Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  24.07.2014 09:19:24

ČR - Důvěra podnikatelů se v červenci meziměsíčně snížila, důvěra spotřebitelů znovu mírně rostla

Celková důvěra v domácí ekonomiku v červenci mírně poklesla. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s červnem nepatrně snížil o 0,7 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o 1 bod. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v obchodě, ve stavebnictví se zvýšila mírně, v průmyslu a ve vybraných odvětvích služeb se snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil mírně. Ve srovnání s hodnotami v červenci 2013 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

V průmyslu se v červenci důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila o 1,3 bodu. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové poptávky se snížilo, hodnocení zahraniční poptávky se téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů nezměnily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci i z důvodu letních prázdnin mírně snížilo a dosáhlo 82,6 %; zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,4 měsíce, což je téměř stejně jako v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, i když ji oproti minulému čtvrtletí uvádí méně respondentů (43,9 %). Respondenti očekávají pro příští tři měsíce téměř neměnnost tempa výrobní činnosti a mírné snížení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců se oproti červnu snížila. Celková důvěra v průmyslu je v meziročním srovnání vyšší.

Celková důvěra ve stavebnictví se v červenci meziměsíčně mírně zvýšila o 0,5 bodu, ale stále zůstává v hluboce záporných hodnotách. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v červenci téměř nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky oproti červnu zůstalo stejné. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa stavební činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se nezměnila. Celkově je důvěra ve stavebnictví v meziročním srovnání vyšší.

V červenci se důvěra v odvětví obchodu oproti červnu zvýšila o 1,6 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně téměř nezměnilo. Zásoby se nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se zvýšila, pro období příštích šesti měsíců se nezměnila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v červenci důvěra meziměsíčně snížila o 1,3 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti červnu mírně snížilo. Hodnocení poptávky v červenci se mírně snížilo také, její očekávání pro příští tři měsíce se nezměnila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se mírně zvýšila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červenci meziměsíčně mírně zvýšil o 0,5 bodu a v meziročním srovnání je také vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v červenci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily, obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se snížily. V porovnání s červnem se úmysl spořit téměř nezměnil. V porovnání s červnem se obavy respondentů z růstu cen po setrvalejším poklesu v minulých měsících zvýšily.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688