BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  05.08.2014 13:08:12

Maloobchod v eurozóně vzrostl nejsilněji za 7 let

Dnes reportované statistiky z Evropy pozitivně překvapily. Nejenže byly výše revidovány předběžné údaje o aktivitě v sektoru služeb eurozóny, ale především zveřejněný růst maloobchodních tržeb předčil výrazně očekávání.

Apetit nakupujících v 18 zemích eurozóny měl v červnu za následek meziroční růst maloobchodních tržeb o 2,4 %. Jedná se zde o nejsilnější posun od března 2007, když trh predikoval posun o 1,2 %. Růst byl tažen zejména 3% nárůstem zájmu o nepotravinové zboží, jako elektronika, knihy či textil. O 2% se pak zvedly útraty za potraviny, nápoje a tabák.

Meziměsíčně tržby vzrostly dle očekávání o 0,4 %, když však byl navíc revidován výrazněji výše údaj za květen. V tomto měsíci měly tržby dle předběžných údajů meziměsíčně jen stagnovat, nakonec předvedly kladný posun o 0,3 %. Doplnit lze, že mírně níže byl naopak revidován meziroční údaj z 0,7 % na 0,6 %.

O dalších ekonomických či firemních údajích více aktuálně na www.bhs.cz.

Pro ekonomiku pozitivní údaj, když je znát především vývoj z hlavních dvou ekonomik - Německa a Francie. Chuť utrácet i v červenci navíc naznačily včera zveřejněné údaje z Německa týkající se prodejů nových vozů. Ty v minulém měsíci meziročně výrazně vzrostly o 6,8 % na 270 249 vozů. Potěšilo také dnes například Španělsko, kde expanze v sektoru služeb v červenci byla nejsilnější od roku 2006. Tamní index nákupních manažerů vzrostl meziměsíčně z 54,8 b. na 56, 2 bodů.

Údaje tak dávají náznak pokračujícího zlepšení ekonomického vývoje v návaznosti i na mírně klesající nezaměstnanost eurozóny. Jsou dalším článkem do mozaiky pro čtvrteční rozhodování ECB. Centrální banka však nejspíše jen potvrdí svá již dříve zveřejněná prorůstová opatření (ještě uvolněnější měnovou politiku), která by měla přispět ke zlepšení trhu práce, resp. více nastartovat ekonomiku.

Data jsou opět logickým tlakem na euro, resp. hlavní měnový pár euro dolar dnes oslabuje zpět pod hranici 1,34, tj. do blízkosti 8měsíčních minim z minulého týdne.

Doplnit lze údaj z domácí ekonomiky, kde maloobchodní tržby v červnu vzrostly ještě silněji. Bez očištění o počet pracovních dnů výrazných 8,2 % (oček. 4,5 %), když tržby rostly v motoristickém segmentu i v samotném maloobchodě. Po očištění o kalendářní vlivy dosáhl růst 6,4 %.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688