Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  09.08.2014 14:08:43

Co spustí revoluci v obchodování s akciemi?

Jak bude obchodování na akciových trzích vypadat za dvacet nebo třicet let? To je otázka, na kterou se konkrétní odpovědi hledají poměrně těžko. S jistotou lze říci jen to, že bude o hodně jiné než dnes. Největší význam bude mít na všechny změny jednoznačně prudký rozvoj technologií. Následujícíc scénáře jsou jen zlomkem toho, co by se na burzách mohlo pro další generace investorů stát denním chlebem.

Investiční avatar jako druhý mozek obchodníka

Množství zveřejňovaných informací v budoucnu dále poroste a dříve nebo později bude objem dostupných zpráv tak obrovský, že již investoři nebudou schopni s nimi efektivně pracovat. Z toho důvodu lze očekávat růst významu umělé inteligence, která se ve výsledku stane druhým mozkem obchodníků. Vlastního investičního avatara si bude moci každý vytvořit podle svých představ, naučí ho svému způsobu uvažování a vysvětlí mu, jakým ukazatelům dává přednost a jak se chová v krizových okamžicích.

Digitální "dvojčata" investorů budou v začátcích pracovat pouze podle explicitních zadání svých biologických tvůrců, v jistém okamžiku však lze očekávat jejich emancipaci a přechod do módu částečně samostatných obchodníků. Princip fungování investičních avatarů bude v této fázi velmi podobný tomu, co již nyní umějí některé hudební servery nabízející uživatelům na základě zadaných kritérii automaticky personalizované playlisty.

Nové třídy akcií podle rizika a regionu

Představte si situaci, kdy americký výrobce letadel Boeing přijde s nápadem na revoluční systém dopravy. Společnost si bude dobře uvědomovat, jak obrovský potenciál v nové technologii tkví, současně si ale bude vědoma toho, že by její případný neúspěch mohl mít velmi negativní vliv na budoucí ziskovost a finanční stabilitu celého podniku. Jak se v takové chvíli zachovat? Jedním z nejjednodušších řešení by mohlo být vydání nových akcií jiné třídy. V případě Boeingu by se tak na burze mohlo obchodovat se standardními akciemi třídy A a vedle toho s akciemi třídy R s vyšší mírou rizika. Dalším teoretickým krokem by poté mohlo být slučování rizikových akcií více firem do jednoho balíku. Investoři by si tak mohli jediným příkazem koupit například mix akcií třídy R společností Boeing, Ford a třeba ExxonMobil.

Stejně tak by firmy v budoucnu mohly na burzy uvádět samostatné balíky akcií svých jednotlivých zeměpisných divizí. V případě zmíněné automobilky Ford by tak obchodníci mohli s vidinou růstu prodejů aut v Severní Americe spekulovat na růst ceny akcií severoamerické divize společnosti, ale naopak kvůli poklesům prodejů v Evropě sázet na pokles ceny akcií evropské divize.

Nové způsoby vedení IPO a získávání investorů

V současnosti je primární úpis akcií (IPO) poměrně zdlouhavý a pro některé firmy i finančně nákladný proces. V blízké budoucnosti by se na tom ale mohlo mnohé změnit. Jednou z poměrně reálných možností je posílení významu audiovizuálního kontaktu mezi společností a jejími potenciálními investory. Lze si například dobře představit, že za několik let nahradí klasické textové prospekty k IPO několikaminutová videa, ve kterých firmy, jež mají zájem o vstup na burzu, investorům představí, v jakých oblastech podnikají, jak vypadají jejich produktová portfolia, co od nich lze čekat z pohledu hospodářských výsledků a jaké jsou jejich vize.

Výhody této možnosti vedení IPO by ještě více vynikly v kombinaci s investičními avatary. Reálný investor by prostřednictvím videoprospektů společností mířících na burzy získal základní představu o tom, jak na tom tyto firmy jsou a jaký potenciál se v nich skrývá, a jeho digitální investiční avatar by pro něj posléze provedl detailní analýzu klasického textového prospektu dostupného u regulátora trhu.

 

Jaké další věci změní v blízké budoucnosti investování, se dozvíte na Investičním webu

   10 algoritmů, které řídí náš svět 10 algoritmů, které řídí náš svět

Důležitost algoritmů v současném světě je nezpochybnitelná. Používají je všichni od finančních institucí až po internetové seznamky. Některé algoritmy jsou však pro náš svět skoro nepostradatelné. Přinášíme deset těch nejdůležitějších.

 




Přečtěte si také:

01.12.2016Malá revoluce v hypotékách, co se všechno stane? Radek Stolář (Kurzy.cz)
26.03.2016Co musí ČEZ udělat, aby ustál revoluci v energetice Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688