STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  15.07.2014 09:19:14

Jak si zajistit stáří - pomocí ETF

Autor: Evžen Fojtík

Kdo si chce zajistit solidní životní úroveň i v důchodu, musí nejen odkládat část svých současných příjmů, ale také je co nejlépe zhodnocovat. Postupně připisované zisky z investic mohou dát na velmi dlouhém horizontu velmi zajímavou sumu. Jaké investiční nástroje mohou čeští investoři využít? Kolik můžete vydělat?

Každému je dnes jasné, že spoléhat se pouze na státem vyplácenou penzi se nemusí vyplatit. V okamžiku odchodu do důchodu totiž rázem klesnou příjmy o více než třetinu. V budoucnu se bude toto procento spíše zvyšovat. Jak nahradit v důchodovém věku scházející část příjmů? Řešením mohou být burzovně obchodované fondy (http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/je-rozdil-mezi-etp-a-etf).

Individuálně nebo se státem?

Sami se můžete rozhodnout, zda si budete spořit ve státem podporovaných produktech, individuálně nebo využijete obě možnosti. Pokud se rozhodnete vzít správu úspor do vlastních rukou, můžete řídit vlastní portfolio složené z akcií, dluhopisů, podílových listů fondů, certifikátů či burzovně obchodovaných fondů. I když správa vlastního portfolia vyžaduje čas i zkušenosti, tato investice se vám může bohatě vrátit v podobě vyššího zhodnocení.

Akcie, dluhopisy a ostatní investice

I když si můžete kupovat jednotlivé akcie a dluhopisy v menších objemech, je třeba v každé fázi finanční přípravy na stáří zajistit dostatečnou diverzifikaci portfolia. Při investici do malého počtu titulů se vystavujete riziku, že hodnota vašeho „důchodového účtu“ bude v krátkodobém horizontu výrazně kolísat.

Pokud se obáváte výraznějších propadů hodnoty portfolia, využijte investiční produkty, které se podílejí na vývoji několika stovek různých titulů. Výraznější ztráta u jednoho titulu se na hodnotě celkového portfolia projeví jen nepatrně. Mezi produkty nabízející dostatečnou diverzifikaci patří klasické a burzovně obchodované fondy. V čem se liší?

Jaké možnosti nabízejí ETFka?

Burzovně obchodované fondy (ETF) mají velmi blízko ke klasickým podílovým fondům. Mezi hlavní výhody ETFek patří především nízká nákladovost, transparentnost, likvidita i pestrá nabídka různě zaměřených fondů.

Nákladovost, transparentnost a likvidita:

Nákladovost – za správu každého fondu si účtují investiční společnosti poplatky. Tyto poplatky jsou již zahrnuty v kurzu fondu, což znamená, že snižují výkonnost portfolia. Například u klasických akciových podílových fondů se celková nákladovost (TER) pohybuje běžně mezi 2 % až 3 % ročně. V případě burzovně obchodovaných fondů to je vždy méně než procento.

Transparentnost – u každého burzovně obchodovaného fondu máte přehled o struktuře portfolia. Přesně víte, do kterých akcií investujete. Oproti klasickým podílovým fondům znáte všechny tituly obsažené v portfoliu ETF.

Likvidita – s ETF se obchoduje na světových burzách. Nákup a prodej podílů v ETF je stejně rychlý jako prodej akcií.

Pestrá škála produktů – prostřednictvím ETFek můžete investovat regionálně, sektorově, s určitou strategií apod. Jen těžko budete hledat oblast, kterou ETFka nepokrývají. Využít lze i nabídku pákových a short ETF.

Nízké poplatky za obchod – při investici do klasických podílových fondů je nutné počítat se vstupním poplatkem. Ten se v případě akciových fondů běžně pohybuje od tří do pěti procent. Z každých investovaných sto tisíc tedy zaplatíte i pět tisíc. V případě investice do ETF jsou účtovány poplatky obchodníka – ty jsou výrazně nižší. Například u investice ve výši 100 tisíc zaplatíte za nákup i prodej kolem 25 eur (cca 650 korun). Někteří obchodníci jdou s poplatky ještě níže (např. 8 eur/obchod).

Vhodné i pro pravidelné investice

Burzovně obchodované fondy by se měly stát součástí každého moderního důchodového portfolia. I když s nimi nepřekonáte trh, můžete vydělat na dlouhém horizontu více, než většina aktivně řízených fondů. Laicky řečeno, získáte tolik jako trh.

Vzhledem k výši poplatků za provedení obchodu je výhodnější investovat v částkách od 30 tisíc korun výše. Je jen na vás, které z ETFek vyberete.

 Více o ETF naleznete zde:  http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688