STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  10.07.2014 16:05:29

Multi-asset příjem s ETF

Autor: Zuzana Koňaříková

Na trhu se v poslední době objevují burzovně obchodované fondy (ETF), které loví výnosy na základě velmi diverzifikovaného portfolia. Jde o ETF, které je složeno z několika druhů aktiv. Investoři tak mají na výběr v podobě dividendových akcií, dluhopisů s vysokým výnosem, burzovně obchodovaných komanditních společností (MLPs), realitních investičních trustů (REITs), preferovaných cenných papírů. Tyto vysoce výnosové oblasti aktiv jsou pak zabaleny do jednoho produktu. Výhoda takto zaměřených ETF spočívá v tom, že svobodně využívají různé třídy aktiv k přinesení výnosu, který jim dovoluje právě toto velmi diverzifikované portfolio a s ním snížení jejich celkové volatility.

Co je to ETF můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/exchange-traded-products

I když úrokové sazby díky nízkému globálnímu růstu a měnové politice FEDu hrají hru naprostá nejistota ohledně dalšího vývoje, pro investory je to velkou výzvou dosáhnout výnosů. Následně budou představeny dva z nejlepších ETF, pokud jde o výnos, návratnost, růst aktiv a skutečnou diverzifikaci napříč třídami aktiv se zaměřením na výše popsané složení aktiv. Jedná se o First Trust Multi-Asset Diversified Income Index Fund (MDIV) a iShares Morningstar Multi-Asset Income Index ETF (IYLD).

First Trust Multi-Asset Diversified Income Index Fund (MDIV)

První ze zmíněných ETF je MDIV, které je nejširší z celé skupiny. Má téměř vyváženou expozici do zmíněných kategorií aktiv:  dividendové akcie 25 %, MLPs 20 %, preferované cenné papíry 20 %, REITs 20 % (polovina expozice jde do hypoték) a dluhopisy s vysokým výnosem 15 %. To vše čítá okolo 5,9 % výnosu a roční návratnosti 5,4 %. MDIV patří mezi nejrychleji rostoucí multi-aktivní příjmové ETF na trhu, který za poslední rok zdvojnásobil svou velikost na 600 milionu dolarů. MDIV je americky zaměřený fond, a tak globální investoři mohou preferovat spíše First Trust International Multi-Asset Diversified Income Index Fund (YDIV), který je stejný jako MDIV s tím rozdílem, že je zaměřen mezinárodně. MDIV účtuje investorům poplatek 0,6 % z majetku ročně a obchoduje 115.000 akcií denně. MDIV má však jeden háček. Jeho rozmanité expozice a extrémně nízká volatilita znamená, že neparticipuje na velmi vysokém růstu na amerických akciových trzích. V loňském roce se například zvýšil o 11 %, i když trh vzrostl o 32 %. Pokud úrokové sazby porostou příliš rychle, mnoho držených podílů v MDIV by mohlo ztratit hodnotu.

iShares Morningstar Multi-Asset Income Index ETF (IYLD)

Druhým představovaným ETF je IYLD, který je taktéž široce zaměřen, ale tíhne spíše na stranu dluhopisů, kde 60 % aktiv tvoří fixní výnos. V globálním měřítku je zahraniční část tvořena 30 %. Členění je v tomto poměru: dluhopisy s vysokými výnosy 20 %, dluhopisy rozvíjejících se trhů 20 %, státní dluhopisy 15 %, hypoteční REIT 15 %, dividendové akcie 20 %, korporátní dluhopisy 5 % a mezinárodní REIT 5 %. Výtěžnost je 6,2 % a návratnost 7 % ročně. Poplatek 0,6 % kryje všechna podkladová aktiva ETFs ve fondu. U IYLD vzrostl v uplynulém roce majetek o 20 %, nyní je velikost majetku 121 milionu dolarů a obchoduje s 53.000 akcemi denně. IYLD má expozici k dlouhodobým státním dluhopisům, a to prostřednictvím iShares 20 + Year Treasury Bond ETF (TLT). Ten byl používán jako stabilizátor rizika, ale jeho desetiprocentní nárůst v letošním roce byl jedním z největších hnacích sil celkové výnosnosti ETF v roce 2014.

Zatímco MDIV a IYLD jsou jedničky, na trhu je okolo 10 ETF zaměřených na složení z velmi diverzifikovaných aktiv, za zmínku stojí například the Guggenheim Multi-Asset Income ETF (CVY), the SPDR SSgA Income Allocation ETF (INKM) a the Arrow Dow Jones Global Yield ETF (GYLD). Čerstvým přírůstkem je iShares Yield Optimized Bond ETF (BYLD). Ten bude držet pozice v iShares dluhopisovém ETFs. Překvapující výkonnost dluhopisů v letošním roce a pokračující zájem investorů docílit zisku, dává obrázek o tom, že načasování nemohlo být lepší.  

Více o ETF se můžete dočíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688