Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  24.07.2014 18:10:05

Které peníze na spořicí účet patří a které ne

Spořicí účet – produkt, který se zabydlel téměř ve všech rodinách v České republice a často se stal, namísto vkladní knížky, řešením č. 1 pro rodinné finance. Pomyslná bezpečnost uložených prostředků a současné úrokové sazby však z tohoto produktu dělají pořádně drahou „jistotu“. Pojďte se s námi podívat, jestli i vy nepatříte do skupiny lidí, kteří by svůj vztah ke spořicím účtům měli, pro dobro svých osobních financí, přehodnotit.

Jak poznáte, že je vhodné, abyste přehodnotili svůj „vztah“ se spořicími účty?

Kdy už je váš „vztah“ se spořicími účty nezdravý? Zejména v případě, kdy se stáváte „lovcem úrokových sazeb“, přelévajícího své úspory z jednoho spořicího účtu na druhý podle toho, jakou úrokovou sazbu zrovna nabízí. V tomto případě totiž na svém spořicím účtu, či spořicích účtech, zřejmě máte podstatnou část svých úspor. Zde je nutné si uvědomit, že primárním cílem tohoto produktu není zajistit to, abyste měli dostatek prostředků na studia svých dětí či spokojené stáří. Hlavní výhodou spořicího účtu by pro vás měla být zejména jeho vysoká likvidita, tzn. snadná dostupnost peněz na něm uložených.

Které peníze na spořicí účet patří

Jak již bylo zmíněno výše, hlavní výhodou spořicího účtu by pro vás měla být jeho likvidita, tzn., měli byste na něm mít uloženy pouze peníze, které hodláte utratit v horizontu cca 12 měsíců a peníze v rámci tzv. pohotovostní finanční rezervy, kterou budete čerpat v případě ztráty zaměstnání, nemoci či neočekávaného výdaje (např. rozbité auto, pračka, televize).

Které peníze na spořící účet nepatří

Na spořicí účet nepatří tzv. dlouhodobé peníze, tzn. finance, které plánujete použít v horizontu několika let. U těchto peněz byste měli, na rozdíl od těch „krátkodobých“, usilovat o to, aby vaše peníze dosahovaly minimálně výnosu pokrývajícího inflaci, což se vám pomocí spořicích účtů nemůže na delší dobu téměř nikdy podařit. To, že své peníze uložíte do finančních produktů, které jsou méně likvidní, má ještě jednu výhodu – psychologickou. Nebudete-li totiž mít možnost finance uložené ve finančním produktu snadno přeměnit v hotovost a tím pádem utratit, spíše se vám podaří vyhnout se spontánním nákupům, které výrazně sníží pravděpodobnost toho, že se vám podaří nashromáždit dostatečné množství prostředků potřebných k realizaci vašeho cíle (např. peníze na studium na zahraniční střední škole pro vaše dítě, pravidelný pasivní příjem po dobu několika let v penzi).

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ!

Výše uvedenou teorii je v praxi nutné aplikovat velmi obezřetně. To, který finanční produkt využijete pro zhodnocení svých „dlouhodobých“ peněz, by mělo být ovlivněno vaší averzí k riziku, kterou by vám měl určit pracovník pobočky banky, investiční společnosti či nezávislý investiční specialista, který vám bude sestavovat váš plán investic (ten pak, ačkoliv tomu název nenapovídá, může obsahovat i spořicí produkty jako jsou stavební spoření, penzijní připojištění apod.).

S určením vašeho „rizikového profilu“ vám rádi pomůžeme i my. Stačí, když nás budete kontaktovat se svou žádostí prostřednictvím formuláře uvedeného na této stránce.

 

Čtěte další články o spoření na http://www.penizenavic.cz/sporeni/clanky     

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688