PROSPERITA finance (PROSPERITA finance)
Komodity  |  10.07.2014 15:50:49

Přehled vývoje Ropy

Zpětný pohled na vývoj ceny ropy v nejkritičtějších obdobích minulých let poskytne obrázek chování trhů a může pomoci investorům odhadnout její chování v budoucnu.

První velký propad cen ropy (historicky nejvýznamnější) vznikl 11. Září 2001, který byl ovlivněn útokem na World Trade Center, ten vyvolal chaos na finančních trzích. Ropa Brent následující tři dny po útoku lehce posílila na 28 USD/bbl, ale během dalších 5 dnech opět klesla na 22 USD/bbl.

O dva roky později, v době, kdy začala první invaze do Iráku, se cena ropy Brent dostala během dvou měsíců z 38 USD/bbl na 28 USD/bbl. To bylo způsobeno reakcí na pravděpodobné získání nových ropných zdrojů do sféry západních zemí.

 

10 let po útoku na World Trade Center, se cena ropy Brent pohybovala na 128 USD/bbl, ovšem vojenskou intervencí do Libye ropa opět poklesla na 112 USD/bbl.

V druhé polovině roku 2013, v době přípravy na útok v Sýrii se cena ropy Brent pohybovala na hodnotě 103 USD/bbl, samotný útok však vyvolalo zvýšení ceny na 117 USD/bbl. Na konci roku dokázala cena mírně klesnout na hodnotu 112 USD/bbl.

 

Začátek roku 2014 nebyl pro cenu ropy Brent stabilním začátkem, i když se cena dostala z prosincových 112 USD/bbl na 107 USD/bbl, během prvních tří měsíců opět cena rostla a v březnu se cena pohybovala okolo 110 USD/bbl.

 

Začátkem dubna, vlivem dohody západolibyjskýh rebelů, kteří otevřeli ropné přístavy, klesla cena ropy Brent na minimum od listopadu 2013 na 105 USD/bbl. To se však rychle obrátilo v prudký nárůst díky reakci na vývoj na Ukrajině, kde vláda na potlačení pro-ruských akcí separatistů nasadila speciální bezpečnostní složky. Ceny ropy Brent tedy posílila na 110 USD/bbl.

 

Další mírný pokles nastal v polovině května, kdy se cena dostala na hodnotu 108 USD/bbl, což se přikládá rekci na obavy možného přerušení dodávek černého zlataRuska, jež je největším exportérem energií na světě.

 

18. června se cena ropy Brent dostala na 9–ti měsíční maximum, na 113 USD/bbl. Tento nárůst byl způsoben vojenským zásahem USA proti islamistickým ozbrojencům z hnutí ISIL v Iráku, podle amerického prezidenta B. Obamy, byl zásah nutný k ochraně americké ambasády v Iráku.

Další nárůst na hranici 115 USD/bbl, dosáhla ropa 23. června, v době kdy organizace ISIL převzala kontrolu nad hranicemi a přechody mířícími do Jordánska a Sýrie. Tento nárůst byl nejvyšší od loňského 9. září, kdy se cena pohybovala okolo 116 USD/bbl. Zvyšující se nárůst začíná mít negativní vliv na rozvíjející se ekonomiky, což vede k obavám, že napětí na Blízkém východě může ohrozit jejich oživení. Kdyby se cena ropy Brent dokázala vyšplhat na hranici 125 USD/bbl, měla by podle některých analytiků nebezpečný vliv na globální ekonomiku, například pro Indii, která je čtvrtým největším importérem ropy na světě a dováží 3,8 miliónů barelů denně (irácká ropa tvoří asi 13% celkového množství).

 

Trh s ropou sice vyčkával ke konci června, jak se bude postupně vyvíjet situace v Iráku, u kterého došlo v posledních dnech k několika útokům, ale samotná cena ropy Brent, začala pomalu klesat a 1. července zaznamenala hodnotu 112 USD/bbl.

 

Během prvního týdne Července, oslabila cena ropy Brent hned šestkrát v řadě, což bylo způsobeno přípravami na znovuotevření dvou vývozních terminálů na ropuLibyi a dostala se na hodnotu 110 USD/bbl.

 

Dnes 9. července se cena ropy Brent pohybuje okolo 108 USD/bbl.

Prognóza budoucího vývoje

Iráku se v oblasti ropné produkce doposud velmi dařilo. Produkce ropy stoupá a irácká vláda si stanovila velmi ambiciózní cíl do konce roku zvýšit současné tempo 3,3 milionů barelů za den na 4 miliony. Do roku 2016 by pak toto číslo mělo vzrůst až na 7 milionů barelů za den.

Kvůli bojům, které v současné době probíhají, však bude téměř nemožné rozvinout produkci v dosud nevyužívaných ložiscích na severu a východě země. Klíčovou otázkou v nadcházejících dnech a týdnech bude, zda se v Bagdádu, Karbale, na ropných polích v oblasti exportních zařízení na jihu země podaří zachovat klid a vyhnout se tak zatažení do konfliktu.

Také se očekává příznivý vývoj v Libyi, kde v minulých dnech skončila téměř rok trvající blokáda východolibyjských terminálu. Dnes navíc oznámila státní ropná společnost NOC obnovení těžby ropy na velkém ropném poli Šarara. To by mělo cenu ropy Brent ještě o něco snížit a udržet na hodnotě okolo 105 USD/bbl.

  Realita může být však jiná, dle minulých prognóz, kdy se na začátku roku 2013 počítalo s poklesem cen ropy Brent až o 14% za rok na hodnotu 90 USD/bbl. Vše je tedy ovlivněno především nepokoji na jihu Iráku a jak se bude vyvíjet těžba v Libyi.

 Autor: Denisa Rybářová

PROSPERITA finance, s.r.o. je investorská společnost zabývající se především investicemi na kapitálovém a devizovém trhu, finanční a investiční analytickou činností, provozování investičního zpravodajského portálu, pronájmem bezpečnostních schránek, speciální komerční spisovní službou, finančním poradenstvím ( pojištění, hypotéky, úvěry ) a prodejem investičních drahých surovin jako je např. zlato, stříbro, diamanty, platina, paladium, měď

PROSPERITA finance, s.r.o. patří do skupiny podniků PROSPERITA s historií sahající až od roku 1990. Skupina PROSPERITA má majetkový podíl přibližně v 50 podnicích v ČR. Mezi naše nejznámější „sesterské“ společnosti patří České vinařské závody, a.s., ENERGOAQUA, a.s., TESLA KARLÍN, a.s. VINIUM, a.s., PROSPERITA investiční společnost, a.s. a další.

Více informací na: www.prosperita.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688