Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  13.07.2014 21:30:22

M. Mobius: Pohled za politickou scénu v Thajsku

Historie Thajska je lemována obdobími politické nestability, které byly důvody znepokojení mezi investory. V několika minulých měsících nálada investorů opět kopírovala politickou nejistotu, o níž jsme se mohli dočíst v médiích. Násilné demonstrace příznivců tradičního uspořádání s elitou sídlící v Bangkoku zvýšily obavy o stabilitu populistické vlády premiéra Yinglucka Shinawatry. Navzdory těmto nepokojům, my jsme důvěruThajsko neztratili a věříme, že se její ekonomika opět odrazí k růstovému trendu. Vždyť Thajsko si již pro svoji schopnost čelit podobným situacím zasloužilo přezdívku „teflonové Thajsko“.

Nemůžu s určitostí říct, jak bude současná situace vyřešena, věřím však, že nějaké změny jsou nezbytné a že na fundament orientovaný vývoj ekonomiky by měl i nadále pokračovat v růstovém trendu. Bez ohledu na makroekonomické či politické klima, coby investoři s přístupem bottom-up pokračujeme ve vyhledávání zajímavých investičních příležitostí na úrovni jednotlivých společností.

Bude vláda Thajska svržena?

V uplynulých měsících se protestanti pokusili svrhnout thajskou vládu, což spustilo pokles kurzu thajského bathu a zdejšího finančního trhu, který v roce 2013 vykázal zápornou výkonnost a v únoru byl již blízko nulovému meziročnímu zhodnocení. Když jsme já a můj tým v prosinci navštívili Bangkok, byli jsme překvapeni, v jak malé míře byly nepokoji poškozeny obchody v nákupních čtvrtích. Také hlavní turistické oblasti zůstaly z velké části nedotčeny. Naše návštěva Thajska se odehrála krátce před tím, než král Bkumibol Adulyvadej oslavil své 86. narozeniny. Je tedy možné, že protesty byly utlumeny v respektu ke králi, který se v Thajsku těší velké oblibě. Dnes však opět existují obavy, že pokračující politické demonstrace mohou negativně ovlivnit obchod, výrobu, infrastrukturní projekty a také turismus, který se na celkové ekonomice Thajska podílí 9 %. Už jsme zaslechli neoficiální zprávy, které hovořili o tom, že někteří turisté už ruší své zájezdy.

Pokud bychom měli budoucí vývoj odhadovat na základě zkušeností z minulosti, mohl by mít dopad nedávných nepokojů na turismus krátkého trvání. Když byl Thaksin Shinawatra, bratr premiéra Shinawatry, v roce 2006 svržen v rámci vojenského převratu, mělo to na turismus pouze omezený vliv. V roce 2013 již Thajsko přivítalo rekordní množství návštěvníků, kdy se Bangkok stal dle indexu Global Destination Cities společnosti Mastercard nejnavštěvovanějším městem vůbec, to když sem v roce 2013 zavítalo téměř 16 milionů zahraničních turistů. Samozřejmě, pokud bude v Thajsku docházet k velkému množství nepokojů, není pochyb o tom, že to bude mít na turismus v tomto roce negativní dopad. Nicméně, zkušenosti Thajska z uplynulých deseti let naznačují, že i tentokrát nakonec zvítězí racionální uvažování, nepokoje skončí a vše se vrátí do zaběhnutých kolejí.

Naštěstí, volby z počátku února, které se uskutečnily za silného nesouhlasu Lidového demokratického reformního výboru (který vedl většinu protivládních protestů), nevyústily ve větší násilí. I když, v některých oblastech došlo k přerušení volebního procesu a může tak trvat několik měsíců, než budou volby moci být považovány za ukončené a budou tak obsazena všechna křesla v parlamentu. Na druhou stranu, protesty bohužel pokračovaly až do poloviny února, kdy se jich ve velkém zúčastnili i pěstitelé rýže, kteří vládě vyčítají její neschopnost vyplácet dotace na cenu rýže, jednoho z programů premiéra Shinawatry, který může destabilizovat rozpočet země.

Důvody k optimismu

Situace v Thajsku je pro investory testem nervů, podle nás je zde však také několik protichůdných faktorů, které mluví ve prospěch dlouhodobých investic v této zemi. Politická nestabilita byla v Thajsku zakořeněná po mnoho let, ale ani to však nezabránilo záviděníhodnému tempu ekonomického růstu. Mezi lety 2000 a 2012 rostlo HDP Thajska v průměru o 4,2 % ročně, HDP per capita pak zažívalo růst 3,3 % ročně. Toto období přitom zahrnuje ničivé tsunami z roku 2004 a povodněroce 2011.

Pokračování rychlého ekonomického růstu by v budoucnosti mohlo pomoci také outsourcování práce japonských firem, zejména těch z automobilového průmyslu. Jak se japonskému premiérovi Abemu daří oživit ekonomický růst jeho země, mohl by být postupně rovněž nastolen pořádek v Thajsku.

I navzdory ekonomickému růstu v Thajsku přetrvávají velké rozdíly v příjmech mezi Bangkokem a zbytkem země. Nedávná opatření vlády usilovala o zvýšení příjmy a zrychlení rozvoje severní části země. Věříme, že by tento proces mohl být vítaným doplňkem růstu spotřebitelské poptávky a diverzifikace na export založených odvětví.

Země jihovýchodní Asie všeobecně zažily výrazný vzestup kupní síly střední třídy. Sousedé Thajska: Kambodža, Laos, Vietnam a Myanmar, si začaly ve velkém osvojovat na trh založenou ekonomickou politiku a nyní vyhlíží vstříc dalšímu ekonomickému růstu. Tento vývoj by mohl Thajsku pomoci s překonáním několika překážek ekonomického růstu, zejména nedostatku pracovní síly a přírodních zdrojů. Navíc, Thajsko se rovněž inspirovalo čínskými investicemi do regionálních železnic. V listopadu 2013 již senát Thajska schválil půjčku ve výši 69,5 milionů USD na dobu sedmi let, kdy by prostředky z tohoto úvěru měly jít právě na investice do železnic, jejichž výsledkem by, mimo jiné, měla být vysokorychlostní železnice spojující Bangkok s Laosem, průmyslovou zónou na východě země, Malajsií a městem Cahng Mai na severu země. Modernizací by pak měl rovněž projít i systém dopravy přímo v Bangkoku.

Tyto investice by rovněž mohly poskytnout podporu ambicióznímu, zatím však nerealizovanému, plánu rozvoje hlavní průmyslové zóny a obchodního terminálu umístěného v přístavu Davei v jižným Myanmaru. Jakmile bude mít Thajsko spojení s tímto přístavem, mohlo by nabízet atraktivní alternativu cesty pro mezinárodní dopravu, která je nyní nucena využívat vytíženou úžinu Malacca. Financování těchto plánů je však prozatím nejisté, i když jej podporují vláda i opozice.

Nemůžeme vyloučit pravděpodobnost toho, že současná situace v Thajsku je „jiná“ a že současná nestabilní politika nevyústí v ekonomický pokles. Nicméně, podle našeho názoru by měla pozitiva i tentokrát zvítězit nad krátkodobými turbulencemi.  Věříme, že lidé i ekonomika Thajska znovu zvítězí nad politickým hašteřením.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius 

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/02/21/looking-beyond-politics-in-thailand/

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.10.2017Nejen v Česku to na politické scéně doslova vře ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
10.09.2014M. Mobius: Bankovnictví v BRICS Research (Penizenavic.cz)
31.08.2014M. Mobius: Výzvy v Saudské Arábii Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688