Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  02.07.2014 14:32:40

Ve výběru 10 nejlepších akcií v Evropě dominuje finanční sektor

Finanční sektor vzrostl v Evropě o 2,1 %, přičemž nárůst celého indexu činí  5,5 %. Sedm z deseti nejlepších akcií našeho výběru jsou akcie finančního sektoru, nejčastěji jsou to akcie bank. Deutsche Bank by v roce 2015 měla dosáhnout 10% výnosnosti vlastního kapitálu.

Finanční trh v Evropě si letos nevede příliš dobře, rostl jen o 2,1 procenta, zatímco celkově evropské akcie zaznamenaly nárůst o 5,5 procent. Bankám se daří o trochu lépe, vykazují růst 2,9 procent. My jsme na začátku roku finanční sektor nadvážili, takže naše sázka zatím nevyšla.

Ve výběru 10 nejlepších akcií převládá finanční sektor

Na základě posledních informací vygeneroval náš model nový seznam nejlepších cenných papírů v Evropě a převládá v něm právě finanční sektor (viz tabulka). Sedm z 10 nejlepších cenných papírů je v sektoru financí, přičemž prim hrají banky.

garnry

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

 

Je zajímavé sledovat, jak se pohled modelu v mnoha případech významně rozbíhá se všeobecným konsensem. Odhaduje se, že nejvýše postavený subjekt v pořadí, Banca Monte dei Paschi, vykáže za 12 měsíců výnosnost 21 procent, přičemž indikátor nejistoty (Uncertainty Indicator UI) činí +5, což znamená, že model uvažuje výrazně positivněji než trh.  Na druhé straně, banka Barclays bude mít podle odhadů také vysokou výnosnost, ale indikátor nejistoty má zde hodnotu -5, což značí, že v tomto ohledu je model naopak o dost méně optimistický než všeobecný názor. V poslední době zaznamenaly akcie společností s indikátorem nejistoty -5 krátkodobé oslabení vzhledem k tomu, že přicházející zprávy nepodpořily optimistické cíle na prodejní straně a následkem toho tyto cenné papíry klesly. Podobný vývoj může nastat i u cenných papírů banky Barclays, která se stále potýká s obtížemi, přestože ekonomika Velké Británie roste.

Blíží se nové ocenění Deutsche Bank

 

Největší německá banka Deutsche Bank dokončila přípravu podmínek emise nových akcií s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře a bude navyšovat svůj vlastní kapitál o dalších 8,5 miliard EUR za cenu 22,5 EUR za akcii, což představuje slevu 16,5 procent ze stávající ceny.

Navýšení kapitálu zvedne poměr kmenového kapitálu tier 1 podle regulace Basel III přibližně na 11 procent, a to z 9,5 procent v prvním čtvrtletí. V důsledku toho se sníží výnosnost vlastního kapitálu (Return on Equity ROE). To bude mít negativní dopad na ocenění (poměr mezi tržní cenou a účetní hodnotou), ale vyšší kapitál posílí rozvahu a povede k poklesu ztrátových prodejů aktiv. Zároveň se zvýší flexibilita Deutsche Bank při transakcích na kapitálových trzích.

Obecně se předpokládá, že Deutsche Bank silně poroste a nevyřčená předpověď naznačuje, že dosáhne výnosnosti 27 procent za 12 měsíců. Náš model to však nevidí tak růžově, očekává 18procentní růst. Ve druhém čtvrtletí vedení banky aktualizovalo svůj plán výkonu s cílem dosáhnout v roce 2015 12 procent upravené výnosnosti vlastního kapitálu. To je pravděpodobně příliš optimistický cíl, ale 10 procent reálné je. Pokud toho docílí, je současný poměr tržní ceny k účetní hodnotě ve výši 0,5 velmi nízký. Domníváme se, že v příštích 12 měsících dojde ke zpomalení přeceňování těchto akcií a pro trpělivé investory bude Deutsche Bank velmi lákovou investicí.

Přečtěte si úplnou verzi této zprávy o Evropských cenných papírech v přiloženém PDF dokumentu.

Peter Garnry je hlavní akciový stratég společnosti Saxo Bank. Přečtete si další jeho články zde

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688