Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  07.07.2014 07:58:00

Inflace v Německu a ve Francii potvrdí utlumený vývoj cen


Dolar v minulém týdnu proti euru posílil o půl procenta a tento týden otevírá na 1,358 USD/EUR. Posílení bylo dáno hlavně lepšími ekonomickými údaji ze Spojených států, kde byla zveřejněna důležitá data z trhu práce.
 
První optimistické údaje z amerického trhu práce přinesl již ve středu ADP report. Ty se poté potvrdily v oficiální statistice zveřejněné kvůli pátečnímu svátku netradičně již ve čtvrtek. Americká ekonomika podle tohoto reportu vytvořila v červnu 288 tis. nových pracovních míst, což překonalo konsenzus trhu. Snížila se i míra nezaměstnanosti, která klesla na 6,1 %, i přestože došlo k nárůstu pracovní síly. Údaje z trhu práce daly alespoň na chvíli zapomenout na to, že růst amerického HDP za tento rok bude podle všeho pomalejší, než se ještě před pár týdny předpokládalo. Podle ekonomů SG bude Fed díky postupujícímu oživení na trhu práce pokračovat v omezování programu odkupu aktiv. Tento program by měl být ukončen na říjnovém zasedání.
 
V eurozóně zveřejněné indexy PMI potvrdily, že tamní oživení ztrácí na síle. Tahounem zůstává Německo, i když statistiky z německého trhu práce minulý týden zklamaly, když se již druhý měsíc v řadě snížil počet nezaměstnaných Němců. Nejdůležitější evropskou událostí minulého týdne bylo zasedání ECB. To nepřineslo žádnou změnu její měnové politiky, ale to se od něj ani nečekalo. Předpokládáme, že před dalšími změnami bude ECB chtít znát dopady svých předchozích kroků, hlavně poptávku v dlouhodobých cílených repo tendrech. Mario Draghi na tiskové konferenci naznačil, že objem prostředků v prvních dvou tendrech by mohl dosáhnout až 1 bln. EUR. Draghi také oznámill, že v příštím roce bude ECB zasedat v šestitýdenních intervalech a bude z těchto zasedání zveřejňovat zápisy.     
 
Americký kalendář ekonomických událostí je pro tento týden poměrně skromný. Pozornost bude upřena na zápis z červnového zasedání Fedu, který by mohl naznačit další směřování americké měnové politiky. V Evropě se sejde v Bruselu euroskupina, aby projednala program ekonomické pomoci Řecku, nicméně se nečeká žádné rozhodnutí. Německá i francouzská průmyslová produkce by měla zaznamenat solidní růst a potvrdit tak odhad ekonomů SG, že v druhém čtvrtletí tyto ekonomiky rostly o 0,3 % q/q. Z dat o cenovém vývoje čekáme potvrzení původního odhadu červnové německé inflace na 1 % y/y. Vývoj francouzských spotřebitelských cen by měl v červnu dosáhnout 0,8 % y/y.   


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688