Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  03.07.2014 11:38:10

Unikátní mince z Pražské mincovny: do rukou sběratelů se nikdy nedostaly

Ač jejich nominální hodnota činí pouhých dvacet haléřů, patří k nejvzácnějším ražbám Pražské mincovny. Řeč je o mincích z roku 2013, které společnost razila v rámci koncesního řízení ČNB. Verdikt odborných hodnotitelů potvrdil jejich vysokou kvalitu. Do rukou sběratelů se ale tyto ražby nejspíš nikdy nedostanou, k vidění jsou pouze na stránkách podniku a v prodejní galerii mincovny v pražském Obecním domě.  

To, že nominální hodnota nehraje v ceně mince žádnou roli, ví každý sběratel.

Tak například:
je známo, že k těm nejvzácnějším patří československý pětihaléř z roku 1924. Cena této nepatrné mince se na aukcích vyšplhala až na 253 000 Kč! Faktorem, který vytlačí hodnotu kousku kovu do tak závratných výšin, je především poptávka a samozřejmě jedinečnost platidla. Nedostupnost a unikátní příběh se pojí také s dvacetihaléřovými mincemi, které v roce 2013 razila Pražská mincovna pro Českou národní banku. V koncesním řízení měla nejmladší evropská mincovna dokázat, že má technologickou schopnost razit jakékoliv oběživo z různých kovů.

Kvalitu každé mince pečlivě zkoumali čtyři hodnotitelé. Hodnocenými parametry byly například rytecká úprava letopočtu, rytecká úprava značky, vyražení reliéfu, rovina mincovního pole, tolerance průměru, rovnoběžnost stran, vroubkování, leštění povrchu a více než desítka dalších parametrů. Výsledek potvrdil vysokou úroveň ražeb ve všech kritériích. „To, že jakost našich prvních mincí je srovnatelná s odražky mincovny užívající téměř dvacetiletý monopol na výrobu českých mincí, potvrzuje úžasnou dynamiku rozvoje Pražské mincovny," uvedl k hodnocení nezávislých odborníků ČNB ing. Jan Hrubý, výkonný ředitel Pražské mincovny. Tyto mimořádné a pro sběratele zřejmě v dohledné době nedostupné mince vznikly ze tří různých materiálů: mosazi, mědi a slitiny niklu a mědi. Všechny v provedeních povrchu proof (leštěný povrch) i standard (mincovní kvalita).  

Atraktivita mincí je daná zejména nízkým nákladem. Například těch ze slitiny mědi a niklu ve verzi proof existuje pouhých třináct exemplářů. Technické podrobnosti i obrázky ojedinělých dvacetihaléřů jsou k vidění ZDE. Na vlastní oči si sběratelská veřejnost mince může prohlédnout v expozici prodejní galerie Pražské mincovny a.s. v pražském Obecním domě. Tam jsou vystaveny společně se symbolem naší měny, replikou Svatováclavské koruny Karla IV.

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688