Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  11.08.2014 15:12:39

Komoditní RSI: Co frčí a co ne?

Komodity se v červenci  propadly o téměř 5 %, což je největší propad od června 2013. Cena americké ropy WTI se za posledních několik týdnů propadla o 10 dolarů za barelCenu cukru i nadále tlačí dolů očekávání rekordní úrody v Brazílii.

Poznámka editora: Index relativní síly (Relative Strength Index, RSI) je indikátor technické dynamiky trhu, jehož účelem je určit, kdy se trh nachází ve stavu překoupenosti či naopak přeprodanosti. Trh považujeme za překoupený, přesahuje-li hodnota RSI hranici 70. Jestliže hodnota RSI klesne pod 30, hovoříme o přeprodanosti trhu. Jednotliví investoři se však ve svých preferencích často liší a podle toho si také stanovují svá vlastní kritéria. Nejlepší je, pokud index RSI používají jako užitečný doplněk ke svým ostatním oblíbeným technickým nástrojům.

Červenec byl pro komodity celkově náročný měsíc. Širší komoditní index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index, dříve známý jako DJ-UBS) se propadl o téměř 5 procent, což představuje největší měsíční ztrátu od loňského června. Oslabení jsme zaznamenali u všech významných sektorů. Postižen byl zejména energetický sektor, kde došlo ke snížení geopolitické rizikové prémie s tím, jak finanční investoři stahovali své býčí pozice.  Pokles však zaznamenal i zemědělský sektor, kde ceny na trhu s obilovinami jsou pod tlakem v důsledku očekáváné zvýšené produkce.

Při pohledu na současnou situaci napříč různými komoditami, jak je zobrazena v níže uvedené tabulce, vidíme, že většina komodit se i v současné době obchoduje pod hranicí pětidenního klouzavého průměru. Pouze jedna komodita je v současné době překoupená. Řada ostatních komodit se přesunula do pásma přeprodanosti. Patří k nim zejména benzín, jehož  zásoby v USA narůstají v důsledku zvýšené produkce rafinerií. Cena americké ropy WTI se za posledních několik týdnů propadla o 10 dolarů za barel. Její cena se tak posunula do pásma přeprodanosti, k čemuž došlo jen za tento rok již potřetí.

 han

Americká ropa WTI v posledních týdnech vyjela ze svých běžných cenových kolejí. 

Foto: Emerald Raindrops Photography \ Thinkstock

Největší propad za posledních šest týdnů zaznamenalo palladium. Včera technicky prolomilo hranici podpory na hladině 860 dolarů za unci, což znamená, že i nadále dochází k agresivní likvidaci dlouhých pozic. Stříbro se rovněž potýká s problémy v důsledku zvýšeného množství býčích pozic. Jen před třemi týdny dosáhl jejich počet čtyřletého maxima a ještě minulé úterý se jejich množství pohybovalo na vysokých hladinách, což znamená, že riziko budoucího vývoje je na spodní straně.

Cukr se během uplynulého měsíce téměř bez přestání propadal. K jedinému výraznému, avšak krátkodobému, cenovému obratu směrem vzhůru  došlo včera, kdy trh zareagoval na zprávu o požáru v brazilském skladu Port of Santos. Cena cukru však i nadále zůstává pod tlakem v důsledku očekávání rekordní úrody v Brazílii, jež je největším producentem cukru na světě.

Kansaská pšenice nedávno zažívala silnou rally. Suché počasí v USA a intenzivní dešťové srážky ve Francii, Německu a Polsku totiž vyvolaly obavy o nižší úrodu pšenice s vysokým obsahem bílkovin, která se používá v potravinovém průmyslu k výrobě chleba a dalších výrobků ke konzumaci. Je tedy možné, že kvůli škodám způsobených dešti a případnému nižšímu obsahu bílkovin v pšenici budou mít evropští zemědělci letos na podzim více pšenice na krmení a menší objem sklizně určené pro zpracování ve mlýnech.

han1

Editor: Martin ORourke

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.03.2022Pojištění a válka: Co by se plnilo a co ne? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
17.12.2021Co by měl co nejdříve udělat nový ministr financí a co nová vláda Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
14.04.2020Co covid v ekonomice změní a co ne? Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688