TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  16.07.2014 10:10:54

POZOR! Práce na černo vás může připravit o miliony!

V prázdninovém období roste nabídka, ale hlavně i poptávka, po sezónním zaměstnání a brigádách. Pokud se na takovou práci chystáte, rozhodně nezapomeňte na řádné písemné uzavření pracovní smlouvy, dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti.

I když je práce bez těchto povinných dokumentů výhodná nejen pro zaměstnance, který dostává plnou odměnu bez srážek, tak i pro zaměstnavatele, který nemusí řešit například administrativu nebo odvody, absence pracovní smlouvy nebo dohody vás může připravit o miliony.

V případě zaměstnanců jsou sankce za práci na černo100 000 . Pokuta pro zaměstnavatele za umožnění nelegální práce může být ve výši 250 000 až 10 000 000 korun! V současné době se projednává novela zákona o zaměstnanosti, která by snížila minimální pokutu pro zaměstnavatele na 50 000 . Stávající výše je totiž pro mnoho firem likvidační.

Výše udělení pokuty u zaměstnanců i zaměstnavatelů je závislá například na závažnosti přestupku, způsobu jeho spáchání, na jeho následcích nebo okolnostech, za nichž byl spáchán.

"Od uložení sankce lze v rozhodnutí o přestupku upustit, jestliže k nápravě pachatele postačí samotné projednání přestupku. V praxi to znamená, že oblastní inspektorát práce při stanovení výše pokuty přihlíží např. k tomu, zda se nelegálního zaměstnávání nebo výkonu nelegální práce zaměstnavatel či pracovník dopustil poprvé či opakovaně, kolik osob zaměstnavatel nelegálně zaměstnal, zda se jednalo o výkon nelegální práce krátkodobý či dlouhodobý, v případě nelegálně pracující fyzické osoby k tomu, zda se jednalo o přímý úmysl nebo naopak o případ, kdy pracovník na výkon nelegální práce přistoupil na požadavek zaměstnavatele, atp.," uvedl náměstek generálního ředitele Státního úřadu inspekce práce Jiří Macíček.


Kolik se ročně provede kontrol?

V roce 2012 bylo provedeno 35 557 kontrol nelegálního zaměstnávání a zjištěno celkem 4 576 nelegálně zaměstnaných. Při kontrolách v roce 2013, kterých bylo celkem 36 101, inspektoři ze Státního úřadu inspekce práce  odhalili celkem 3 170 nelegálně zaměstnaných osob. Během první poloviny letošního roku bylo provedeno 7 783 kontrol a odhaleno celkem 829 pracovníků bez jakékoliv uzavřené pracovní smlouvy či dohody. Statistika za 1. pololetí 2014 však ještě není konečná.

Jak uvedl Jiří Macíček, v letním období jsou každoročně v závislosti na sezónní pracovní nabídky realizovány mimořádné kontrolní akce. Inspektoři se zaměřují hlavně na oblast stavebnictví, pohostinství a zemědělství, kde zaměstnavatelé  potřebují řešit krátkodobé a flexibilní pracovní síly.


Kuriózní výmluvy při odhalení nelegální práce

Jako kuriózní případ zjištěný během kontroly uvádí Jiří Macíček odhalení 102 nelegálně pracujících osob ve firmě zaměřené na výrobu elektrických vodičů a kabelů. Jednalo se převážně o cizince z Ukrajiny a Vietnamu. Černí zaměstnanci se vymlouvali například tím, že se jedná o práci na zkoušku (k tomu však slouží zkušební doba dle zákoníku práce, pracovní smlouva musí být uzavřena), že zaměstnanec zahájil výkon práce teprve bezprostředně před kontrolou (pracuje zde „první den“) a smlouva se právě připravuje.

Inspektoři se dokonce setkali i s výmluvou, že pracovník nachytaný za výčepním zařízením je ve skutečnosti host, který se rozhodl načepovat si pivo sám, když personál restaurace „nestíhá“. Kuriózní byl i případ pracovníka, který při dláždění parkoviště tvrdil, že si to zde jen zkouší, učí se, aby si mohl sám vydláždit doma dvůr.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 14:48  Rozsah cenové regulace (16.4.2024) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688