BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  09.07.2014 16:07:55

Podrží ropu opět 100denní cenový průměr?

Především za poslední měsíc předvádí ceny ropy (Brent i WTI) výraznější kurzový vývoj. Při pohledu na WTI totiž došlo v červnu vlastně na čtvrtý pokus k proražení předchozích letošních maxim, což technicky otevřelo cestu dále výše. Rázem tato komodita poskočila až téměř k hranici 108 USD, tj. na nejvyšší úrovně od září.

Při pohledu na vývoj za poslední více než rok se ukázal jako poměrně výrazný kurzový indikátor 100denní cenový průměr (zelená linie). Jeho proražení vždy určilo vývoj pro následující měsíce.

Uklidnění situace v Iráku a Libyi zavelelo v posledních 2 týdnech k vybírání zisků. Cena ropy WTI se dokonce dostala, prakticky bez zastávky, pod předchozí rezistence u hladiny cca 104,50-105 USD. Rázem se tak již blíží ke zmiňované důležité hranici - 100dennímu cenovému průměru. Ten se v současnosti nachází lehce pod úrovní 102,50 USD. U této úrovně lze navíc spatřovat i předchozí dno před rozjezdem na zmiňovaná 9měsíční maxima.

Dle BHS (www.bhs.cz) by se tedy tato úroveň nyní měla stát pro cenu ropy WTI oporou, od které by se měla odrazit zpět výše k hranici 104,50 USD. Zastavení poklesu předchozích dní indikuje i indikátor RSI(14), který se dostává pod úrovně obvyklé v předchozích měsících.

Období, kdy se cena ropy WTI nachází nad zmiňovaným cenovým průměrem, je oproti předchozímu období již delší. Předpokládáme, že po výše uvedeném scénáři by mohlo dojít při dalším poklesu již k proražení 100denního cenového průměru. To by otevřelo cestu k dolní hraně cenového kanálu, který na ropě WTI spatřujeme. Cena by se tím zároveň přiblížila k výrazné technické a psychologické hranici 100 USD, kde se nachází nyní i 200denní cenový průměr. Tento dlouhodobý indikátor se v posledním roce ukázal jako rovněž důležitá hodnota při cenovém vývoji ropy WTI.  

Podrobný technický pohled k dispozici zde.

Participovat na vývoji cen ropy lze prostřednictvím například řady ETF či CFD produktů nebo přímo futures kontraktů, které lze prostřednictvím BHS rovněž obchodovat.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688