Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  04.07.2014 09:11:03, aktualizováno 19:08:15

Reakce WPB na prohlášení ČNB k odebrání licence

ČNB vydala 24. 6. 2014 v souvislosti s odebráním licence WPB Capital své prohlášení, včetně doplňujících otázek a odpovědí. WPB Capital považuje za vysoce alarmující a nepřípustné, aby veřejnoprávní a nezávislá instituce, jako je ČNB, která nepodléhá žádné kontrole, vydávala ve svých prohlášeních účelové, zkreslené a zavádějící informace. Rádi bychom proto na prohlášení ČNB reagovali alespoň touto cestou.

ČNB v prohlášení argumentuje, že důvodem odebrání licence bylo umělé navyšování kapitálu, obcházení limitu angažovanosti a nákupy cenných papírů v rozporu se zákonem. ČNB přitom zcela účelově nezmiňuje, že v rámci správního řízení zpochybnila kapitál ve výši cca 110 milionů Kč, bez kterého i tak WPB dosahovalo povinné kapitálové přiměřenosti přes 8 %, což je hlavní ukazatel stability úvěrové instituce. Navíc je veřejně známo, že WPB posléze v červnu 2013 navýšilo kapitál rozdělením zisku po zdanění ve výši 90 mil. Kč do rezervního a rizikového fondu. Do WPB rovněž chtěli vstoupit silní investoři a přinést další kapitál ve výši několika set milionů Kč, což by ještě více přispělo k stabilizaci družstva. Tomu ČNB úmyslně zabránila, a nemůže tedy v žádném případě argumentovat nedostatečnou výší kapitálu nebo jeho původem. ČNB nikdy v historii neměla ani jednu výhradu k jakémukoliv navyšování kapitálu ve WPB Capital, přestože byla vždy o každém navyšování řádně a dle svých předpisů informována.

Nákup cenných papírů, který národní banka WPB vytýká, se uskutečnil ještě před novelou zákona o spořitelních a úvěrních družstvech v roce 2012, kdy původní znění zákona dovolovalo družstvu majetek takto nabývat. Stejně tak družstvo řádně, naprosto v souladu s předpisy reportovalo úvěrovou angažovanost a ČNB byla o všech cenných papírech řádně informována a jejich držení do splatnosti v minulosti nikdy nerozporovala. Navíc všechny předmětné cenné papíry byly řádně splaceny i s výnosem, a proto neobstojí ani tvrzení ČNB, že se jednalo o neobezřetné obchodování, a naopak tak šlo o výnosné a vzhledem k bonitě emitentů i naprosto bezpečné transakce. Tvrzení, že WPB těmito obchody ohrozilo stabilitu družstva a bezpečnost provozu, je nesmyslné, jelikož všechny tyto obchody byly vždy řádně zajištěny i splaceny.

ČNB v prohlášení tvrdí, že jediné možné řešení situace je odejmutí licence, které zajistí, že WPB nebude v takovém jednání pokračovat. Přitom ČNB si je velice dobře vědoma, že družstvo jednalo způsobem, který mu ČNB vytýká,  jen v letech 2010 – 2012 a v současnosti ani před zahájením správního řízení tedy nehrozilo jakékoli porušování regulatorních předpisů. Proč ČNB nenařídila opatření k nápravě, ale přešla rovnou k likvidaci družstva, přestože mělo WPB prokazatelně dostatečnou kapitálovou vybavenost a kvalitní úvěrové portfolio? Tato otázka je zásadní rovněž ve vztahu k návrhu novely zákona o družstevních záložnách, kterou ČNB sama připravovala a která například za finanční asistenci neukládá trest odnětí licence, ale pouze nápravné opatření. ČNB tak nyní trestá WPB Capital způsobem, který zanedlouho nebude vůbec legitimní.

Ve zpracovaných otázkách a odpovědích se ČNB vyjadřuje také k neúměrné délce správního řízení, kterou přisuzuje velké procesní aktivitě WPB a nutnosti provést rozsáhlé dokazování. ČNB však žádné řádné dokazování nikdy neprovedla, nepředvolala jediného svědka ani neprovedla dohlídku na místě. Nemohla tedy podrobně znát detaily vytýkaných skutečností. Pan viceguvernér Tomšík přitom sám tvrdí, že „nad finančním trhem platí pravidlo: Když neznáš detaily, neznáš nic.“. Při rozhodování ČNB vycházela pouze z podkladů, které jí z velké části dodaly osoby sdružené kolem bývalého člena WPB Ing. Pavla Petroviče. WPB tak proto nemělo ani reálnou možnost tato nepravdivá tvrzení jakkoli vyvrátit. Výsledné rozhodnutí ČNB je tak zcela stejné jako argumenty obsažené v oznámení o zahájení správního řízení a ČNB za více než rok neučinila jediné nové zjištění. Důvodem délky řízení překračující zákon, která WPB Capital způsobila obrovské škody, je naopak naprostá nečinnost ČNB v roce 2013. ČNB přikročila k rozhodnutí až po ústavní stížnosti, kterou podalo WPB Capital.

WPB Capital poskytovalo v minulosti ČNB vždy plnou součinnost a nikdy nemělo s regulátorem žádný problém, ČNB s ním nikdy nevedla žádné správní řízení. Ovšem vzhledem k zájmu ČNB o likvidaci sektoru se regulátorovi spor s bývalým členem, který se rozhodl WPB zničit, hodil a posloužil mu k odebrání licence. Ing. Petrovič tak za vydatné pomoci ČNB a svého nadstandardního vztahu s viceguvernérem Tomšíkem dosáhl likvidace družstva a snaží se ovládnout jeho majetek prostřednictvím procesu insolvenčního řízení, kterého často v minulosti využil i v jiných kauzách.

Představenstvo WPB Capital

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688