Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.07.2014 10:39:21

Tato akciová strategie vydělává lépe než pravidelné investování

Upozornění: Následující řádky opravdu nejsou pro ty, kdo se v rámci investování do akcií soustředí na pražskou burzu. Na té totiž mnohé zákonitosti vyspělých akciových trhů neplatí.

Pravidelné investování? Těžko něco namítat

Už jste o tom jistě slyšeli: Nejjednodušší investiční strategií, která vás navíc bude stát nejméně nervů, je pravidelné investování stejné částky každý měsíc (nebo třeba kvartál). Nákupní cena se díky tomu průměruje - když jsou akcie zrovna drahé, nakoupíte jich za stejnou čásku méně, a když jsou cenné papíry naopak levné, za ten samý peníz jich nakoupíte více.

Pokud jste dosud spíše vyčkávali a čekali mimo trh, protože se vám zdají akcie drahé (zůstaňme na vyspělých trzích, tedy v USA a západní Evropě), je pro vás uvedená strategie nepochybně zajímavá. Vedle dlouhodobého zisku, který zatím v historii zajistila, nabízí jeden nefinanční benefit - nechá vás celkem v klidu spát. Určitě lepší, než se snažit časovat trh a strefovat se do vrcholů a toho nebo onoho dna na grafech indexů nebo - pro opravdové hráče - jednotlivých titulů.

Nebo přece? Jednorázový nákup vynáší více!

Seth Masters z AllianceBernstein se ponořil do statistik od roku 1926, aby zjistil, jak na tom pravidelné investování (do amerických akcií) je ve skutečnosti. Efekt průměrování ceny nezpochybnil, zjistil ale, že jednorázový nákup akcií je výnosnější! "Ukázalo se, že jednorázová sázka na akcie je výnosnější strategií než průměrování ceny," píše Masters.

Průměrný roční výnos z jednorázově nakoupených akcií byl 12,2 %, hotovost vynesla jen 3,6 % a ten, kdo pravidelně dokupoval za stejné částky, vydělal v průměru 8,1 %. "Dlouhodobě je nejvýhodnější nakoupit celé široké akciové portfolio najednou," vyvozuje Masters, "ale pokud čekáte mimo trh, může pravidelné investování být řešením vašeho váhání nad otázkou, kdy že to bude ten správný čas na zahájení investování."

Proč je jednorázový nákup nejvýhodnější, zjistíte v kompletním článku na Investičním webu. 

Zdroj: AllianceBerntein

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Akcie kvůli pátečnímu poklesu nic zvláštního nepředvedly, vyčkávání na maximech trvá už dlouhoTýden na trzích podle burzovních grafů: Akcie kvůli pátečnímu poklesu nic zvláštního nepředvedly, vyčkávání na maximech trvá už dlouho

Série malých přírůstků a nových maxim přiblížila ve čtvrtek index S&P 500 k psychologické hladině 2 000. Ekonomická data jsou spíše pozitivní a podporují růst, výrazným zklamáním byly pouze prodeje domů. Páteční pokles ale vrátil týdenní zhodnocení na nulu. Objem obchodů nevybočil z letních hodnot.

  

 Goldman Sachs varuje před výprodejem akcií v příštích 3 měsících, byť dočasným

Americká investiční banka snižuje své hodnocení akcií na neutrální. Krátkodobý poměr rizika a výnosu je podle ní v případě akcií méně atraktivní než dosud, ačkoli akcie zůstávají pro následující rok ze všech tříd aktiv v nejlepší pozici.

 

Proč se mladí (Američané) nehrnou na akciový trhProč se mladí (Američané) nehrnou na akciový trh

Akciový trh v USA ode dna v březnu 2009 téměř ztrojnásobil svou hodnotu, většina mladých Američanů ale burze jako prostředku k zajištění si klidného stáří nevěří. Mají pro to své důvody. 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688