Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.07.2014 11:54:01

Kde hledat nejlepší dividendové akcie

Akciový index Dow Jones Industrial Average je jedním z nejstarších a také nejpopulárnějších barometrů amerického akciového trhu. Kromě toho je ale tento benchmark také jedinečným seznamem společností, které by v žádném případě neměly ujít pozornosti hodnotově orientovaných investorů. Věděli jste například, že všechny firmy, jejichž akcie jsou v indexu Dow zastoupeny, za posledních deset let zvýšily pravidelně vyplácenou dividendu v průměru o téměř 200 %?

To není vše. Osm z třiceti podniků z indexu DJIA od roku 2004 dividendu zvýšilo v průměru o 300 % a pět firem o více než 400 %. A pak je tu ještě jeden podnik, kterému není dělení se o zisk cizí, na něj ovšem pomalu začínají být i statistiky krátké. Následující tři firmy patří z pohledu dividend mezi to nejlepší, co index Dow nabízí.

McDonald's

Pokud jste tipovali, že by mezi dividendovou elitu indexu Dow mohla patřit síť restaurací s rychlým občerstvením McDonald's, strefili jste se do černého. Před deseti lety společnost vyplácela roční dividendu jen 0,55 USD na akcii, dnes se s investory každých dvanáct měsíců dělí již o 3,24 USD.

To znamená, že za poslední dekádu vzrostla pravidelně vyplácená dividenda o 489 %. McDonald's v posledních letech těží z částečné obměny své nabídky – firma do svého jídelního lístku stále intenzivněji zařazuje zdravější jídla a postupně svou nabídku rozšiřuje o dosud opomíjené produkty, například pivo. Pozitivně investoři vnímají také snahu řetězce přizpůsobit se prostřednictvím přestavby svých poboček v USA požadavkům většího množství amerických rodin.

McDonald's
Zdroj: Google

IBM

Společnost s téměř 130letou tradicí, které je mezi investory pro barvu jejího loga přezdíváno Big Blue, je jednou z největších investic Buffettova holdingu Berkshire Hathaway. Více není potřeba dodávat, Buffettův šestý smysl se zdá být neomylný a z pohledu vyplácené dividendy byly i akcie IBM sázkou na jistotu.

Firma, jež patří mezi globální lídry na poli informačních technologií, od roku 2004 zvýšila čtvrtletně vyplácenou dividendu o 494 % na 0,95 USD na akcii. Podnik navíc usilovně pracuje na transformaci svého obchodního modelu a v reakci na pokles prodejů v segmentu osobních počítačů se začíná více soustředit na segment přenosných zařízení, především mobilních telefonů. Kromě toho IBM investuje i do výzkumu a vývoje a významnou pozici si začíná budovat také v segmentu cloud computingu.

IBM
Zdroj: Google

Home Depot

Firmou, u které byste zřejmě atraktivní dividendovou politiku na první pohled nehledali, je maloobchodní prodejce potřeb pro kutily Home Depot. Společnost si po splasknutí americké realitní bubliny v roce 2007 prošla složitým obdobím, během kterého se cena jejích akcií zřítila na polovinu.

Vedení maloobchodního řetězce ale zachovalo chladnou hlavu a v okamžiku odrazu amerického realitního trhu ode dna naskočilo do rozjíždějící se vlaku, který cenné papíry Home Depot vyvezl z 20 až nad 80 USD za kus. Firma tak navzdory relativně nedávné nepříznivé situaci na trhu dokázala za posledních deset let zvýšit čtvrtletně vyplácenou dividendu o úctyhodných 571 % z 0,07 USD na 0,47 USD na akcii.

Home Depot
Zdroj: Google

 

  Oblíbené dividendové akcie George Sorose Oblíbené dividendové akcie George Sorose

George Soros je jedním z nejznámějších investorů světa. Jeho fond drží akciové portfolio v hodnotě přes 10 miliard USD. Mezi pozicemi jeho fondu, ale i fondů ostatních slavných investorů lze najít atraktivní firmy, které vyplácejí slušné dividendy. Každá z následujících pěti nabízí dividendový výnos minimálně kolem 3 %.

  

 

  Kde hledat nejvyšší dividendy? Američané zapomínají na Prahu Kde hledat nejvyšší dividendy? Američané zapomínají na Prahu

Žebříček akciových trhů podle aktuálního dividendového výnosu. Česko chybí, pražský akciový trh není pro americké finanční experty hoden zařazení mezi 23 největších. Takže pořadí zahrnuje jen 22 pozic.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.11.2020Nejlepší čas pro nákup dividendových akcií? Patria (Patria Finance)
09.07.20195 nejlepších dividendových ETF roku 2019 Jonáš Mlýnek (LYNX)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688