STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.07.2014 08:30:05

Likvidita burzovně obchodovatelných fondů

Autor: Monika Horáková

Obliba burzovně obchodovatelných fondů s každým rokem narůstá a racionální investor by neměl zapomínat při svém výběru a s ohledem na svoji investiční strategii na podstatný faktor a tím je likvidita ETF. A proč právě sledovat likvidnost ETF? Obecně platí, že investoři vyhledávají likvidní pozice, které lze snadno nakoupit a prodávat na trhu, aniž by to ovlivnilo jejich tržní cenu. Likvidita je také velmi podstatným aspektem informující o obchodovatelnosti aktiv v portfoliu ETFka. Vyšší objemy nebo počet obchodovatelných akcií k určitému okamžiku zaručují snadný vstup a výstup z ETF a udržují těsné spready. U méně likvidních ETF fondů může dojít vlivem násobného rozšíření spreadu k uzavření pozic a snížení likvidnosti. Aktuální likvidita ETF je určena likviditou podkladového aktiva.

Likviditu burzovně obchodovatelných fondů zajišťují market makers a arbitrážními mechanismy udržují cenu ETF blízko NAV neboli aktuální hodnotě majetku připadající na jednu akcii. Proto pokud jsou ceny ETF pod NAV, market makers vytváří dodatečnou poptávku nákupem indexovaných akcií do té doby než se tržní cena ETF nepřiblíží k aktuální hodnotě podkladových aktiv na jednu akcii. Poté nastává výměna s ETF fondem za náležitou část podkladových aktiv s vyšší hodnotou, než za kolik byly na trhu nakoupeny.

Mezi TOP 3 nejlikvidnější ETF fondy r. 2014 vyznačující se vysokou aktivitou obchodování, úzkými spready a nízkým tracking errorem považujeme SPDR S&P 500 ETF, iShares Russell 2000 ETF a PowerShares QQQ. 

SPDR S&P 500 ETF (NYSEARCA:SPY)

Patří mezi vysoce obchodovatelné ETF kopírující index S&P 500 se spravovaným majetkem ve výši 159,97 mld. USD a průměrným denním objemem obchodů ve výši 20,48 mld. dolarů. Ve skutečnosti se řadí mezi nejaktivnější ETF v oblasti obchodování a pyšní se největším objemem obchodů pro tento rok ve výši 954,7 mld. USD. Ve své bázi má SPDR S&P 500, 502 akcií, a žádná ze společností nepřekračuje 2,9% váhu na celkových aktivech. Pokud by se investor rozhodl pro toto ETF, náklady na správu činí 9bps ∼ 0,09 % a Zachs ranking fondu je 3 s doporučením „držet“ a výhled rizika je střední.

iShares Russell 2000 ETF (NYSEARCA:IWM)

Druhým největším lídrem v objemu je iShares Russell 2000 ETF kopírující výkonnost indexu Russell 2000, který zobchodoval 206,8 mld. USD na celkových akciích za rok. Je vhodný a těší se své popularitě u investorů zahrnující do svých investičních strategií akcie s malou tržní kapitalizací tzv. „small caps“. Ve své bázi má aktiva v hodnotě 30,26 mld. USD s průměrným ročním obratem 4, 3 mld. dolarů. Roční správní náklady činí 25 bps ∼ 0,025 %. Vyznačuje se dobrou diverzifikací v podobě držení 1989 akciových titulů, přičemž žádný z nich se nepodílí více než 0,44 % na celkových aktivech. Zacks ETF Rank je 3 a ratingvýhledem rizika, je považováno za nízké.

PowerShares QQQ (NASDAQ: QQQ)

Toto ETF nabízí koupí pouhé jediné akcie podílet se na stovce největších domácích a zahraničních společnostech tím, že kopíruje benchmark NASDAQ 100 Index. Tři největší společnosti Apple, Google a Microsoft společně zaujímají 27,3% podíl na celkových aktivech. Dominujícím prvkem portfolia jsou jednoznačně informační technologie. QQQ obchoduje v průměrném denním obratu 2,77 mld. USDakciích, což za rok činí 142,51 mld. Fond spravuje bázi aktiv ve výši 46,31 mld. USD. Výhled rizika je pro nastávající období je vysoké a roční správní náklady činí 0,20 %. 

Více článků o ETF můžete nalézt zdehttp://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688