Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  22.07.2014 14:14:51

Platy zákonodárců a soudců příští rok stoupnou o symbolické 1%

Zabránit skokovému nárůstu platů a náhrad výdajů představitelů státu a některých státních orgánů, včetně soudců a poslanců Evropského parlamentu, je cílem novely zákona, kterou na dnešním jednání schválila vláda.

 

Zmrazení platů zákonodárců mělo skončit v prosinci letošního roku. Novela zákona připouští růst platů politiků, ale pouze o symbolické jedno procento.

„V době, kdy teprve pomalu pomíjejí důsledky celosvětové ekonomické krize a česká ekonomika se jen pozvolna oživuje, je plné obnovení valorizačního mechanismu platů představitelů státní moci před veřejností neobhajitelné,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Doba, po kterou se při určení platu a některých náhrad výdajů představitelů postupuje podle uvedené speciální platové základny, končí dnem 31. prosince 2014. Pokud by nebylo učiněno žádné opatření, potom by se od 1. ledna 2015 automaticky platová základna skokově navýšila na 2,75násobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře za rok 2013 (podle údajů ČSÚ tj. 23 674 ), tedy na 65 103,50 . Tím by došlo jednorázově ke zvýšení platové základny pro představitele o 25,9 % a toto obecné opatření by si vyžádalo částku ve výši cca 88, 5 mil. (včetně příslušenství cca 118,6 mil. ) ze státního rozpočtu.

Proto vláda navrhla na období od 1. ledna 2015 do 31. prosince 2018 stanovit pro uvedené osoby novou výši speciální platové základny, která činí 52 248 . Toto řešení tak v souladu s usnesením vlády č. 385/2014 představuje zvýšení platové základny, které nepřekračuje jeden procentní bod oproti její současné výši (51 731 ).

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu (uvedených v § 1 písm. a) až f) zákona č. 236/1995 Sb. a ve znění pozdějších předpisů) byl v Plánu legislativních prací vlády na zbývající část roku 2014.

Petr Habáň
tiskový mluvčí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688