Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  18.07.2014 16:25:00

S kurzy středoevropských měn hýbe geopolitická situace

Spíše než tento týden zveřejněná data byl pro středoevropské měny důležitý vývoj konfliktu na východní Ukrajině. Ten eskaloval ve čtvrtek sestřelením civilního letadla nad ukrajinským Doněckem. Na tuto událost polský zlotý reagoval oslabením o více než 0,4 % a maďarský forint se propadl dokonce o necelé půlprocento. Obě měny dnes své ztráty do velké míry korigovaly a týden tak zakončují jen mírně slabší oproti svým pondělním úrovním. Česká koruna zůstala vůči těmto tlakům imunní a její pohyb byl tento týden jen minimální okolo hladiny 27,44 CZK/EUR
 
V Česku jsme se tento týden dočkali již pouze méně důležitých údajů. Zveřejněné údaje o květnové platební bilanci příjemně překvapily, když ta vykázala přebytek ve výši 9 mld. CZK. S výjimkou dubna jsme tak zaznamenali kladné saldo platební bilance ve všech měsících od začátku letošního roku. Kumulovaný přebytek od ledna do května dosáhl necelých 70 mld. CZK. Oproti loňskému roku se zlepšuje obchodní bilance, zatímco výnosová bilance vykazuje přibližně stejné výsledky jako loni. V přebytku skončil také finanční účet. Ten v květnu vykázal aktivum ve výši 11 mld. CZK podpořený přebytkem přímých investic 16,7 mld. CZK.  Zveřejněny byly také ceny českých průmyslových výrobců, které v červnu již třetí měsíc v řadě meziměsíčně stagnovaly, což odpovídá nejnižším tržním odhadům. V meziročním srovnání to znamená pokles o 0,2 %. Ceny v zemědělské oblasti dokonce meziměsíčně poklesly o 1,4 % (1,1 % po sezónním očištění). První odhady ČSÚ ukazují na letošní roce na slušnou úrodu obilovin, a tak by i po zbytek roku mohly zůstat zemědělské ceny utlumené. Ceny ve službách se v červnu snížily o 0,4 %, což představuje meziroční nárůst o 1,0 %.
 
České ministerstvo financí navrhuje dodatek pro letošní státní rozpočet, v němž snižuje náklady na dluhovou službu ze schválených 65,8 mld. CZK na 61,7 mld. Umožňují mu to nízké výnosy, které v současnosti státní dluhopisy nabízejí. Deficit se však o navrhovanou úsporu nesníží, protože získané prostředky budou použity na vyšší výdaje a na pokrytí nižších příjmů z jiných rozpočtových kategorií. 
 
I v Polsku bylo zveřejněno několik důležitých ekonomických údajů. Spotřebitelské ceny v červnu meziměsíčně stagnovaly, což představuje meziroční nárůst o 0,3 %. Inflace tak byla mírně vyšší, než analytici očekávali, a zchladila tak debatu o dalším uvolňování polské měnové politiky. Nicméně zatím se tento krok úplně vyloučit nedá. Průmyslová produkce v červnu prudce zpomalila svůj meziroční růst na 1,7 % y/y z 4,4 % zaznamenaných v květnu, a výrazně tak zaostala za tržním očekáváním. Vzhledem k podobnému vývoji polské a české průmyslové produkce se jedná také o špatnou zprávu pro český průmysl, který již v květnu vykázal nezanedbatelné zpomalení.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688