BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.08.2014 11:27:14

Co přineslo zasedání ECB? Analýza EUR/USD

Včera zasedala Evropská centrální banka (ECB), která podle očekávání ponechala monetární politiku beze změny. Poté následoval projev prezidenta ECB Maria Draghiho, který byl více „holubičí“ než „jestřábí“, což ve výsledku způsobilo, že euro po tiskové konferenci mírně oslabilo, nicméně vůči USD se nepropadlo pod předchozí minima.

Mario Draghi zdůraznil, že ECB zintenzivnila přípravné práce pro přímý nákup ABS, což znamená, že banka skutečně plánuje spustit program kvantitativního uvolňování (QE), bude-li to situace vyžadovat. ECB se chystá najmout konzultanty, kteří by ji pomohli připravit jednoduchý a transparentní program nákupu aktiv. 

Prezident ECB ve svém projevu také uvedl, že úrokové sazbyeurozóně a USA se budou vyvíjet odlišnými směry po dlouhou dobu. Zatímco Fed plánuje letos v říjnu ukončit program QE a příští rok zvýšit úrokové sazby, tak ECB zamýšlí držet úrokové sazby na aktuální nebo nižší úrovni po delší dobu, případně spustit program nákupu ABS (QE).

ECB rovněž sleduje geopolitickou situaci, která by mohla poškodit křehký ekonomický růst ve společné měnové unii. Rusko již reaguje na uvalené ekonomické sankce, a to zákazem importu zemědělských produktů. Rusko je 5. největším světovým importérem jídla. Další sankce v oblasti energetiky by pak mohly zvýšit ceny energií, což by pro ekonomiku eurozóny nebylo příznivé. Nicméně cena ropy má nyní spíše klesající tendenci.

ECB momentálně plánuje sledovat dopady opatření, která byla přijata v červnu, a to snížení úrokových sazeb a výsledky programu TLTRO. Ten však má být do ekonomiky aplikován až od září.

ECB není spokojena s tempem ekonomického oživení. Podle jejího názoru hospodářství roste pomalu a nerovnoměrně v jednotlivých členských zemích. Banku rovněž trápí vysoká nezaměstnanost a množství nevyužitých výrobních kapacit.

Z tiskové konference plyne, že ECB není spokojena s tempem ekonomického oživení, které navíc může být utlumeno geopolitickým napětím, a proto stále hledá nové způsoby, jak by pomohla hospodářství (příprava QE), což je pro euro negativní.

Včerejší zasedání ECB se na vývoji EUR/USD výrazněji nepodepsalo. Měnový pár se pohybuje v klesajícím kanálu, přičemž hodnota 1,3395 se včera i dnes ráno ukázala jako silní rezistence. Dokud ji nepřekonáme, pak se na klesajícím výhledu nic nemění. Jediným strašákem je býčí divergence, která by se mohla postarat o silnější korekci. Ta by se potvrdila, až kdyby EUR/USD uzavřel nad 1,34.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688