BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  31.07.2014 10:42:14

Argentina zkrachovala, dolar nezastavitelně posiluje; denní přehled událostí

Argentina se dostala po druhé za 13 let do bankrotu, protože neplatí včas závazky věřitelům.  Včera jednali v New Yorku představitelé argentinské vlády s investory, kteří v krizových letech 2001 a 2002 levně nakoupili tehdy skoro bezcenné argentinské dluhopisy. Od Argentiny nyní vymáhají celou dlužnou částku u amerických soudů. Alexe Kiciloffa, argentinský ministr financí, jim nabídl vyplatit necelou třetinu. Takto totiž postupovala tamní vláda vůči věřitelům po bankroturoce 2002. Zápletka tkví v tom, že soudce nařídil Buenos Aires vyplatit těmto věřitelům celou částku s tím, že pokud mají být věřitelé vyplaceni, tak všichni. Argentina by chtěla vyplatit alespoň ty, kteří přistoupili k redukci dluhu, jenomže rozhodnutí soudce, jež podmiňuje odškodnění věřitelů vyplacením všech, ji svazuje ruce. Země se tak dnes dostala do bankrotu, protože není schopna splácet své závazky.

Americké hospodářství ve druhém kvartále posílilo o 4 procenta. Včerejší měření statistického úřadu navíc ukázalo, že v prvním čtvrtletí ekonomika kontrahovala jenom o 2,1 místo 2,9 procenta, podle předchozích měření. Největší ekonomika tak potvrdila, že po skončení tuhé zimy je opět ve formě. Zlepšila se i domácí spotřeba. Ta vzrostla o 2,5 procenta, což je výborné znamení a zásoby posílily o 1,6 procenta.

Americká centrální banka (Fed) včera podle očekávání zredukovala objem QE o dalších 10 mld. USD na 25 mld. USD měsíčně. Banka opět potvrdila svůj záměr definitivně ukončit program kvantitativního uvolňování (QE) letos v říjnu. Co se týče výhledu obhledně úrokových sazeb, tak ten zápis podle očekávání neposkytl. Nicméně ze zprávy lze vyčíst, že bankovní rada je prvně nejednotná, protože pan Plosser  nesouhlasí s aktuální monetární politikou. Ta by měla být podle něj více utažena, protože nereflektuje aktuální ekonomický vývoj USA. Fed uznává zlepšení na trhu práce, avšak stále zdůrazňuje nedostatečné využití lidských zdrojů. V této souvislosti je důležité sledovat míru participace na pracovním trhu a vývoj mezd. Centrální banka je spokojena s růstem spotřebitelské důvěry, která se odráží ve vyšších výdajích domácností. Naopak se ji nelíbí zpomalení trhu bydlení. Nízká inflace podle banky zemi nehrozí.
 

Americký dolar včera v reakci na data HDP výrazně posílil, přičemž po zveřejnění zápisu ze zasedání FOMC svoje zisky mírně zkorigoval. USD si nejvíce polepšil vůči JPY a CAD. Další růst USD je v rukou pátečních dattrhu práce. Japonský jen oslabil vůči USD na 1měsíční minima a nyní bojuje se silnou rezistencí na úrovni 103. Proti jenu hrají špatná domácí dataprůmyslové výroby, která v červnu oslabila jednou tolik, než byla očekávání. Horší makroekonomická data přicházejí ze země již delší dobu. Předtím zklamal index PMI z výroby a rovněž klesly výdaje domácností. Pokud budou dataJaponska nadále slábnout, tak sázky na další uvolnění měnové politiky ke konci letošního roku budou růst a jen oslabovat. Vůči USD oslabují i AUD a NZD, jež se obchodují na 2měsíčních minimech. AUD/USD testuje kulaté číslo 0,93. Libra oslabila na 7týdenní maxima a testuje kulaté číslo 1,69. Zítra bude z Británie zveřejněn index PMI z výroby.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688