Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  15.07.2014 10:53:59

Pět věcí, které byste měli vědět o své současné hypotéce (15.7.2014)

Získali jste hypoteční úvěr za skvělou úrokovou sazbu? Gratulujeme, vaše radost je však ale možná předčasná. Úroková sazba je jen pouhou částí soukolí s názvem hypoteční úvěr, přičemž ostatní části jsou stejně významné, a bylo by dobré je znát. V případě že již hypoteční úvěr máte, jedná se o následující.

1. Počátek fixace úrokové sazby

Znát počátek fixace úrokové sazby je dobré zejména proto, abyste byli schopni určit její konec a včas tak začít řešit případné refinancování hypotečního úvěru. Ke konci fixace stávající úrokové sazby se totiž můžete ocitnout v situaci, kdy vám stávající banka nabídne pro vás neakceptovatelnou úrokovou sazbu, a kdy se vyplatí převést svůj hypoteční úvěr k jiné bance. Na toto máte ovšem pouze pár týdnů, a je tedy důležité „nezaspat“. Přehled počátku fixace úrokové sazby u jednotlivých bank najdete v níže uvedené tabulce.

 

BankaPočátek fixace úrokové sazby
Česká spořitelnapodpisem úvěrové smlouvy
ČSOBdnem schválení úvěru
Hypoteční bankadnem schválení úvěru
Komerční bankake 14. dni v měsíci
LBBWpodpisem úvěrové smlouvy
mBankpodpisem úvěrové smlouvy
Raiffeisenbank15.-18. den v měsíci
Unicredit Bankod zahájení čerpání
VolksbankPodpisem úvěrové smlouvy
Wüstenrot hypoteční bankapodpisem úvěrové smlouvy

 

2. Odhad ceny nemovitosti

iMáte k dispozici odhad ceny nemovitosti, který jste si nechali zhotovit při vyřizování hypotečního úvěru? Pokud ano, můžete tento odhad použít ke konci fixace stávající úrokové sazby při refinancování úvěru (banky zpravidla akceptují hodnotu určenou v tomto odhadu). Tím se pochopitelně také zvyšuje pravděpodobnost úspěšného refinancování, odpadá totiž nutnost vyhotovení nového odhadu a čekání na jeho zpracování ze strany smluvního znalce banky. Pokud tento odhad nemáte, kontaktujte odhadce, který vám odhad zpracovával, a požádejte jej o další vyhotovení tohoto odhadu. Pokud jste si nechali zpracovat tzv. interní odhad, počítejte při refinancování úvěru se zdržením, a raději tak začněte refinancování řešit dříve.

3. Úvěrové pojištění

Pokud máte rádi jistotu, a sjednali jste si společně s hypotékou i úvěrové pojištění, je na místě znát rizika, proti kterým jste pojištěni. Pokud jste šli volbou nízkého pojistného, nemusí vás úvěrové pojištění chránit proti všem rizikům. Rozsah úvěrového pojištění najdete v pojistné smlouvě. Pokud některé z rizik chybí,  zvažte možnost pojištění těchto rizik v rámci jiné pojistky. Řešit nucený prodej nemovitosti z důvodu nesplácení hypotečního úvěru určitě není to, co byste chtěli zažít.


4. Možnost odkladu splátek

Řada bank nabízí u svých produktů možnost odkladu splátek, to je ovšem možné pouze v případě, že máte hypoteční úvěr se splatností kratší, než je maximální doba splatnosti tohoto úvěru. Máte-li třicetiletou splatnost hypotéky, která je zároveň její maximální splatností, není již kam tyto splátky „odkládat“. V tomto případě navyšte svou finanční rezervu pro případ neočekávaných nepříjemností.


5. Pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti je při žádosti o hypoteční úvěr podmínkou. Bude-li vaše nemovitost poškozena, budete mít možnost z pojistného plnění tuto nemovitost uvést do původního stavu. Pozor ovšem na to, aby nebyla vaše nemovitost „podpojištěna“. Pokud se pojistná částka nerovná ceně nemovitosti, může se stát, že budete muset svou nemovitost opravit částečně i ze své kapsy.

 

Čtěte další články o financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/financovani-bydleni/clanky      

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688