Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  03.07.2014 20:59:16

Kdy investovat do konvertibilních dluhopisů (2)

Konvertibilní dluhopisy mají dlouhou historii, po kterou byly z velké části přehlíženy. O konvertibilních dluhopisech se dozvídáme poprvé asi v polovině 19. století, kdy americké železniční společnosti poprvé přišly s nápadem konvertibilního zajištění, prostřednictvím kterého by podpořily svůj další růst.

Konvertibilní dluhopisy v dnešním nízko úročeném prostředí

Současné, již 6 let trvající, prostředí nízkých úrokových sazeb, přinutilo investory, aby pokračovali v hledání výnosů mezi cennými papíry s pevným úrokem. Této potřebě přitom odpovídají high yield firemní dluhopisy a investice do realitních společností. Konvertibilní dluhopisy, propojující výhody investic do akcií i dluhopisů, mají tu výhodu, že investorům mohou nabídnout participaci na rostoucích trzích a zároveň možnost diverzifikace portfolia bez snižování výnosu (na rozdíl od diverzifikace směrem k cenným papírům s pevným výnosem). Na rozdíl od akcií, konvertibilní dluhopisy zajišťují díky kupónové složce určitou ochranu kapitálu.

Konvertibilní dluhopisy v prostředí rostoucích úrokových sazeb

Potenciální růst úrokových sazeb je zdrojem obav držitelů klasických dluhopisů, na které mají vyšší sazby negativní dopad. Konvertibilní dluhopisy stojí v tomto směru stranou a v porovnání s ostatními cennými papíry s pevným výnosem nabízí velmi solidní výnosy, tedy alespoň dle studie banky Morgan Stanley, která analyzovala výnosy obou tříd cenných papírů za uplynulých 20 let.

Nižší citlivost konvertibilních dluhopisů na pohyby úrokových sazeb lze vysvětlit jejich typicky kratší splatností a zabudovanou opcí. Průměrná doba splatnosti konvertibilních dluhopisů je 1,5 – 2 roky (u klasických dluhopisů s pevným úrokem je to 5 – 5,5 let). Navíc, konvertibilní dluhopisy mají často zabudovanou opci, která zkracuje splatnost tohoto cenného papíru (díky možnosti předčasného splacení).

Období rostoucích úrokových sazeb se historicky střídala s časy rostoucích akciových trhů. Jedinou výjimkou byl rok 1994, kdy FED prudce zvýšil úrokové sazby. Po tomto kroku následovalo zhoršení situace na dluhopisových trzích a poklesu akciových trhů. Díky zabudované call opci, konvertibilní dluhopisy vykazují vysokou korelaci s akciemi v průběhu býčích trhů, kdy těží z kladných změn v ceně podkladových aktiv. Možnost opětovného růstu pak chrání konvertibilní dluhopisy před cenovou erozí v době, kdy dluhopisové trhy trpí prostředím zvyšujících se sazeb. Obecně platí, že čím více je cena dluhopisu závislá na hodnotě podkladových akcií, tím větší je její sklon nenechat se ovlivnit měnícími se úrokovými sazbami.

Do 80. let minulého století byly konvertibilní dluhopisy vnímány především jako nástroj financování pro malé a střední firmy. Od té doby jsou již atraktivní i pro společnosti s velkou kapitalizací, které je vnímají jako levný zdroj financování a příležitost diverzifikaci těchto zdrojů.

V dnešní době jsou tak tyto cenné papíry vnímány jako vhodný zdroj kapitálu pro společnosti všech velikostí, zaměření či regionu působení. Na konci roku 2013, trh s konvertibilními dluhopisy vyrostl zhruba na 365 miliard dolarů (údaje BoA Merrill Lynch).

V případě regionálního rozdělení je zřejmá dominance USA, které v tuto chvíli představují 57,9 % světového trhu s konvertibilními dluhopisy. Za Spojenými státy pak následuje Evropa (22,4 %) a AsieJaponskem (14,7 %).

Úvěrový rating emitentů je široký a obsahuje vše od velmi bezpečných cenných papírů až po ty bez investičního stupně. Okolo třetiny těchto dluhopisů (dle tržní hodnoty) jsou ty bezpečné.

Trh s konvertibilními dluhopisy nyní „žije“ novými emisemi. Ihned po kriziroce 2008 jsme byli svědky pouze nevýrazného počtu nových emisí, zejména z důvodu nízkých úrokových sazeb a napětí na úvěrových trzích, které přiměly společnosti k tomu, aby emitovaly standardní dluhopisy. Tento trend se však začal otáčet v roce 2013, kdy konvertibilní dluhopisy získaly na atraktivitě oproti dluhopisům i akciím. Na konci roku 2013 tak světová emise konvertibilních dluhopisů činila 93 miliard USD, což je téměř dvojnásobek oproti roku 2012.

Kromě silné poptávky investorů, tažené chutí po rizikových aktivech, jsou důvody pro výrazný nárůst emise nových dluhopisů současné úrokové sazby i ceny akcií. Při zvyšování úrokových sazeb se zvyšuje ochota emitovat konvertibilní dluhopisy, protože zde nabývá na významu možnost snížených plateb z kupónu.

Vysoká výkonnost akcií způsobuje, že se společnosti cítí „pohodlněji“, pokud jde o případné vydání smíšených akcií. Se zlepšujícím se stavem světových trhů roste pravděpodobnost, že dojde k transformaci podkladových akcií konvertibilních dluhopisů, kdy emitenti upřednostňují splacení dluhu touto transformací (výměna dluhopisu za akcie) před jeho refinancováním.

Fúze a akvizice jsou dalším podnětem k vydání konvertibilních dluhopisů. V případě, že by očekávané zvýšení ekonomického růstu vedl ke zvýšení aktivity v oblasti fúzí a akvizic, mělo by do pozitivní dopad na výkonnost konvertibilních dluhopisů, kdy by se malí a středně velcí emitenti těchto cenných papírů stali lákavým cílem k převzetí.

Pozitivní je pro trhy s konvertibilními dluhopisy i snížená ochota bank poskytovat firemní úvěry. Pro společnosti se tak stává snazší, jít pro kapitál přímo na finanční trhy, právě prostřednictvím emise konvertibilních dluhopisů.

Rizika

Tak jako v případě každé investice, investování do konvertibilních dluhopisů není bez rizika. Podobně jako sdílejí výhody akcií a dluhopisů, jsou vystaveny některým rizikům pro ně společným.

Riziko úrokové míry

Tržní hodnota konvertibilních dluhopisů má obecně tendenci s rostoucí úrokovou mírou klesat, ačkoliv v menším rozsahu než klasické cenné papíry s pevným výnosem.

Akciové riziko

Díky prvku konvertibility má tržní hodnota konvertibilních dluhopisů také tendenci se měnit spolu s fluktuacemi tržní hodnoty podkladové akcie.

Úvěrové riziko

Vysoce výnosné cenné papíry jsou vystaveny riziku ze strany neschopnosti emitenta splatit úrok a úmor.

Riziko předčasné transformace

Emitent konvertibilních dluhopisů se může rozhodnout vynutit přeměnu dluhopisu v akcii, pokud nastal čas výkupu a zahájení. Cena přeměny může být nižší, než je cena optimální, k újmě investorů.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky   

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688