci naplnit státní kasu a snížit obrovské zadlužení země (přes 210 procent HDP). Nejnovější výsledky HDP sice drží centrální banku (BoJ) i vládu ve střehu, nicméně obě instituce zatím projevují přesvědčení, že ekonomika je na cestě k obnově a mírnému ekonomickému růstu. BoJ proto zatím uvádí, že nemá v plánu posílit monetární stimuly a vláda nyní rovněž popírá zavedení dalších fiskálních injekcí. V tomto směru bude klíčový říjnový aktualizovaný ekonomický výhled centrální banky a výsledky HDP v třetím čtvrtletí.

Zatím jde o první kontrakci HDP od nástupu premiéra Shinza Abeho do úřadu premiéra a zavedení jeho politiky tzv. třech šípů (monetární, fiskální a strukturální reformy), a tak lze tento negativní výsledek obhájit zvýšením daně. Zásadní však bude ekonomický výkon země ve třetím čtvrtletí. Ten odhalí, zdali šlo o jednorázové zakopnutí ekonomiky, nebo je situace horší a rýsuje se negativní hospodářský trend. Podle výsledků HDP v třetím kvartálu se pak premiér Shinzo Abe rozhodne, zdali bude pokračovat ve zvyšování DPH (ekonomika je dost silná a zvládne to) nebo ne. Sazba daně by měla být podle aktuálního plánu zvýšena z 8 na 10 procent v říjnu příštího roku. Ve hře je rovněž varianta oznámení navýšení daně spolu s balíkem nových fiskálních stimulů. Ruku v ruce s ekonomickou aktivitou a zvýšením/nezvýšením daně pak půjde i rozhodnutí BoJ o potenciálním navýšení měnových stimulů. Monetární politika je pak zásadní pro vývoj japonského jenu (JPY).

Kromě domácí spotřeby oslabily i kapitálové výdaje o 2,5 procenta. Firmy tak opět jednou naznačily svoji nízkou důvěru, podporu ekonomice a slabé přesvědčení investovat a rozvíjet svoje aktivity. Podle všeho je japonská ekonomika nyní v rukou domácí poptávky, na níž záleží, zdali v tomto čtvrtletí stráví vyšší DPH a posílí svoji spotřebu.
 

Spotřebitelská důvěra Austrálie v srpnu vzrostla o 3,8 procenta po 1,9 procentním nárůstu v červenci, a to i navzdory tomu, že růst mezd zůstal zaseknutý na 16letých minimech a nezaměstnanost sílí. Mzdy letos posílily o 2,6 procenta ve srovnání s 3 procentní inflací. Růst mezd v soukromém sektoru dokonce dosáhnul jenom 2,4 procentního posílení, což je nejpomalejší růst od 1997. MzdyAustrálii se tak pro centrální banku mohou stát podobným tématem jako v Británii. Jejich pomalý růst může brzdit banku ve zvýšení úrokových sazeb. Dobré zprávy ze strany spotřebitelů přišly den poté, co podnikatelská důvěra (NAB) dosáhla v červenci 4letá maxima. Oba průzkumy tak naznačují, že ekonomika protinožců by mohla ve třetím čtvrtletí získat na síle. Vyšší spotřebitelská důvěra by totiž mohla podpořit maloobchodní prodeje, které byly poslední tři měsíce slabší. Nicméně vývoj mezd budou nadále klíčový pro ekonomické posílení země.

Nicméně ani po těchto datech nebyl měnový pár schopen prorazit kulaté číslo 0,93 vůči USD a 200denní průměr, jež jsou pro něj podle všeho silnou zónou rezistence. AUD/USD se nadále pohybuje v klesajícím trendovém kanálu, kde se mu do cesty postavil 200denní průměr (modře). Pokud ho AUD neprorazí směrem nahoru, stejně jako hodnotu 0,93, je výhled pro AUD spíše negativní. Cílem i po lepších datech z Austrálie nadále zůstává test první supportní hodnoty 0,9205a Fibonacciho hladiny 38,20.

Graf: AUD/USD denní graf

Graf: AUD/USD 4hodinový graf






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688