Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  19.07.2014 22:42:49

Pohled na inflaci v eurozóně zblízka (1)

Inflace v eurozóně zaznamenávala klesající trend po delší dobu, v říjnu loňského roku se však nečekaně dostala vůbec poprvé pod hranici 1 %. Prolomení této „magické hranice“ znamenalo, že investoři opět začali brát vážně deflační rizika, k čemuž do jisté míry přispělo i snížení úrokových sazeb na listopadovém zasedání ECB. Od té doby zůstává inflace na neměnných úrovních, kdy jsme v únoru tohoto roku zaznamenali míru 0,7 %.

Vzhledem k tomu, že je inflace ovlivněna hospodářským cyklem, by pro nás její pokles neměl být v době slábnoucí ekonomické aktivity překvapením. Stále jsou však vedeny debaty o tom, jestli je současná dynamika růstu cen pouze cyklickým jevem a my tak můžeme, ruku v ruce s opětovným růstem evropské ekonomiky, očekávat její boučí růst, nebo jestli se jedná o fenomén strukturální podoby, který by mohl vést k deflaci „japonského“ stylu.

V tomto článku se detailně podíváme na nedávný vývoj inflace a vyřkneme naše očekávání pro další kvartál. Všeobecně však sympatizujeme s myšlenkou „cyklické inflace“ a tím, že se inflace bude v roce 2015 postupně vracet k úrovním 1 % - 1,5 %. Z našeho pohledu je riziko deflace v některých zemích vysoké, rizika pro ekonomiku eurozóny jako celku jsou však nízká.

Příliš mnoho protiproudu

Ztráta síly některých z činitelů, které standardně stojí za růstem inflace, vysvětluje, proč inflace v uplynulých měsících klesala. Například energie, ty se na inflaciroce 2012 podílely 0,7 procentními body, jejich cena přitom po celou dobu stagnovala. Daňový efekt (následek úsporných opatření) se na inflaciroce 2012 podílel 0,4 procentními body, dnes je to však 0,1 procentních bodů.

Inflace potravin rovněž zpomalila, následkem silného poklesu cen zemědělských komodit. Věci nabírají na významu při pohledu na jádrovou inflaci očištěnou o daňový efekt. Tento údaj vykazuje bližší zrcadlení tuzemských cenových tlaků, které klesly z cca 1 % na začátku roku 2013 na 0,8 % v únoru tohoto roku, což je historicky nejnižší hodnota.

Pokles inflace v eurozóně je hnán kombinací několika faktorů, kdy jsou jen některé domácího charakteru. V celém systému samozřejmě existuje prvek nahodilosti, kdy může, ale nemusí, ve stejný čas klesat ceny komodit a zároveň růst inflace. Pokud by nejádrová inflace měla opět začít růst, tváří v tvář silnější globální poptávce, riziko deflace by to podle nás zmírnilo pouze krátkodobě.

V tuto chvíli je nutné stanovit střednědobý výhled doma produkované inflace. Alternativní cestou k tomuto cíli může být, pokud vezmeme v potaz širší stranu nominální ekonomiky a deflátory HDP. Celkový deflátor ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013 vzrostl meziročně na 1,1 %, spotřeba a pevné investice pak rostly o 0,8 %, resp. 0,7 %, zatímco vývozy a dovozy klesly o 1 %, resp. 2 %.

Pohled zblízka

Dalším možným pohledem na dynamiku inflace je „rozebrání“ jednotlivých činitelů. Toto je z našeho pohledu důležité zejména, pokud hodnotíme deflační riziko jako širší a udržitelný pokles spotřebitelských cen. V případě, že je deflace fenoménem, které postupně přebírá otěže ekonomiky a zakořeňuje se v tvorbě cen, je vhodné položit si otázku: Je současná dezinflace hnána poklesem cen pouze vybraných položek či širšího spektra zboží a služeb? Abychom byli schopni na tuto otázku odpovědět, rozšířili jsme deflační index na 93 položek. Výsledky nám ukázaly, že v současnosti cca 20 % položek spotřebitelského koše zažívá pokles cen, zatímco ceny zbytku stagnují.

Tato úroveň je z historického hlediska vysoká, ne však bezprecedentní. Stále se totiž nachází pod hodnotami z roku 2010. Celková zpráva tedy není alarmující, ale ani zanedbání hodná.

Podobná analýza na úrovni korporací ukazuje, že je deflace více rozšířena v několika periferních zemích. Například ve Španělsku zaznamenává pokles cen téměř každá druhá položka. Nízká inflace umožňuje těmto zemím opětovné nabytí cenové konkurenceschopnosti, je však nutné opatrně balancovat mezi nízkou inflací a deflací.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky  

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

01.02.2024Inflace v eurozóně se snížila (1.2.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.06.2023Inflace v eurozóně klesla (1.6.2023) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
07.01.2022Inflace v eurozóně vzrostla (7.1.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.10.2021Inflace v eurozóně vzrostla (1.10.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688