TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  08.08.2014 15:03:19

Omezení hazardu v Česku narazilo kvůli EU

Samotný návrh novely byl od samého začátku terčem kritiky z mnoha stran. Velmi ostře se proti ní postavili především provozovatelé heren.
 

"Je absolutním nesmyslem, že nám vadí regulace hazardu. V Evropě je řada zemí jako třeba Slovensko, Dánsko nebo Německo, kde je hazard velmi rozumně regulován. Výsledkem je ten, že tam hazard slouží především jako zábava pro lidi a jeho negativní vlivy jsou velmi omezeny. A o to bychom stáli i u nás. Navrhovaná novelizace zákona ale nemá hazard regulovat, nýbrž zničit," tvrdí například analytik společnosti Rebuy Stars Petr Jedlička.
 

Kritici vedle toho také upozorňují na to, že pokud by novela přišla tak by stát přišel o velké peníze. Nejméně o pět miliard méně by stát utržil na daních, dalších více jak pět miliard korun by pak stát zaplatil v podporách v nezaměstnanosti lidem, kteří by díky novele přišli o práci. Dalším negativním dopadem tohoto návrhu by podle Jedličky byla i skutečnost, že by většina hráčů přešla na internet.
 

"V České republice není internetový hazard téměř regulován ani daněn, navíc prostředí internetových sázek je zcela bez limitů, za večer tak klidně může člověk prý prohrát letité úspory, a také ke vzniku ilegálních heren, které s sebou kromě obřích daňových úniků přinášejí i další negativní společensko patologické jevy," říká Jedlička.
 

A jak se ukazuje, tak Evropská unie dala kritikům novely skutečně za pravdu. Pro mnohé to nebylo ale vůbec překvapením.
 

"Tento výsledek jsme očekávali. Již několik měsíců upozorňujeme na to, že díky našim bohatým zahraničním zkušenostem a podrobné znalosti mezinárodního prostředí jsme přesvědčeni o tom, že tak, jak je novela loterijního zákona furiantsky sepsána, nemůže být v žádném případě v souladu s právem Evropské unie. Navíc k podobnému závěru dospěla také vláda, která předkladatelům novely vytkla množství legislativních nedostatků, a i proto zaujala neutrální stanovisko," uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel asociace SPELOS, která sdružuje provozovatele centrálních loterijních systémů.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688