Kvalitní matrace: jak ji dobře vybrat

Kvalitní matrace je základ pro dobrý spánek a odpočinek. Pro každého z nás je ta „správná matrace“ jiná. Při výběru je doporučené matraci vyzkoušet a zjistit, jakou poskytuje oporu a komfort vašemu tělu.

Rada – jak vybrat tu správnou matraci
Spánek je doba, kdy lidské tělo regeneruje a získává novou energii do dalšího dne. Platí, že pokud je spánku málo (za ideální dobu spánku je považováno 7-8 hodin), nebo je nekvalitní, odráží se to negativně na našem psychickém i fyzickém stavu. Základem dobrého spánku je příjemné prostředí a postel s kvalitní matrací. Poradíme vám, jak vybrat optimální matraci. 

Vaše potřeby jsou na prvním místě
Při výběru matrace v první řadě platí pravidlo, že vše musíte odvíjet od vašich individuálních potřeb a pocitů. Rozhodně se nespoléhejte na rady druhých. Vy sami musíte rozhodnout o tom, jakou matraci zvolíte.  

Rozhodně vyzkoušet
Matraci byste si měli vždy vyzkoušet. Někteří prodejci už konečně dostali rozum a umožňují, že si matraci můžete vyzkoušet na jednu noc. Pokud můžete, využijte toho. Jestliže to není možné, lehněte si na matraci alespoň v obchodě, a to minimálně na deset minut. Nebojte se rozvalovat a vyzkoušet různé polohy. Jen tak poznáte, jak matrace reaguje na vaše tělo. 

Neřiďte se podle ceny
Ani u matrací rozhodně neplatí, že čím dražší, tím lepší. I levné matrace mohou nabídnout vysokou kvalitu. Zaměřte se proto spíše na materiál, ze kterého je matrace vyrobena a na počet zón. Ideální je, pokud má matrace 7 aktivních zón. Zóny totiž nabízejí různou oporu pro různé části těla. Z hlediska materiálu je výběr obrovský. Velký komfort nabízí matrace z líné pěny, gelové matrace či matrace latexové.
 

Rozměry jsou velice důležité
Důležitým kritériem při výběru jsou rozměry. Ty musí zcela odpovídat vaší posteli, na roštu musí matrace dokonale sedět. Pokud kupujete partnerské matrace, dobře si tento krok rozmyslete. Oběma partnerům totiž musí vyhovovat stejná měkkost. Dobrou volbou jsou také matrace, které jsou z každé strany jinak měkké. Co se týče výšky, ta se standardně pohybuje okolo 15 až 20 cm. Je ale možné koupit i matrace vyšší, ze kterých se lépe vstává.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry