Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  21.07.2014 08:19:00

Kurz USD/EUR se v pátek podíval pod úroveň 1,35

 
Uplynulý týden byl ve znamení posilování dolaru proti euru. Společná evropská měna, která v pondělní ráno otevírala nad úrovní 1,36 USD/EUR, se v pátek krátce podívala až pod hladinu 1,35. Poté část svých ztrát smazala a dnes ráno se obchoduje za 1,354 dolaru. Za oslabením eura stála jak horší data z eurozóny, tak i některá příznivá data z USA
 
Minulý týden potvrdil zpomalení průmyslové výroby v eurozóně. Ta poklesla o 1,1 %, což již naznačily statistiky z Německa a z Francie z předcházejícího týdne. Zklamal také německý ZEW index, který poklesl jak ve složce hodnotící současnou situace, tak ve složce očekávání. Inflace v eurozóně byla potvrzena na 0,5 %, dolů ji táhnou hlavně ceny služeb a potravin. Nízká inflace by měla přimět ECB k rozhodnutí o dalším měnovém uvolnění. To by podle ekonomů SG mělo přijít na podzim a mělo by obsahovat přímý odkup aktiv.
 
Ve Spojených státech přinesly údaje zveřejněné minulý týden smíšené pocity. Potěšil výrazně lepší výsledek amerického indexu Empire Manufactoring, který hodnotí průmyslovou aktivitu v okolí New Yorku. Index ekonomické aktivity v oblasti Philadelphie se pro červenec zvýšil na nejvyšší hodnotu od začátku roku 2011. Na konci týdne naopak dva předstihové indikátory zaznamenaly zhoršení. Jednalo se ukazatel michiganské univerzity a Leading indicator. Velmi dobré výsledky vykázaly maloobchodní tržby, které sice meziměsíčně rostly pomaleji, než se čekalo. Bylo to způsobeno hlavně výraznými revizemi předchozích měsíců. Za celé druhé čtvrtletí se tak jedná o výrazné zrychlení. Zklamala ale průmyslová produkce za červen, která vykázala meziměsíční růst pouze o 0,2 % a revidovány byly i údaje za květen. Ke špatným zprávám se pak přidaly statistiky z nemovitostního trhu, když nově zahájené rezidenční stavby meziměsíčně znovu poklesly, zatímco trh čekal jejich zvýšení. Příznivé údaje však přinesly tradiční čtvrteční údaje z trhu práce, když nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti klesly na 302 tis. Celkově dobrou situaci v USA potvrdila Béžová kniha, která se zaměřuje na situaci v jednotlivých regionech.
 
Jednou z nejdůležitějších událostí minulého týdne bylo vystoupení guvernérky Fedu Janet Yellen před kongresem. Ta uvedla, že úrokové sazby zůstanou nízké po značně dlouhou dobu i po ukončení programu nákupů aktiv, jehož konec ona i analytici SG předpovídají na říjen. Za známky existující skryté nezaměstnanosti považuje Yellen nízkou participaci na trhu práce a také nízký růst mezd. Na druhou stranu ale zmínila, že úrokové sazby by mohly růst rychleji, než trh očekává, pokud by se trh práce zlepšoval rychleji, než Fed předpokládá.
 
V eurozóně tento týden očekáváme mírné oslabení předstihových indikátorů (PMI, ZEW, INSEE), přičemž se ještě neprojeví důsledky geopolitického napětí po sestřelení malajsijského letadla. Ty budou v předstihových ukazatelích vidět až za měsíc. Současná hodnota vpředhledících indikátorů je v souladu s pokračujícím pozvolným oživením v eurozóně. Měnový agregát M3 za červen ukáže svým růstem o 1 % y/y na slabou úvěrovou dynamiku v evropských zemích. V Evropě budeme sledovat postup státníků vůči Rusku. Ve některých zemích je slyšet volání po zpřísnění sankcí.
 
Na druhé straně Atlantiku nás bude zajímat hlavně americká inflace. Ta by měla pokračovat v tempu z května a spotřebitelské ceny by tak měly růst o 0,4 % m/m. Nahoru ji budou táhnout maloobchodní ceny energií a naopak brzdit ji budou ceny potravin. V meziročním vyjádření by tak inflace mohla dosáhout 2,2 %, jádrové ceny by měly růst o 2 %. Prodeje stávajících domů by měly vzrůst o 3,3 % a dosáhnout tak nejvyšší hodnoty od října. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za červen vykážou podle ekonomů SG růst o 0,1 % poté co v květnu propadly o 0,9 %.   


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.11.2017V pátek se koruna podívala na nová maxima proti euru i dolaru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.04.2016Kurz USD/EUR se drží na úrovni 1,14 Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.08.2014Kurz USD/EUR se v minulém týdnu podíval pod úroveň 1,3400 Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.07.2014EUR/USD zůstává v blízkosti úrovně 1,3500 Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.12.2013Kurz USD/EUR se odrazil od úrovně 1,3800 Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688