BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.08.2014 14:42:14

Technická analýza NZD na vícero párech: NZD/USD, EUR/NZD, GBP/NZD

Novozélandský dolar (NZD) po noční aukci mléka oslabuje na 8týdenní minimum vůči americkému dolaru (USD). Klesající ceny mléka jsou pro zemi vážným problémem, zejména když letos oslabily až o 41 procent, přičemž mlékárenské odvětví tvoří až 7 procent HDP země. Společnost Frontera, největší producent mléka na světě, tak podle všeho bude muset pokračovat ve snižování plateb za mléko farmářům. Kromě HDP fenomén nižší ceny mléka trápí i obchodní bilanci, proto je nyní trhem očekáváno, že centrální banka přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb až ke konci letošního roku. Míra nezaměstnanosti klesla ve 2. čtvrtletí na 5letá minima (5,6%). Nicméně za nižší mírou nezaměstnanosti stojí menší participace práceschopných lidí na trhu práce. Naopak růst zaměstnaných lidí ve druhém kvartálu zpomalil, když posílil o 0,4 místo očekávaného 0,7 procentního růstu. Nicméně Nový Zéland nabízí nejvyšší úrokovou sazbu (3,5 procenta) z vyspělých zemí, a tak je tato měna z pohledu tzv. „carry trade“ obchodu pro investory stále atraktivní. Pro srovnání základní úroková míra v eurozóně je nyní 0,15 procenta, ve Velké Británii 0,5 procenta, v Japonsku 0,1 procenta a v USA 0,25 procenta.

NZD se momentálně blíží k důležitým hranicím supportů a rezistencí vůči víceru měnám. To znamená, že bychom měli zbystřit pozornost. Prolomení nebo odmítnutí jedné z nich, by nám totiž mohlo dát nápovědu pro obchodování dalších měn v páru s NZD.

NZD/USD se přibližuje k předchozímu minimu z června 2014 (0,8410) a Fibonacciho úrovni 38,2. NZD/USD sice prorazil nahoru mířící trendovou linii a 200 denní průměr, což mluví v jeho neprospěch. Nyní by však mohla zafungovat formace dvojitého dna, skrytá býčí divergence na MACD a přeprodaný Stochastik. NZD by tak v případě potvrzení formace dvojitého dna mohl nasbírat sílu a růst hlavně díky vysokým úrokům, které nabízí (3,5 procenta).  

V případě, že by NZD potvrdil svůj růstový potenciál, pak bude zajímavé se podívat i na ostatní páry s touto měnou. Například  EUR/NZD se již 10. měsíc pohybuje v klesajícím trendovém kanálu, jehož horní linii právě testuje. Překoupenost na oscilátoru Stochastik a skrytá medvědí divergence by mu mohly pomoci k návratu k předchozím minimům.

V případě posílení NZD by naši pozornosti neměl uniknout ani měnový pár GBP/NZD, který se od března obchoduje v rostoucím kanálu, jehož horní hranu GBP/NZD nyní testuje. Rovněž bojuje i s kulatým číslem 2,00, které již na začátku června jednou odmítnul. V případě nalezení nového dechu o oživení poptávky po výnosech by GBP/NZD mohl poklesnout alespoň k souběhu 100 (modře) a 200denního (fialově) průměru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688